Ο Στίαν Τζένσεν, Διευθυντής του Ιδιωτικού Γραφείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εισήγαγε μια… τολμηρή προοπτική για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Πρότεινε ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει ορισμένα «αμφισβητούμενα εδάφη», ως μέσο διασφάλισηςτης ένταξης στο ΝΑΤΟ.
«Πιστεύω ότι η λύση μπορεί να είναι για την Ουκρανία να εγκαταλείψει εδάφη και να λάβει ως αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει μόνη της πότε και υπό ποιες συνθήκες θέλει να διαπραγματευτεί», φέρεται να είναι ο Τζένσεν σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang.
Όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει ότι η Ουκρανία πρέπει να παραχωρήσει τα εδάφη της για να επιτύχει ειρήνη με τη Ρωσία και να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Τζένσεν είπε ότι το μεταπολεμικό καθεστώς της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη «υπό διαπραγμάτευση» και το θέμα της εκχώρησης εδαφών στη Ρωσία «έχει ήδη τεθεί».
«Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να συμβεί. Αλλά αυτή μπορεί να είναι μια πιθανή λύση», εξήγησε.
Η ρωσική προοπτική
Ο Ρώσος αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Γκαλουζίν δήλωσε στο TASS νωρίτερα ότι η διευθέτηση της σύγκρουσης απαιτεί επιβεβαίωση των θεμελιωδών στοιχείων της κυριαρχίας της Ουκρανίας – ουδέτερο, εκτός μπλοκ και μη πυρηνικό καθεστώς.
Εκτός από αυτά, σύμφωνα με τα λόγια του, είναι απαραίτητο να «αναγνωριστούν οι νέες εδαφικές πραγματικότητες, να διασφαλιστεί η αποστρατικοποίηση και η αποναζικοποίηση της Ουκρανίας, τα δικαιώματα των ρωσόφωνων πολιτών και των εθνικών της μειονοτήτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Η αντίδραση του NATO
«Δεν υπήρξε καμία αλλαγή στη θέση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με την υποστήριξη της Ουκρανίας, παρά την πρόσφατη δήλωση του Στιαν Τζένσεν», Επικεφαλής του Επιτελείου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, επεσήμανε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ σε σχόλιό του στην European Pravda και τόνισε ότι η θέση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία είναι «σαφής και ακλόνητη».
«Υποστηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, όπως επιβεβαίωσαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους τον Ιούλιο. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία όσο χρειαστεί και δεσμευόμαστε να επιτύχουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη», είπε ακόμα ο αξιωματούχος.
Ο αξιωματούχος της Συμμαχίας τόνισε ότι εναπόκειται στην ίδια την Ουκρανία να αποφασίσει πότε θα κάνει ειρήνη και υπό ποιες προϋποθέσεις. «Και σαφώς υπάρχει ανάγκη για ρυθμίσεις ασφαλείας που θα διασφαλίζουν ότι ο πόλεμος δεν θα επαναληφθεί», πρόσθεσε η πηγή.