Σαλιγκάρια: H εξαιρετική λιχουδιά με την υψηλή διατροφική αξία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χάρη στην πρωτεΐνη, το σίδηρο και τα ωμέγα-3 που περιέχουν, τα σαλιγκάρια θεωρούνται άλλη μια υπερ-τροφή.

Σε τελευταία ανάλυση, εξήντα εκατομμύρια Γάλλοι που τα προτιμούν και τα έχουν αναδείξει σε μια από τις εθνικές τους γαστρονομικές λιχουδιές, δεν μπορούν να κάνουν λάθος.

Ιδιαίτερα αγαπητά στη γαλλική κουζίνα αλλά και στην πατρίδα μας -ιδιαίτερα στην Κρήτη -και με ιστορία που φθάνει μέχρι τη Παλαιολιθική εποχή, τα σαλιγκάρια ή αλλιώς οι σάλιαγκες ή χοχλιοί, αποτελούν όχι μόνο μια εξαιρετική λιχουδιά αλλά και μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας.

Τα γαστερόποδα αυτά μαλάκια έχουν μακρά ιστορία. Από το 400 π.χ. ο Ιπποκράτης επαινούσε τις καταπληκτικές ιδιότητες της αφρώδους βλέννας που έβγαζαν για αυτοάμυνα και προστασία των αβγών τους και θεωρούσε ότι, η επάλειψη του δέρματος με αυτή τη βλέννα, μπορεί να καταπολεμήσει την ξηρασία, να ανακουφίσει και να καταπραΰνει τους ερεθισμούς. Ο ίδιος αλλά και ο Γαληνός τα πρότειναν για την υδρωπικία και την κήλη, ενώ ο Πλίνιος τα συνιστούσε για τους στομαχόπονους και τις αιμορραγίες.

Στον μεσαίωνα τα χρησιμοποιούσαν για την αντιμετώπιση των στοματικών ερεθισμών, της βρογχίτιδας, της φυματίωσης, αλλά και για τις πληγές και το σκορβούτο. Είχαν το πλεονέκτημα να μην θεωρούνται ούτε ψάρια ούτε κρέας και έτσι ήταν ένα ιδανικό φαγητό για τις περιόδους νηστείας.

Οι Ρωμαίοι έφεραν τα σαλιγκάρια ως τροφή αλλά και ως φάρμακο στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο. Εκτός από την κατανάλωση, τα σαλιγκάρια χρησιμοποιήθηκαν επίσης στο εμπόριο και σύντομα μετά άρχισαν να καλλιεργούνται. Για μια καλή ανταλλαγή, τα σαλιγκάρια έπρεπε να είναι παχύτερα, πιο γευστικά και με αυτό ήρθε η ιδέα της διατροφής τους με μια δίαιτα από ειδικά βότανα.

Σύγχρονες τεχνικές συντήρησης χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Σήμερα, η αυξημένη ζήτηση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο αλλά και από την εγχώρια αγορά, κάνει το μέλλον της εκτροφής σαλιγκαριού πολλά υποσχόμενο. Με τα αυγά του σαλιγκαριού παρασκευάζεται το σπάνιο, ιδιαίτερο και άριστης ποιότητας λευκό χαβιάρι.

Η διατροφική τους αξία έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες τροφές όπως:

Χαμηλές θερμίδες

Η θερμιδική τους αξία είναι 60-90 Kcal ανά 100 gr, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών. Το περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10% έως 16% του νωπού τους βάρους.

Μικρή περιεκτικότητα σε λίπη

Το μειωμένο λίπος περιορίζει τις παθήσεις του συκωτιού, την αρτηριοσκλήρωση, τη παχυσαρκία και συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα.

Υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία

Περιέχουν απαραίτητα αμινοξέα για τον ανθρώπινο οργανισμό, που ανακατασκευάζουν κατεστραμμένους ιστούς του πεπτικού συστήματος, ευεργετικά λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, της παχυσαρκίας και των παθήσεων του ήπατος και έχουν πολύ λιγότερα βακτηρίδια σε σύγκριση με άλλα κρέατα.

Περιέχουν επίσης:

– Ασβέστιο
200-700 mg/100gr, ποσότητα πολύ σημαντική, ειδικά σε περιόδους νηστείας.

– Σελήνιο
27,4 μg/100gr, προσφέροντας ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη). Συμβάλλουν επίσης στη λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

– Μαγνήσιο
Μια μερίδα 85 gr περιέχει 212μg μαγνησίου, δηλαδή το 53% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης. Το ορυκτό αυτό συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου και μπορεί επίσης να βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση χαμηλή, μειώνοντας περαιτέρω την πιθανότητα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

– Βιταμίνη Ε
Οι ενήλικες χρειάζονται 15μg βιταμίνης Ε καθημερινά. 85 gr σαλιγκαριών περιέχουν 4,2μg βιταμίνης Ε. Σύμφωνα με έρευνες, η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε μαζί με υψηλές ποσότητες βιταμινών C, Α και καροτενοειδών, μπορεί να αποτρέψει τον εκφυλισμό της όρασης.

– Λεκτίνη
Είναι μια πλούσια πηγή της πολύτιμης λεκτίνης, διαθέτοντας αντικαρκινικές ιδιότητες και βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

– Αλλαντονίνη, κολλαγόνο και ελαστίνη
Η βλέννα των σαλιγκαριών είναι εξαιρετικά πλούσια στα τρία αυτά ευεργετικά στοιχεία για τη θεραπεία των δερματικών παθήσεων και των οστών. Περιέχει επίσης ένα πεπτίδιο χαλκού, το οποίο θεωρείται ως η μοναδική πηγή μιας ουσίας για τη δημιουργία κρεμών που είναι χρήσιμες στην αντιμετώπιση των ουλών και των τραυμάτων.

– Ολιγοσακχαρίτες
Ο ορός που εκκρίνεται από τα σαλιγκάρια είναι μια εξαιρετική πηγή ολιγοσακχαριτών που δρουν ενυδατικά στο δέρμα, αντιμετωπίζοντας την ακμή, ενισχύοντας τη φυσική λάμψη και προστατεύοντας τα κύτταρα του δέρματος από τις περιβαλλοντικές βλάβες.

Φωτεινή Πουρνάρα
itrofi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ