«Μας βοηθήσατε στους σεισμούς, σειρά μας να σας βοηθήσουμε στις φωτιές» είναι πιθανόν να σκέφτηκε ο Ταγίπ Ερντογάν και σε σημερινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους της χώρας του, ανακοίνωσε επίσημα πως «η Τουρκική Δημοκρατία είναι έτοιμη να κάνει ό,τι μπορεί, για να βοηθήσει την Ελλάδα στην καταπολέμηση των πυρκαγιών».
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τις φωτιες στην Ελλάδα για να διαφημίσουν τα ελικόπτερα που κατασκευάζουν: Στην Ελλάδα η πρώτη πτήση στο εξωτερικό του ελικοπτέρου T70 γραφει τούρκικο δημοσίευμα #olympia https://t.co/iE00VJKnGV
— olympiaGR (@olympiada) July 23, 2023
Τα δυο Τουρκικά πυροσβεστικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σήμερα Δευτέρα στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο, στο σύνολο των 15,50 ωρών πτήσεων έκαναν 88 ρίψεις με 264 τόνους νερό.@TCTarim #Rhodes #wildfire #Ροδος pic.twitter.com/BEHr2pAHrO
— Türkiye in Rhodes (@TC_RodosBK) July 24, 2023
«Ενώ ανταποκριθήκαμε γρήγορα στις πυρκαγιές στη χώρα, σπεύσαμε να βοηθήσουμε και άλλες χώρες που είχαν ανάγκη, Στείλαμε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο στη γειτονική μας Ελλάδα, η οποία παλεύει με μια μεγάλη φωτιά. Ευχόμαστε περαστικά στους Έλληνες γείτονές μας, ιδιαίτερα στους κατοίκους της Ρόδου», επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας, κατά την ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.
Ο Τούρκος πρόεδρος υπενθύμισε, στη συνέχεια, ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ «διαπιστώθηκε μία ακόμη φορά ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε, κυρίως με τους γείτονές μας. Πιστεύουμε ότι αν ανοίξει χώρος στον διάλογο και τη διπλωματία, οι παρεξηγήσεις θα παραμεριστούν, οι διαφωνίες θα βρουν λύσεις, κάτι που καταφέραμε πολλές φορές τα τελευταία 21 χρόνια. Ξεπεράσαμε τόσα εμπόδια, που θεωρούνταν ανυπέρβλητα, με τους γείτονές μας και άλλες χώρες. Δεν υπάρχει λόγος να μην έχουμε αυτή την επιτυχία και σήμερα».
Αναφερόμενος, εξάλλου, στο Κυπριακό, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν δραπέτευσε ποτέ από μία λύση» και πρόσθεσε πως «δεν διστάζουμε να βάλουμε το χέρι μας κάτω από την πέτρα, προκειμένου να υπάρξει στην Κύπρο μία μόνιμη και δίκαιη λύση. Δείξαμε την ειλικρίνειά μας σε αυτό το θέμα σε όλες τις διαδικασίες μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου του Σχεδίου Ανάν. Αν χρειαστεί θα την ξαναδείξουμε». Δεν παρέλειψε δε να προειδοποιήσει ότι «οι απέναντί μας θα πρέπει να αποδεχτούν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, αντί να επιμένουν σε εξαναγκασμούς».
Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν τις φωτιες στην Ελλάδα για να διαφημίσουν τα ελικόπτερα που κατασκευάζουν: Στην Ελλάδα η πρώτη πτήση στο εξωτερικό του ελικοπτέρου T70 γραφει τούρκικο δημοσίευμα
Η πρώτη αποστολή στο εξωτερικό του ελικοπτέρου T70 Γενικής Χρήσης, που κατασκευάστηκε στις εγκαταστάσεις της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας – TAI, βρίσκεται στην Ελλάδα. Οι παραδόσεις Τ70 μόλις έχουν ξεκινήσει, όπως γράφει τούρκικο δημοσίευμα.
Τα ελικόπτερα Sikorsky S70 Black Hawk, τα οποία χρησιμοποιούνται ενεργά από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας εδώ και πολλά χρόνια, παράγονται τοπικά στις εγκαταστάσεις της TAI με την ονομασία T70.
Η TAI παρέδωσε συνολικά 5 ελικόπτερα T70
Παραδόθηκαν 5 ελικόπτερα. Τέθηκε σε χρήση από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, τη Γενική Διεύθυνση Δασών, τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, τη Διοίκηση Αεροπορίας και τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων. Η TAI θα ολοκληρώσει την παραγωγή 38 ελικοπτέρων έως το 2024.
Η πρώτη αποστολή στο Εξωτερικό του Τ70 από τη Γενική Διεύθυνση Δασών ήταν η Ελλάδα. Λόγω των δασικών πυρκαγιών στην Ελλάδα, η Τουρκία έστειλε στην Ελλάδα ειδική ομάδα αποτελούμενη από 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 1 ελικόπτερο. Το ελικόπτερο που απεστάλη είναι το Τ70 που παραδόθηκε στη Γενική Διεύθυνση Δασών.
Θα κατατεθεί στις ΗΠΑ αίτημα επέκτασης άδειας για το T70
Σε πρώτη φάση, σχεδιάστηκε η παραγωγή 109 ελικοπτέρων T70 Γενικής Χρήσης για 5 παραδόσεις.
Ωστόσο, το 10ετές δικαίωμα άδειας χρήσης της Τουρκίας από τις ΗΠΑ θα λήξει στο άμεσο μέλλον. Για το λόγο αυτό, η TAI θα ολοκληρώσει την παραγωγή 38 ελικοπτέρων έως το 2024. Για τα υπόλοιπα 71 ελικόπτερα, η TAI υπέβαλε αίτημα στις ΗΠΑ για παράταση της περιόδου άδειας.
Εάν το αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει, ο αριθμός των ελικοπτέρων που θα κατασκευαστούν θα είναι 109.
Προβλεπόταν η παραλαβή 22 ελικοπτέρων από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων, 6 από τη Διοίκηση Αεροπορίας, 11 από τη Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων, 30 από τη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής, 20 από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας και 20 από τη Γενική Διεύθυνση Δασών.
Η Γενική Διεύθυνση Δασών παραχώρησε 17 από τα ελικόπτερα προς αγορά και τα μετέφερε στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και τη Χωροφυλακή. Στο πλαίσιο αυτό, 14 από τα 17 ελικόπτερα που σχεδιάστηκε να παραχθούν για τη Γενική Διεύθυνση Δασών μεταφέρθηκαν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και 3 στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής.
Οι εταιρείες που συνδράμουν στην ολοκλήρωση του ελικοπτέρου T70
Στο πλαίσιο του έργου T70 Utility Helicopter Project, το T70 Utility Helicopter, που αναπτύχθηκε από το ελικόπτερο S70i της Sikorsky Aircraft, υπό την κύρια ανάδοχη εταιρεία της Turkish Aerospace Industries (TUSAŞ) και των υπεργολάβων των Sikorsky, ASELSAN, TEI και Alp Aviation, θα παραδοθεί σε 5 διαφορετικούς χρήστες με μοντέλο παραγωγής με άδεια στην Τουρκία.
Στο πλαίσιο του έργου, ο κύριος ανάδοχος TUSAŞ αναφέρεται στην παραγωγή, διαδικασίες τελικής συναρμολόγησης, δοκιμές και ολοκληρωμένη υποστήριξη υλικοτεχνικής υποστήριξης όλων των κύριων μερών των ελικοπτέρων T-70, όπως καμπίνα, πιλοτήριο, κώνος ουράς, οριζόντια και κάθετη ουρά, λεπίδες κύριου και ουραίο ρότορα.
Η ASELSAN, στην ανάπτυξη και ενσωμάτωση βασικών αεροηλεκτρονικών ειδών και ανάπτυξης πιλοτηρίου ελικοπτέρων (IMAS) μαζί με τη Sikorsky.
Η ΤΕΙ, με την παραγωγή του κινητήρα T700. Η Alp Aviation, από την άλλη πλευρά, παράγει και συναρμολογεί εξοπλισμό προσγείωσης, εξαρτήματα λεπτομερειών κιβωτίου ταχυτήτων και δυναμικά μέρη.
Savunma Sanayist
—