Τα δύο υπέροχα αρχαιοελληνικά αγάλματα που ανακαλύφθηκαν απο «τύχη» στη Μεγάλη Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δυο εξαίρετες αρχαιοελληνικές δημιουργίες γνωστές διεθνώς ως Riace Bronzes (ή Πολεμιστές του Ριάτσε). Τα δύο μπρούτζινα αγάλματα ανακαλύφθηκαν τον Αύγουστο του 1972 από τον φωτογράφο Στέφανο Μαριοττίνι ενώ έκανε snorkeling (κατάδυση με αναπνευστήρα), μόλις 300μ. από τις ιταλικές ακτές του Ριάτσε της Καλαβρίας. Χρονολογούνται το 460-450π.Χ. Και τα δυο αγάλματα να αναπαριστούν δύο γυμνούς Έλληνες οπλίτες. Προέρχονται από Αθηναϊκό εργαστήριο του 5ου αιώνα π.Χ., ενώ η προέλευση του μετάλλου είναι από το Άργος. Οι λεπτομέρειες του σώματος αποδίδονται με κάθε λεπτομέρεια στους μυς, τις φλέβες, και όλα τα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ανατομίας.

IMG 0052 IMG 0051 IMG 0050 IMG 0049 IMG 0048

Έχουν ειπωθεί αρκετές θεωρίες για το ποιούς απεικονίζουν. Θεωρώ πως πιο κοντινή είναι αυτή που πλησιάζει τα γραπτά του Παυσανία.

Ο Παυσανίας (1.27.4) αναφέρει μια ομάδα χάλκινων αγαλμάτων που βρισκόταν στην αθηναϊκή Ακρόπολη και έδειχνε τον Εύμολπο και τον Ερεχθέα λίγο πριν από τη μονομαχία τους. Μάλιστα αυτά τα δύο αγάλματα ήταν τοποθετημένα αντικριστά, ως μια ένδειξη πρόκλησης τους ενός προς τον άλλο. Ίσως αυτή η ομάδα να έχει διατηρηθεί ως πρωτότυπο στους δύο πολεμιστές Riace.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ