Οι πιο πλούσιες σε προβιοτικά τροφές για την υγεία του εντέρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι το μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη συνολική υγεία. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο έντερο μας βοηθούν να διασπάσουμε τις τροφές που καταναλώνουμε, και παράλληλα μας προστατεύουν από τους βλαβερούς μικροοργανισμούς, καθώς τους κρατούν υπό έλεγχο.

Το μικροβίωμα συνδέεται άμεσα με τη διατροφή γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, δηλαδή καλά βακτήρια που ωφελούν την μικροχλωρίδα του εντέρου.

Τέτοια είναι κατά βάση τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση.

1. Κρύες πατάτες:
Οι πατάτες που έχουν πλυθεί, μαγειρευτεί και κρυώσει, αποτελούν μία από τις καλύτερες πηγές ανθεκτικού αμύλου. Το ανθεκτικό άμυλο είναι ένα μέρος του αμύλου της διατροφής που διαφεύγει την πέψη και απορρόφηση στο λεπτό έντερο, αλλά ζυμώνεται στο παχύ έντερο και οδηγεί στην παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου – είναι διαιτητική ίνα που βρίσκεται φυσικά στα αμυλούχα τρόφιμα. Λειτουργεί ως πρεβιοτικό, αλλά και ως συμβιωτικό. Παράλληλα, προάγει την ανάπτυξη και την ενεργοποίηση των προβιοτικών βακτηρίων και μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλες πρεβιοτικές διαιτητικές ίνες, όπως οι β – γλυκάνες.
Η πέψη του ανθεκτικού αμύλου βοηθά στην επέκταση της βιωσιμότητας ορισμένων προβιοτικών οργανισμών στο κόλον. Ως πρεβιοτικό, προστατεύει ορισμένους μικροοργανισμούς ώστε να φτάσουν στο κόλον. Έπειτα στο κόλον, αποκτά το ρόλο του υποστρώματος για ένα μέρος προβιοτικών μικροοργανισμών. Έτσι μπορούν να αποδειχτεί ευεργετικό για ενήλικες με παθήσεις του εντέρου.

2. Άγουρες μπανάνες:
Αποτελούν καλή πηγή πρεβιοτικών, ειδικά ανθεκτικού αμύλου. Είναι επίσης πλούσιες τόσο σε διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ο συνδυασμός αυτός προάγει τα καλά βακτήρια του εντέρου και ωφελεί την υγεία της καρδιάς και των οστών.

3. Κεφίρ:
Είναι ένα ρόφημα που γίνεται με αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα, το οποίο έχει υποστεί ζύμωση με την προσθήκη σπόρων κεφίρ. Οι καλλιέργειες ζυμομυκητών και βακτηρίων γαλακτικού οξέος, πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε κεφίρ. Στη συνέχεια, οι κόκκοι απομακρύνονται από το υγρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά. Μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το κεφίρ συμβάλλει στην ανακούφιση των προβλημάτων του πεπτικού, στη διαχείριση των αλλεργιών, ενώ έχει θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς.

4. Μαύρη σοκολάτα:
Ένα σημαντικό πλεονέκτημα της μαύρης σοκολάτας είναι ότι περιέχει περισσότερα προβιοτικά σε σχέση με τις σοκολάτες γάλακτος. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός σοκολάτας και προβιοτικών αύξησε τα οφέλη και των δύο. Η σοκολάτα προστατεύει τα βακτήρια καθώς περνούν από το στομάχι, συμβάλλοντας στην απορρόφησή τους στο λεπτό έντερο, ενώ τα βακτήρια βοηθούν τον οργανισμό να αφομοιώσει σωστά τη σοκολάτα, λαμβάνοντας όλα τα μικροθρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά.

5. Σκόρδο:
Το δημοφιλές μυρωδικό αποτελεί σημαντικό πρεβιοτικό, το οποίο ενισχύει την υγιή ανάπτυξη των καλών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζει την ανάπτυξη των ανθυγιεινών βακτηρίων. Η αλλισίνη, ένωση η οποία βρίσκεται στο σκόρδο, έχει εκπληκτικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Είναι ένας ισχυρός αντιβακτηριδιακός, αντιικός και αντιφλεγμονώδης φορέας. Είναι κατάλληλος για τη διατήρηση της καρδιαγγειακής υγείας, βελτιώνοντας την πίεση, καθώς και τα επίπεδα της χοληστερόλης. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προβιοτικά

Με τον όρο προβιοτικά προϊόντα εννοούμε τα προϊόντα εκείνα που περιέχουν προβιοτικά συστατικά. Όταν μιλάμε για προβιοτικά συστατικά, αναφερόμαστε σε ειδικούς ζωντανούς μικροοργανισμούς, αντίστοιχους με αυτούς που αναφέρθηκε παραπάνω ότι αποτελούν την εντερική χλωρίδα. Οι μικροοργανισμοί αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση, συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας, βελτιώνοντας την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας. Με άλλα λόγια, κατ’ αυτόν τον τρόπο με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα.

Πρεβιοτικά

Πέρα όμως από τα προβιοτικά, στην αγορά κυκλοφορούν σήμερα και προϊόντα που περιέχουν τα λεγόμενα πρεβιοτικά συστατικά. Η βασική τους διαφορά είναι ότι τα πρεβιοτικά δεν περιέχουν τους ίδιους τους μικροοργανισμούς, αλλά συστατικά τα οποία ουσιαστικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, Τέτοια συστατικά είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες. Τα πρεβιοτικά προϊόντα έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα. Κι αυτό καθώς τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας ουσιαστικά την συγκέντρωση των προβιοτικών.

Πηγή: Reader’s digest
onmed

ΔΗΜΟΦΙΛΗ