Ένα είδος φλαβονοειδών που βρίσκεται μεταξύ άλλων στα κόκκινα σταφύλια και στα μύρτιλα επιβραδύνει την επιδείνωση της λειτουργίας των πνευμόνων που τυπικά παρατηρείται με την πάροδο των ετών, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.
Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικά συστατικά που βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Στην «οικογένεια» αυτή ανήκουν περισσότερες από 6.000 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες δρουν επίσης ως χρωστικές, προσδίδοντας στα διάφορα προϊόντα το χαρακτηριστικό τους χρώμα.
Ανθοκυανίνες & υγεία πνευμόνων
Παλαιότερες έρευνες και δοκιμές τόσο σε ανθρώπους όσο και σε πειραματόζωα έχουν υποδείξει ότι οι ανθοκυανίνες, ένα φλαβονοειδές που προσδίδει κόκκινες, μπλε και μοβ αποχρώσεις στα φρούτα και τα λαχανικά, επιδρούν στους ιστούς των πνευμόνων σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, ενώ συνδέονται και με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, οι ανθοκυανίνες ωφελούν το αναπνευστικό σύστημα επειδή μειώνουν την παραγωγή βλέννας και φλεγμονωδών εκκρίσεων στους πνεύμονες.
Ωστόσο, «τα επιδημιολογικά δεδομένα για τη σχέση μεταξύ των φλαβονοειδών και της υγείας των πνευμόνων είναι λιγοστά» επισημαίνει η Βανέσα Γκαρσία-Λάρσεν, επικεφαλής συντάκτρια της νέας μελέτης από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ. Έτσι, προσθέτει, η νέα μελέτη εξέτασε σε ποιο βαθμό τα φλαβονοειδή και συγκεκριμένα οι ανθοκυανίνες που λαμβάνονται μέσω της διατροφής συνδέεται με σημαντικές επιδράσεις στην υγεία και τη λειτουργία των πνευμόνων.
Για τον σκοπό αυτόν, η Γκαρσία-Λάρσεν και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 463 ενήλικες με μέση ηλικία τα 44 έτη και κάλυπταν διάστημα 10 ετών. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε αναλυτικά διατροφικά ερωτηματολόγια και υποβλήθηκαν σε σπιρομετρήσεις, την πρότυπη εξέταση που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση της αναπνευστικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, η σπιρομέτρηση μετρά την ποσότητα εκπνεόμενου αέρα ανά δευτερόλεπτο (FEV1), τη συνολική ποσότητα εκπνεόμενου αέρα μετά από βαθιά εισπνοή (FVC), καθώς και την αναλογία αυτών των δύο δεικτών (FEV1/FVC).
Οι συμμετέχοντες στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με την ποσότητα ανθοκυανινών που κατανάλωναν και συνδυαστικά με τα αποτελέσματα των σπιρομετρήσεων παρατηρήθηκε ότι σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες ανθοκυανινών αυτοί που είχαν τη μεγαλύτερη πρόσληψη:
Παρουσίασαν μικρότερη ετήσια μείωση στον δείκτη FEV1 (-9,8 mL/έτος vs. -18,9 mL/έτος)
Παρουσίασαν μικρότερη ετήσια μείωση στον δείκτη FVC (-9,8 mL/ έτος vs. -22,2 mL/ έτος)
Παρουσίασαν μικρότερη ετήσια μείωση στον δείκτη FEV1/FVC (-0,02/έτος)
Από τα ευρήματα αυτά προκύπτει σαφώς ότι η κατανάλωση περισσότερων ανθοκυανινών συσχετίζεται με καλύτερη λειτουργία των πνευμόνων και συγκεκριμένα με επιβράδυνση του ρυθμού επιδείνωσης της αναπνευστικής λειτουργίας με την πάροδο των ετών.
«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι η κατανάλωση περισσότερων προϊόντων πλούσιων σε ανθοκυανίνες μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμη για τον γενικό πληθυσμό» σχολιάζει η Γκαρσία-Λάρσεν.
Σε ποιες τροφές βρίσκονται οι ανθοκυανίνες
Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, οι τροφές με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες είναι αυτές που έχουν κόκκινες, μπλε και μοβ αποχρώσεις.
Αν και δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την ημερήσια πρόσληψη ανθοκυανινών στον γενικό πληθυσμό, μια καλή «δόση» είναι τα 12,5 γραμμάρια την ημέρα.
Οι τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες και η ποσότητα που παρέχουν το συγκεκριμένο φλαβονοειδές ανά μερίδα 100 γραμμαρίων:
Μοβ καλαμπόκι: 1.642 mg
Σταφύλια Κονκόρντ: 192 mg
Μελιτζάνες: 750 mg
Μαύρα σμέουρα: 845 mg
Μύρτιλα: 529 mg
Βατόμουρα: 353 mg
Κόκκινο κρεμμύδι: 39 mg
Φραγκοστάφυλα: 533 mg
Σαμπούκος: 1.993 mg
Κόκκινα σταφύλια: 43 mg
Πορτοκάλια: 200 mg
Αρώνια η µελανόκαρπη: 2.147 mg
Φράουλες: 69 mg
Κόκκινο λάχανο: 113 mg
Κεράσια: 177 mg
Ρόδι: 92 mg