Τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από την δήθεν ανταρσία της Βάγκνερ κατά του Κρεμλίνου, παρατηρείται μία μεγάλη συσσώρευση μισθοφόρων της οργάνωσης στο έδαφος της Λευκορωσίας.
Σύμφωνα με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, στην Λευκορωσία βρίσκονται αυτή τη στιγμή πάνω από 30.000 άνδρες της Βάγκνερ, που αναμένεται μάλιστα να διπλασιαστούν, καθώς παρατηρείται απόσυρση δυνάμεων της οργάνωσης από τις χώρες της Αφρικής.
Δυτικοί αναλυτές εκφράζουν πλέον ανοιχτά τον φόβο τους για μία αιφνιδιαστική επίθεση της Βάγκνερ στο Κίεβο, το οποίο απέχει από την Λευκορωσία, μόλις 100 χλμ! Η μεγάλη πλειοψηφία των ουκρανικών δυνάμεων συμμετέχει στην λεγόμενη ουκρανική αντεπίθεση, ενώ δεκάδες βίντεο που κυκλοφορούν στα ουκρανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνουν βίαιη επιστράτευση ανδρών από όλη την επικράτεια της χώρας, γεγονός που δείχνει ότι οι απώλειες του ουκρανικού στρατού είναι μεγάλες και το Κίεβο προσπαθεί να τις αναπληρώσει με κάθε τρόπο.
Το μεγαλύτερο μέρος του στρατιωτικού εξοπλισμού και των οπλικών συστημάτων συμμετέχει στην αντεπίθεση, γεγονός που καθιστά το Κίεβο εξαιρετικά ευάλωτο σε μία επίθεση τέτοιου τύπου, ειδικά λόγω της έλλειψης πυροβολικού αλλά και πυρομαχικών.
Ίσως η παροχή βομβών διασποράς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία, να είναι μία κίνηση προκειμένου να ανακοπεί μία τέτοια επίθεση, καθώς θα πρόκειται για επέλαση δυνάμεων του πεζικού, όπου η αντιαεροπορική κάλυψη που διαθέτει το Κίεβο δεν θα είναι αρκετή για να την ανακόψει.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, θα υπάρξει άμεση διάσπαση του ουκρανικού μετώπου καθώς θα πρέπει να μεταφερθούν δυνάμεις για να υπερασπίσουν την πρωτεύουσα, που αν χαθεί θα αποτελέσει ένα ασύλληπτο χτύπημα για την Ουκρανία, το οποίο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε συνθηκολόγηση.
Το χτύπημα στην γέφυρα της Κριμαίας που αποτελεί πολιτικό στόχο, ίσως να είναι η δικαιολογία για μία τέτοια κίνηση από την πλευρά του Κρεμλίνου.