Εκτός ελέγχου παραμένει η φωτιά στον Έβρο που συνεχίζει να καίει ότι βρει στο πέρασμά της με τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής να συνεχίζουν τη – άνιση όπως φαίνεται – μάχη της κατάσβεσης για ένατη ημέρα.
Την ίδια ώρα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας που παρέστη σε σύσκεψη ενημέρωσης για την κατάσταση των πύρινων μετώπων στον Έβρο, σε αίθουσα του αεροδρομίου Αλεξανδρούπολης, προανήγγειλε πως θα ενισχυθούν οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις που επιχειρούν στις πυρκαγιές στον Έβρο.
«Υπάρχει όντως αυτή η νοητή ευθεία στην οποία εκκίνησαν 14 πυρκαγιές εκείνη την ημέρα και αυτό είναι κάτι το οποίο θα διερευνήσουν οι ΔΑΕ, η Ελληνική Αστυνομία και η ΕΥΠ. Και επαναλαμβάνω, δεν θα κάνουμε άλλες εικασίες και σχόλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα», ανέφερε.
Μετά το τέλος της κατάσβεσης, η διαχείριση της φωτιάς θα αξιολογηθεί και επιχειρησιακά. «Θα ήθελα να σας πω ότι σήμερα είναι η ώρα της μάχης για όλους και κρίνεται αυτό και θα συνεχίσουμε να είμαστε όλοι αυτοί οι οποίοι πρέπει να συντονίζουν είτε να επιχειρούν. Και στο τέλος θα τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο Βασίλης Κικίλιας.
Δύο πύρινα μέτωπα
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα τα οποία καίνε ανεξέλεγκτα. Το πρώτο είναι στην περιοχή Λεπτοκαρυάς και της Αισύμης, όπου το βράδυ κινδύνεψε το εν λόγω χωριό και πλέον κατευθύνεται στο νομό Ροδόπης. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών είναι τιτάνιες ώστε να μην μπορέσει η φωτιά να φτάσει εκεί καθώς οι άνεμοι ενισχύονται και πάλι στην περιοχή.
Το δεύτερο μεγάλο μέτωπο είναι στην περιοχή της Δαδιάς και κινείται προς τον Κοτρωνιά. Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να τιθασεύσουν τη φωτιά πριν προλάβει να διασχίσει έναν οδικό άξονα, από όπου εκτείνεται ένας δρυμός πλούσιος σε βλάστηση. Εκεί άλλωστε επικεντρώνονται οι προσπάθειες με τις τοπικές αρχές να ξεκαθαρίζουν ότι μέχρι απόψε το βράδυ πρέπει να οριοθετηθούν οι φωτιές γιατί από αύριο Δευτέρα θα αλλάξει η κατεύθυνση των ανέμων γεγονός που θα κάνει ακόμη πιο δύσκολο το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Στις επιχειρήσεις στον Έβρο συμμετέχουν ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με εθελοντές πυροσβέστες και δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ από το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις νερού 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.
«Ανείπωτη καταστροφή»
Η φωτιά που μαίνεται σε Έβρο και Ροδόπη έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική καταστροφή και θεωρείται ως η μεγαλύτερη στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλη μία θλιβερή πρωτιά για τη χώρα μας.
Μια καταστροφή την οποία επιβεβαίωσε και ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτςμιλώντας στην ΕΡΤ. «Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση που έχει προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή» είπε χαρακτηριστικά.
«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι το μέτωπο της Δαδιάς δεν μπορεί να περιοριστεί, δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Και αυτό μας προβληματίζει περισσότερο», ανέφερε, προσθέτοντας: «Χθες είχαμε συναγερμό στην Αύρα, τη Συκορράχη, στην Αισύμη άλλαξαν οι άνεμοι και είχαμε απειλή, αλλά το σημαντικό είναι ότι δεν μπορεί να περιοριστεί η φωτιά στη Δαδιά. Μιλάμε για περισσότερα από 750.000 στρέμματα στο δασικό σύμπλεγμα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης. Να φανταστείτε το δασικό αυτό σύμπλεγμα είναι 1.600.000 στρέμματα και αυτή η πυρκαγιά είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης αυτή τη στιγμή», πρόσθεσε.
«Απευθύναμε μια ακόμα έκκληση για ενίσχυση των μέσων, γιατί από τη Δευτέρα αλλάζουν οι άνεμοι, άρα η απειλή μεγαλώνει και μετά δεν γνωρίζουμε πώς και αν θα μπορέσει να σταματήσει η επέλαση του πύρινου μετώπου. Όλα αυτά μας προβληματίζουν» συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς γιατί δεν μπορεί να κατασβεστεί η πυρκαγιά εξήγησε ότι μιλάμε για μεγάλο ενιαίο μετωπο από το δάσος της Δαδιάς με την πυρκαγιά που ξέσπασε βορείως της Αλεξανδρούπολης ενώ σημείωσε ότι το δάσος δεν είχε καθαριστεί. «Το δάσος Δαδιάς είναι παρθένο. Είδατε τις πρώτες μέρες ότι η πυρκαγιά της Δαδιάς κατέβηκε με μεγάλη ταχύτητα. Σε δύο ώρες έφτασε βορείως της Αλεξανδρούπολης. Μιλάμε για ανέμους 7 8 μποφόρ μέσα στο μικροκλίμα που δημιουργεί η πυρκαγιά. Απέκτησε πολύ μεγάλη ταχύτητα, περνούσε και έκαιγε τα πάντα. Η εκτίμηση μας είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να το προσεγγίσουμε διαφορετικά το θέμα. Πρώτον, επειδή το δάσος αυτό δεν είχε, δεν είχε ποτέ καθαριστεί στη λογική του παρθένου δάσους. Θα έπρεπε να έχει μια διαφορετική διαχείριση. Είναι ένα τεράστιο δάσος με μεγάλη βιοποικιλότητα. Αλλά, δεν είχε καθαριστεί».
Τέλος είπε ότι το επόμενο ζήτημα που θα προβληματίσει, αλλά σε δεύτερο χρόνο είναι οι πλημμύρες. «Γιατί μετά τις πυρκαγιές έρχονται οι πλημμύρες χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα, ειδικά για τους οικισμούς» ειπε.
Κύπρος: Ανεξάρτητη περιβαλλοντική οργάνωση προσφέρει 20.000 δενδρύλλια
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η ανεξάρτητη περιβαλλοντική οργάνωση “Πράσινη Ασπίδα” θα προσφέρει 20.000 δενδρύλλια τις τις πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας.
Η αντιπρόεδρος της οργάνωσης Μαρία Θεοδοσιάδου, μίλησε στην ΕΡΤ και ανακοίνωσε ότι η οργάνωση Πράσινη Ασπίδα προσφέρει 20.000 δενδρύλλια στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικής πυρκαγιές. Ένα θέμα το οποίο όπως τόνισε θα τεθεί στην συνάντηση που θα έχουν τα μέλη της με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη στις 4/09, στην οποία θα καθοριστούν οι τρόποι υλοποίησης της πρωτοβουλίας.