Στις ελληνικές αρχές ρίχνουν την ευθύνη για τα αιματηρά επεισόδια των σκληρών οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ στη Νέα Φιλαδέλφεια, ο Κροάτης υφυπουργός αθλητισμού αλλά και η αστυνομία της χώρας.
Για τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή και την άγρια επίθεση των χούλγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, ο Υφυπουργός Αθλητισμού της Κροατίας, Τόμισλαβ Ντρούζακ ανέφερε ότι η χώρα μας και οι ελληνικές αρχές ευθύνονται που δεν κατάφεραν να τους εμποδίσουν.
Οι υπηρεσίες και οι δικοί μας θεσμοί έκαναν τη δουλειά τους όσο καλύτερα γινόταν» δήλωσε στην κροατική τηλεόραση HTV, προσθέτοντας ότι και το Μαυροβούνιο ενημέρωσε, δίνοντας ακόμα και τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων με τα οποία ταξίδευαν οι χούλιγκαν.
Στη συνέχεια, ο Ντρούζακ δήλωσε πως το υπουργείο Αθλητισμού της Κροατίας προσπάθησε να επικοινωνήσει με το αντίστοιχο ελληνικό, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό. Μάλιστα, ο ίδιος συνέχισε κάνοντας λόγο για «γενικότερο φαινόμενο βίας που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλους τους αθλητικούς χώρους» σημειώνοντας ότι πρόκειται για… διεθνή τάση: «Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Δεν εφεύραμε εμείς τις ταραχές. Είναι μια διεθνής τάση». «Αυτοί δεν είναι οπαδοί, είναι ντροπιαστικό να εξισώνονται με οπαδούς. Είναι αστικοί τρομοκράτες» σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Ενημερώσαμε από τις 4 Αυγούστου λέει η κροατική αστυνομία
Την ίδια στιγμή, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της κροατικής αστυνομίας Νταμίρ Μπάριτς, μιλώντας στο Dnevnik Nova ΤV δήλωσε ότι είχαν ενημερώσει την ΕΛΑΣ από τις 4 Αυγούστου: «Στις 4 Αυγούστου, η κροατική αστυνομία ενημέρωσε τους συναδέλφους της στην Ελλάδα ότι αναμένονταν να φτάσουν από 100 έως 200 οπαδοί της Ντιναμό. Στείλαμε αυτές τις πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας EUROPOL» ανέφερε και πρόσθεσε: «Την ίδια ημέρα, στείλαμε επίσης ειδοποίηση στις χώρες στη διαδρομή διέλευσης των φιλάθλων μας, όπως η Σερβία, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία», πρόσθεσε.
Ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντικές και ακριβείς πληροφορίες: «Οι πληροφορίες ήταν υψηλής ποιότητας, ακριβείς και έγκαιρες. Με βάση αυτές τις πληροφορίες, η εργασία των συναδέλφων από το Μαυροβούνιο που εντόπισαν 21 οχήματα, συνολικά 120 οπαδούς που περνούσαν από το Μαυροβούνιο στην Αλβανία τα ξημερώματα μεταξύ 3 και 6 π.μ., είναι αξιέπαινη», εξήγησε ο κ. Μπάριτς.
Οι πληροφορίες που έστειλε το Μαυροβούνιο:
Γ. Καλλιακμάνης: «Οι περιφερειακές υπηρεσίες δεν είχαν ανοίξει καν το πληροφοριακό δελτίο»
Σημειώνεται ότι και ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νοτιοανατολικής Αττικής, Γιώργος Καλλιακμάνης, παραδέχτηκε ότι η ΕΛΑΣ είχε ενημερωθεί και μπορούσε να απαγορεύσει την είσοδό τους στη χώρα, ωστόσο έμεινε απλά παρατηρητής: «υπήρχε ένα έγγραφο από τις κροατικές αρχές και από τις αρχές του Μαυροβουνίου που έλεγε ότι οι συγκεκριμένοι εγκληματίες, γιατί αυτοί οι άνθρωποι ήταν εγκληματίες, θα μπουν στη χώρα σας και θα προσπαθήσουν να πάνε στην πρωτεύουσα και να δημιουργήσουν επεισόδια και έκτροπα. Μάλιστα, σε αυτό το έγγραφο αναφέρονταν και οι αριθμοί κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και οι μάρκες των αυτοκινήτων. Άρα η αστυνομία μπορούσε κάλλιστα να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα αυτών των ανθρώπων, παρόλο που ήταν Ευρωπαίοι πολίτες, παρόλο που ήταν υπήκοοι χώρας η οποία ανήκει στο Σένγκεν».
Μιλώντας για τις ευθύνες των αξιωματικών, ο ίδιος ανέφερε: «Όσο έρχονται πληροφορίες, αγανακτούμε όλοι μας, αγανακτώ εγώ ως αξιωματικός της Αστυνομίας. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι αξιωματικοί της Αστυνομίας να λειτουργούν με τέτοιο παιδαριώδες τρόπο. Κάποιοι δεν ήξεραν καν για το έγγραφο. Δεν το είχαν διαβάσει. Ένα έγγραφο επείγον, απόρρητο, που μιλάει για ανθρώπους, για μια εγκληματική οργάνωση. Δηλαδή άμα ήταν Τούρκοι εθνικιστές και μπαίνανε στα σύνορα, θα μπορούσαν να φτάσουν στο Σύνταγμα; Αυτό είναι ανεπίτρεπτο».
Αναφερόμενος στους συλληφθέντες χούλιγκαν, δήλωσε: «επτά Κροάτες που έφευγαν και πάνω τους βρέθηκαν όπλα, κρατούνται. Στην Ευζώνους συνελήφθησαν άλλα πέντε άτομα, άλλοι πέντε στην Ηγουμενίτσα και άλλος ένας στην Κακαβιά. Υπήκοοι Κροάτες που ήταν στη μαύρη λίστα της εγκληματικής οργάνωσης και πάνε κι αυτοί κατηγορούμενοι. Άρα έχουμε φτάσει στα 105 άτομα με βαριές κατηγορίες, με κακουργήματα, εγκληματική οργάνωση, νόμος περί όπλων, έκρηξη μολότοφ, συμπλοκή με αποτέλεσμα τον θάνατο, τα περισσότερα κακουργήματα».