«Με μεγάλη χαρά ξεκινήσαμε και φέτος να δεχόμαστε τους καλύτερους επισκέπτες. Μια χελώνα καρέτα-καρέτα έκανε και φέτος στην παραλία μας την φωλιά της και από την πλευρά μας οριοθετήσαμε την περιοχή της φωλιάς και θα περιμένουμε 2 μήνες για τα πρώτα χελωνάκια»…
Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε παραθεριστές στην παραλία Κυανή Ακτή του Κατακόλου που με μεγάλη ευαισθησία δημιούργησαν σήμανση στο σημείο που πριν λίγες ημέρες άφησε τη αυγά της η καρέτα-καρέτα, κάτι που θα πρέπει να γίνεται από όλους αυτό το διάστημα που είναι η περίοδος ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας…
Αρχές Αυγούστου τα αυγά θα εκκολαφθούν και τα χελωνάκια που θα ξεπηδήσουν θα πρέπει να βρουν -απρόσκοπτα- το δρόμο προς την θάλασσα, το φυσικό τους στοιχείο…
Αυτές οι φωλιές είναι σημαντικό να προστατεύονται με την βοήθεια κατοίκων της περιοχής που εντοπίζονται φωλιές, να τις σημαδεύουν ώστε να μην κινδυνεύουν να πάθουν ζημιά από ανθρώπους, και γενικότερα να ειδοποιούν ότι εκεί υπάρχει μια φωλιά θαλάσσιας χελώνας…
Είναι γεγονός ότι στα τέλη Ιουλίου και τον Αύγουστο όταν ο αριθμός επισκεπτών στις παραλίες είναι μεγάλος, πολλοί λουόμενοι δεν γνωρίζουν τι χρειάζεται να κάνουν ή να αποφύγουν ώστε τα χελωνάκια να φτάσουν με ασφάλεια στην θάλασσα. Έτσι συχνά μαθαίνουμε για περιστατικά όπου χελωνάκια δεν κατευθύνθηκαν προς την θάλασσα γιατί στην διαδρομή τους υπήρχαν εμπόδια και άνθρωποι, γιατί υπήρχαν φώτα που τα μπέρδεψαν, ή γιατί τα έπιασαν παιδιά για να παίξουν μαζί τους…
Χρήσιμες συμβουλές
-Αποφύγετε την κίνηση γύρω από τη φωλιά, καθώς οι κραδασμοί από τα ποδοπατήματα μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη έξοδο των νεοσσών. Παρατηρείστε από απόσταση.
-Αποφύγετε τη χρήση τροχοφόρων στην ακτή.
-Αποφύγετε την σκίαση της φωλιάς από τον ήλιο, ωστόσο σε περίπτωση θέασης νεοσσών (χελωνάκια) προσφέρετε τους την, χωρίς να τα αγγίζετε και να εμποδίζετε την πορεία τους προς τη θάλασσα.
-Αποφύγετε τη πιθανή ρήψη νερών στη φωλιά, σε περίπτωση που βρίσκεται πλησίον βρύσης /ντουζιέρας.
-Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σε περίπτωση εξόδου θηλυκής χελώνας με σκοπό την ωοτοκία, παραμείνετε σε απόσταση ασφαλείας και μην κάνετε θόρυβο. Παρατηρείστε από απόσταση.
-Μην τοποθετείτε εξοπλισμό θαλάσσης (ομπρέλες, ξαπλώστρες κλπ) πλησίον της φωλιάς.
Σημειώνεται ότι η εξασφάλιση της αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα αποτελεί μια ευαίσθητη διαδικασία που επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες (καιρικές συνθήκες, ανθρωπογενείς παράγοντες, θηρευτές). Η θαλάσσια χελώνα καρέτα συμπεριλαμβάνεται στο Παράρτημα ΙΙ της Σύμβασης της Βέρνης, ενώ προστατεύεται και από τα Π.Δ. 617/1980 και 67/1981. Η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) έχει χαρακτηρίσει έξι (6) από τα επτά (7) είδη θαλάσσιων χελωνών ως κινδυνεύονται ή κρίσιμα κινδυνεύοντα. Έτσι, η θαλάσσια χελώνα καρέτα συμπεριλαμβάνεται στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Αμφίβια και τα Ερπετά της IUCN ως Κινδυνεύον, ενώ τον ίδιο χαρακτηρισμό έχει και στο Κόκκινο Βιβλίο για τα Απειλούμενα Ζώα της Ελλάδας.