Συριζα: Πυρετός στα επιτελεία των τεσσάρων υποψηφίων εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του Σεπτεμβρίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο φετινός Αύγουστος θα είναι διαφορετικός για τον . Η Κουμουνδούρου δεν θα κατεβάσει ρολά από τις αρχές Αυγούστου, ο κομματικός μηχανισμός θα παραμείνει στη θέση του, ενώ ο 7ος όροφος θα παραμείνει με κλειστά φώτα, περιμένοντας τον επόμενο ένοικό του.

Οι εσωκομματικές εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι κρίσιμες όχι μόνο για τους τέσσερις -μέχρι στιγμής- υποψήφιους προέδρους, αλλά συνολικά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να ισχύσει κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που ο αποχώρησε από το προσκήνιο, αφήνοντας κενή τη θέση του προέδρου του κόμματος.

Ποιο είναι, όμως, το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις του κόμματος στον δρόμο προς τις κάλπες; O ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε για ακόμα μία φορά να διαψεύσει τα προγνωστικά. Το κόμμα δεν διαλύθηκε μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ο εσωκομματικός διάλογος μεταξύ των υποψηφίων έχει αιχμές, αλλά όχι χτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

Με αυτό τον τρόπο, στελέχη του κόμματος που μίλησαν στην «» εξηγούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει διπλά κερδισμένος, καθώς διασφαλίζει την ενότητα της επόμενης ημέρας, ενώ την ίδια ώρα φέρνει στο προσκήνιο τα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν στα επιτελεία των υποψηφίων.

axtsioglou
Έφη Αχτσιόγλου

Αισιοδοξία επικρατεί στις τάξεις του επιτελείου της Εφης Αχτσιόγλου, καθώς ο στενός πυρήνας των συνεργατών της θεωρεί πως βρίσκεται μπροστά στην κούρσα διαδοχής. Οι γρήγορες κινήσεις που έκανε από την πρώτη εβδομάδα, η διτασική στήριξη που έλαβε από κεντρικά στελέχη του κόμματος αλλά και η αποδοχή που λαμβάνει από τη βάση του κόμματος κάνουν το επιτελείο της πρώην υπουργού ιδιαίτερα αισιόδοξο για την πορεία των εκλογών.

Παρότι οι δημοσκοπήσεις διαβάζονται και αναλύονται -και σε αυτό το σημείο υπάρχει μια ξεκάθαρη απόσταση από το παρελθόν και την προεδρία Τσίπρα-, το επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου δεν δείχνει εφησυχασμό και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να πυκνώσει τις παρουσίες της πρώην υπουργού σε όλη την Ελλάδα.

Ο στόχος είναι η Εφη Αχτσιόγλου να μιλήσει στον κόσμο του κόμματος -σε αυτό, κομβικό ρόλο θα έχει ο Νάσος Ηλιόπουλος– αλλά και στον προοδευτικό κόσμο που δεν στήριξε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πορευτεί με ένα διττό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει ομιλίες σε κομματικούς ανθρώπους αλλά και θεματικές εκδηλώσεις που θα έχουν μαζική απεύθυνση.

Παππάς: Στοίχημα η στήριξη Σπίρτζη, Πολάκη

nikos pappas 3
Νίκος Παππάς

Στο επιτελείο του Νίκου Παππά ετοιμάζονται πυρετωδώς για την εκλογική διαδικασία του Σεπτεμβρίου. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην έχει δημόσια την πλατιά στήριξη που έχει λάβει η Εφη Αχτσιόλγου, όμως έχει συγκεντρώσει δίπλα του μια μεγάλη μερίδα βουλευτών και πρώην βουλευτών του κόμματος, οι οποίοι βρίσκονται, μάλιστα, σε όλη την επικράτεια, διευκολύνοντας έτσι το πέρασμά του σε πολλές οργανώσεις.

Μέχρι στιγμής, στο πλευρό του Νίκου Παππά έχουν ταχθεί στελέχη του κόμματος όπως ο Χ. Γιαννούλης, η Κ. Νοτοπούλου, ο Μ. Χατζηγιαννάκης, ο Μ. Κάτσης, ο Γ. Γαβρήλος, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Ρ. Χρηστίδου, ο Γιάννης Μουζάλας και άλλοι.

Ωστόσο, αυτοί που θα αλλάξουν τα δεδομένα αν προσχωρήσουν στο στρατόπεδο του Παππά και ενταχθούν στη μάχη για την ανάδειξη του ως νέου προέδρου θα είναι οι Παύλος Πολάκης και Χρήστος Σπίρτζης. Ο πρώτος μέχρι στιγμής κρατάει διακριτικές αποστάσεις, ενώ ο δεύτερος έχει δηλώσει πως απέχει από στημένες διαδικασίες.

Υπενθυμίζεται πως η τριανδρία που βρίσκεται γύρω από τον Νίκο Παππά είναι ο Αγγελος Τόλκας, ο Κωνσταντίνος Αγόρης και ο Παναγιώτης Μελαχρινός. Στο επιτελείου του εκτιμάται πως η καθαρή ιδεολογική και πολιτική θέση που έχει εκφράσει θα δημιουργήσει δυναμική, και ένας κόσμος του κόμματος που θέλει μία πολιτική παράταξη ξεκάθαρη, με σαφή τοποθέτηση στον πολιτικό άξονα, θα τον στηρίξει στις κάλπες.

Τσακαλώτος: Πολύ σκληρός για να πεθάνει

tsakalotos 3
Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε ως «αουτσάιντερ» των εκλογών, όμως αυτές τις δυο εβδομάδες αποδεικνύεται πως παραμένει ένας πολύ υπολογίσιμος παίκτης στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να ισχύει και κάτι διαφορετικό, καθώς ο καθηγητής Οικονομικών αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα στελέχη του κόμματος, με σαφείς αναφορές αλλά και πολλές συμμαχίες στον ιστορικό Συνασπισμό.

Το επιτελείο Τσακαλώτου προσανατολίζεται στην Αττική και στη Κρήτη, όπου έχει πολλά στελέχη στο πλευρό του, όσο όμως και στη Θεσσαλονίκη, όπου ιστορικά είχε δεσμούς. Πέραν, όμως, της οργανωτικής δουλείας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται πως θα «παίξει» πολιτικά, προσπαθώντας να «σπάσει» στην πράξη τις συμμαχίες που έχουν διαμορφωθεί στον δρόμο προς τις κάλπες.

Η στήριξη στην υποψηφιότητα Φίλη για τον Δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κίνηση περιχαράκωσης, όπως την ερμηνεύουν πολλοί, αλλά αντίθετα, όπως τονίζουν από το επιτελείο του, μια προσπάθεια να επαναφέρει την πολιτική στο προσκήνιο, διαταράσσοντας τις εσωτερικές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί μετά την παραίτηση Τσίπρα. Το ερώτημα, όμως, που παραμένει αναπάντητο είναι αν αυτές οι κινήσεις, που έχουν ουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούν μια εικόνα διάλυσης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Τζουμάκας: Μοναχικός… Δον Κιχώτης

stefanos tzoumakas
Στέφανος Τζουμάκας

Ο Στέφανος Τζουμάκας μπορεί να μην έχει τη στήριξη της κομματικής γραφειοκρατίας, όμως αυτό δεν τον αποτρέπει από το να δίνει τη μάχη του για την προεδρεία του κόμματος.

Ο ίδιος άλλωστε έχει θέσει ένα πολιτικό πλαίσιο που υπερβαίνει κατά πολύ τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συνυποψήφιους του, μιλώντας για την παγκόσμια εικόνα, την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης, αλλά και την ανάγκη ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α να υπερβεί τις σημερινές διαιρέσεις.

Πιέσεις για Φάμελλο και Τεμπονέρα

temponeras famellos
Διονύσης Τεμπονέρας (αριστερά) και Σωκράτης Φάμελλος

Το πρώτο αναπάντητο ερώτημα είναι αν θα υπάρξει νέα υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου. Το κενό είναι δεδομένο, καθώς η τάση «ΡΕΝΕ» δεν έχει κατεβάσει υποψήφιο, ενώ τον τελευταίο καιρό φαίνεται πως έχουν φουντώσει οι πιέσεις για κάθοδο του Σωκράτη Φάμελλου και του Διονύση Τεμπονέρα.

Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αποκλείσει και το σενάριο της καθόδου του Παύλου Πολάκη. Το δεύτερο αναπάντητο ερώτημα έχει να κάνει με τη στάση της ιστορικής ηγεσίας του κόμματος, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις χωρίς ακόμη να έχει πάρει σαφή θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ