Την περίοδο της Κλασικής Ελλάδας, κυκλοφόρησε στους ποιητικούς κύκλους ένα επικό ποίημα γραμμένο σε δακτυλικό εξάμετρο και αφηγούμενο τα γεγονότα πριν τον Τρωικό Πόλεμο. Ήταν το έργο Κύπρια Έπη, γραμμένο πιθανώς τον 7ο αιώνα π.Χ. και αποτελείτο από 11 βιβλία.
Ωστόσο, στη συνέχεια χάθηκε και διάφορα ερωτήματα γεννήθηκαν γύρω από την καταγωγή και τον πραγματικό του συγγραφέα.
Τα Κύπρια Έπη ωστόσο σήμερα θεωρούνται ως ένα από τα σημαντικότερα επικά έργα της αρχαιότητας που αποτελούν μέρος του τρωικού κύκλου.
Προίκα του Ομήρου ή συγγραφή του Στασίνου;
Ένα από τα σημαντικότερα ερωτήματα αφορούν τον ίδιο τους τον συγγραφέα. Σύμφωνα με την παράδοση, τα Κύπρια Έπη γράφτηκαν από τον ίδιο τον Όμηρο και δόθηκαν ως προίκα στον Κύπριο γαμπρό του Στασίνο, ο οποίος παντρεύτηκε την κόρη του Αρσινόφη.
Είναι όμως πολλοί μελετητές, με πρώτο τον Ηρόδοτο, που αμφισβήτησαν την ομηρική τους πατρότητα αποδίδοντα τη συγγραφή τους στον ίδιο τον Στασίνο καθιστώντας τον έτσι τον διασημότερο κύπριο επικό ποιητή της αρχαιότητας.
Το φιλολογικό ζήτημα όμως δεν έληξε στα δύο αυτά πρόσωπα, αφού από το ίδιο ανέκυψε μια επιπλέον για ακόμη έναν αξιόλογο ποιητή της ίδιας περιόδου με το όνομα Ηγησίας ή Ηγησίνος, στον οποίο πολλοί μελετητές αποδίδουν τα Κύπρια Έπη.
Η αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού
Κύριο θέμα του Έπους, είναι η απόφαση του Δία και της Θέμιδας να ξεκινήσει ο Τρωικός Πόλεμος για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός της γης.
Το έργο ξεκινάει με τη συζήτηση των δύο θεών και τελειώνει με τα αίτια της έριδας του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα και με τον κατάλογο των συμμάχων των Τρώων.
Οι μοναδικές λεπτομέρειες
Στα δέκα αποσπάσματα που διαζώζονται σήμερα, έκτασης 50 στίχων, περιλαμβάνονται διάφορες μοναδικές πληροφορίες που δεν συναντώνται στα άλλα έπη. Κάποιες από αυτές είναι ότι το δόρυ του Αχιλλέα ήταν το μοναδικό ξυλουργικό έργο του Ηφαίστου, ότι ο γιος του Αχιλλέα ονομαζόταν Πύρρος και αργότερα μετονομάστηκε σε Νεοπτόλεμος, πως ο εγγονός του θεού Διονύσου Άνιος, έπεισε τους Έλληνες να μείνουν χρόνια στην Εύβοια και έπειτα να εκστρατεύσουν στην Τροία και τέλος πως οι κόρες του Αγαμέμνονα ήταν η Χρυσόθεμις, η Λαοδίκη, η Ιφιγένεια και η Ιφιάνασσα και όχι τρεις.