Ο καιρός και η ημικρανία σχετίζονται. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν μερικοί ερεθιστικοί παράγοντες που είναι σε θέση να πυροδοτήσουν μια κρίση ημικρανίας.
Οι συχνότεροι από τους παράγοντες αυτούς είναι:
1. Το στρες.
2. Ο καιρός.
3. Αλκοολούχα ποτά και ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί.
4. Τα επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά και άλλα φαγητά, διότι περιέχουν νιτρικούς και νιτρώδεις εστέρες ή άλατα.
5. Η τυραμίνη που περιέχεται σε παλιά τυριά.
6. Η ουσία MSG που υπάρχει σε ορισμένους τύπους φαγητών όπως τα κινέζικα.
Για την επίδραση των καιρικών συνθηκών στην έναρξη κρίσης ημικρανίας, πολλοί πιστεύουν ότι πράγματι υπάρχει μια αιτιολογική σχέση. Όμως μέχρι σήμερα τα επιστημονικά στοιχεία, που τεκμηρίωναν την εν λόγω σχέση ήσαν λίγα.
Η σημασία της απόδειξης μιας τέτοιας σχέσης είναι μεγάλη. Αρχικά το ποσοστό των ανθρώπων που πάσχουν από ημικρανία είναι ψηλό: 18% των γυναικών και 7% των ανδρών πάσχουν από ημικρανία.
Εάν οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζουν με επιστημονική βεβαιότητα ότι οι αλλαγές του καιρού είναι δυνατόν να τους προκαλέσουν κρίση ημικρανίας, τότε οι γιατροί τους θα μπορούσαν να τους εισηγηθούν όταν ο καιρός αλλάζει, να παίρνουν τα φάρμακα που προλαμβάνουν τις κρίσεις.
Σε έρευνα που έγινε στο New England Centre for Headache στο Κονέκτικατ, ζητήθηκε από 77 ασθενείς που έπασχαν από ημικρανία, να διατηρήσουν ένα ακριβές ημερολόγιο με τα επεισόδια ημικρανίας που έπασχαν. Έπρεπε επίσης να δηλώνουν κατά πόσο πίστευαν ότι ο καιρός επηρέαζε τη συχνότητα των κρίσεων που παρουσίαζαν.
Στη συνέχεια οι ερευνητές αξιολόγησαν τα μετεωρολογικά δεδομένα που υπήρχαν κατά την έναρξη και διάρκεια των επεισοδίων ημικρανίας των ασθενών. Οι καιρικές παράμετροι που λήφθηκαν υπ’ όψη ήταν η θερμοκρασία, η υγρασία, η βαρομετρική πίεση και οι αλλαγές των καιρικών συνθηκών.
Τα ευρήματα ήσαν τα ακόλουθα:
Στο 51% υπήρχε ένας ερεθιστικός παράγοντας σε σχέση με τον καιρό που προκαλούσε την έναρξη του επεισοδίου της ημικρανίας.
Το 62% των ασθενών πίστευαν ότι ήσαν ευαίσθητοι στις καιρικές συνθήκες οι οποίες επηρέαζαν τη συχνότητα των επεισοδίων ημικρανίας.
Οι πρώτοι σε συχνότητα ερεθιστικοί παράγοντες που προκαλούσαν την έναρξη επεισοδίων ημικρανίας, ήταν ο πολύ ζεστός και ο πολύ κρύος καιρός. Στη δεύτερη θέση βρίσκονταν οι ακραίες μεταβολές της ατμοσφαιρικής πίεσης με υγρασία ή ξηρότητα του αέρα. Στην τρίτη θέση βρίσκονταν οι μεγάλες αλλαγές του καιρού που συνέβαιναν σε διάστημα δύο ημερών.
40% των ασθενών ήσαν ευαίσθητοι σε ένα καιρικό παράγοντα ενώ 12% ήσαν ευαίσθητοι σε δύο καιρικούς παράγοντες.
Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που πάσχουν, αλλά και για τους γιατρούς που τους παρακολουθούν να εξετάζουν κατά πόσο οι καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.
Εάν διαπιστωθεί με τη βοήθεια του γιατρού κάτι τέτοιο, τότε η προληπτική λήψη φαρμάκων για την αποτροπή μιας επερχόμενης κρίσης ημικρανίας, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη.
Δεν έχει ακόμη γίνει κατανοητό γιατί οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν την ημικρανία. Εάν αυτό επιτευχθεί, πιθανόν να υπάρχει τρόπος να δοθεί ειδική θεραπεία για αποτροπή των επεισοδίων ημικρανίας.