Παναγιώτης Παύλος: Οι συνέπειες της απουσίας στρατηγικής βάθους στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Παναγιώτης Παύλος, που ζει στη Νορβηγία, όπου είναι Επιστημονικός Συνεργάτης και Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Όσλο, και Στρατηγικός Σύμβουλος, μίλησε σήμερα στον 98.4 για όλες τις εξελίξεις στις Ελληντουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, σημειώνοντας εμφατικά, πως την ώρα που η Τουρκία ξεδιπλώνει όλη την αναθεωρητική της ατζέντα στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζοντας ακόμη και χώρες με χρόνια αντιπαλότητα όπως η Αίγυπτος με μελλοντικό ζητούμενο τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο κ. Παύλος, επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι ζητήματα όπως η διπλή ονομασία των Στενών ή η αναφορά σε επιτελικά σχέδια του ΝΑΤΟ της Κύπρου όχι με το Συτναγματικό της όνομα αλλά με συντεταγμένες, μπορεί διαχρονικά να είναι κινήσεις της Τουρκίας, όμως η απουσία στρατηγικής βάθους στην Ελλάδα της πολιτικής και οικονομικής ελίτ, οδηγεί σε διαρκή ολισθήματα. Η Ελλάδα πρέπει στο Βίλνιους να αντιδράσει κάθετα σε τέτοιους σχεδιασμούς, ενώ από την άλλη η επανέναρξη διαλόγου με την Τουρκία με εμάς να εμφανιζόμαστε ως επισπεύδοντες για χάρη μεγάλων μας συμμάχων, χωρίς όρους και προυποθέσεις μπορεί να αποδειχθεί παγίδα για υποχωρήσεις.

Είναι θετικό για την ώρα πως μετά από καιρό, είπε, ο Πρωθυπυοργός από το βήμα τηε Βουλής, προσδιόρισε ονομαστικά ότι η διαφορά μας με την Τουρκία είναι μία και αφορά συγκεριμένα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας/αοζ και όχι το γενικό περί θαλάσσιων ζωνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ