Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει ως δική του απόφαση την συνταγματική που υποχρέωση για αναδάσωση!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο απόγειο της βρίσκεται η επικοινωνιακή προπαγάνδα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που όχι μόνον δεν ανέλαβε την παραμικρή ευθύνη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους νεκρούς, περιουσίες που έγιναν στάχτη αλλά και ανυπολόγιστες καμμένες εκτάσεις παρθένου δάσους.

Στη σύσκεψη που πραγματοποίηθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου και μετέδωσαν τα ΜΜΕ, ελήφθησαν αποφάσεις να κηρυχθούν αναδασωτέες οι περιοχές που κάηκαν σε Πάρνηθα και Έβρο. Μόνο που αυτό αποτελεί συνταγματική υποχρέωση και όχι απόφαση του… πρωθυπουργού.

Με τις διατάξεις του άρθρου 24, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος ορίστηκε ως υποχρέωση του κράτους (παρ. 1, 6), ενώ επιπλέον καθιερώθηκε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις της χώρας, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των παρ. 3 και 4 του άρθρου 117 του Συντάγματος.

Ως απόφαση της κυβέρνησης η συνταγματική υποχρέωση

«Στην κυβερνητική σύσκεψη που έγινε συζητήθηκαν τα άμεσα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον Έβρο και την Πάρνηθα, η πορεία των μέτρων για τις προηγούμενες πυρκαγιές και γενικότερα το θέμα της πρόληψης και προστασίας των δασών μας» δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Η δασική υπηρεσία κηρύσσει άμεσα, με διοικητικές πράξεις, τις περιοχές αυτές αναδασωτέες. Λαμβάνουμε φροντίδα για την άγρια πανίδα, να έχουν δηλαδή τα ζώα που επιβίωσαν ζωοτροφές και νερό για το διάστημα των επόμενων μηνών. Και -το πιο σημαντικό- ξεκινούν οι διαδικασίες και εδώ, όπως και για τις προηγούμενες πυρκαγιές, για τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα στις λεκάνες απορροής που έχουν επηρεαστεί. Κορμοφράγματα δηλαδή και άλλα τεχνικά έργα, που έχουν απόλυτη προτεραιότητα πρόσθεσε μεταξύ άλλων και ανέφερε ότι θα καθαριστούν τα ρέματα. «Για τους πληγέντες στις περιοχές αυτές ανακοίνωσε ήδη χθες, από την Αλεξανδρούπολη, το κυβερνητικό κλιμάκιο όπου πήγε εκεί τα μέτρα που λαμβάνονται για αυτές τις περιπτώσεις» είπε ο Θ. Σκυλακάκης.

Ιδιωτικά συμφέροντα

Την ίδια ώρα, το επικοινωνιακό παιχνίδι συνεχίζεται με νεολογισμούς όπως «ανάδοχοι αποκατάστασης» και νέα διαχειριστικά μοντέλα στις καμένες εκτάσεις. Πρόκειται για θεσμό που έχει προβλεφθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Αύγουστο του 2021 με πρωτοβουλία του τότε υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, ο οποίος ανέλαβε πλέον σύμβουλος του Μητσοτάκη.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, ιδιώτες χορηγοί μπαίνουν στα έργα χωρίς δημόσιο έλεγχο και αν σκεφτεί κανείς τη γραμμή που ακολουθεί με τις απευθείας αναθέσεις η κυβέρνηση, τότε εύκολα μπορεί να αναλογιστεί τι θα επακολουθήσει.

Διαβάστε αναλυτικά:

«Δύναται να ορίζεται ανάδοχος αποκατάστασης και αναδάσωσης δημοσίων εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, των οποίων η βλάστηση καταστράφηκε από πυρκαγιά και έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες σύμφωνα με τα άρθρα 38 και 41 ή πληρούνται οι προϋποθέσεις για να κηρυχθούν αναδασωτέες. Ως ανάδοχοι αναδάσωσης μπορούν να ορίζονται νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ανεξαρτήτως αν έχουν κερδοσκοπικό ή μη χαρακτήρα. Η πράξη ορισμού αναδόχου αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην εκπόνηση μελέτης και την υλοποίηση των αντιδιαβρωτικών έργων προστασίας των εδαφών, καθώς και των έργων τεχνητής αναδάσωσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές για τα ως άνω έργα. Η εκπόνηση της μελέτης και η υλοποίηση των έργων διενεργούνται με έξοδα του αναδόχου, χωρίς το ελληνικό Δημόσιο να απεμπολεί οποιοδήποτε δικαίωμά του επί των εκτάσεων αυτών. Η θεώρηση και έγκριση των σχετικών μελετών, καθώς και η επίβλεψη εκτέλεσης των έργων γίνονται από την οικεία δασική υπηρεσία».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, οι Υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, Άκης Σκέρτσος και Μάκης Βορίδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δασών Ευστάθιος Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος Πέτρος Βαρελίδης, ο Γενικός Διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ Βαγγέλης Γκουντούφας, η Γενική Γραμματέας Συντονισμού Εύη Δραμαλιώτη και ο Ειδικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ