Οι εκπλήξεις που έκρυβαν οι κάλπες και οι αλλαγές που αναμένονται στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση – Αυξήθηκαν σε 75 οι γυναίκες που μπαίνουν στη Βουλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πάνω κάτω στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες έφερε η κάλπη της απλής αναλογικής, καθώς αρκετά εξαιρετικά προβεβλημένα στελέχη από όλα τα κόμματα έμειναν εκτός Βουλής, ενώ χάθηκαν και αρκετές έδρες από τους ηττημένους των εκλογών.

Η Νέα Δημοκρατία με το ποσοστό 40,79% που συγκέντρωσε καταλαμβάνει 146 έδρες, ενώ μεγάλος χαμένος της νέας Βουλής είναι σαφώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έμεινε 20 μονάδες πίσω της «γαλάζιας» παράταξης, διατηρώντας μόνο 71 έδρες. Αύξηση δυνάμεων και εδρών είχε το ΠΑΣΟΚ, που έχει πλέον 41 έδρες, όπως και το ΚΚΕ με 26 έδρες καθώς και η Ελληνική Λύση με 16 κοινοβουλευτικές έδρες.

Σε κάθε περίπτωση, σε όλα σχεδόν τα κόμματα -πλην του ΚΚΕ- υπήρξαν «βαριά» ονόματα τα οποία έμειναν εκτός. Ενδεικτικά, δεν κατόρθωσαν να μπουν στη Βουλή οι Γιάννης Τραγάκης, Γιάννης Οικονόμου από τη Νέα Δημοκρατία, οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ.

Εκτός μένει τελικώς και ο Χάρης Καστανίδης, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης επέλεξε να κρατήσει την έδρα της Α’ Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ πνέει μένεα κατά του προέδρου του κόμματος, διότι έμαθε ότι μένει εκτός Βουλής ένα λεπτό πριν από την ανακοίνωση. Πηγές του κόμματος υποστηρίζουν πως αυτή η επιλογή έγινε προκειμένου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ενισχύσει την παρουσία του στην εκλογική μάχη του κόμματος στη Μακεδονία.

Περισσότερες από 95 έδρες αλλάζουν χέρια

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές στη νέα Βουλή είναι ριζικές, καθώς συνολικώς περισσότερες από 95 έδρες αλλάζουν χέρια σε σχέση με την προηγούμενη Bουλή και πηγαίνουν σε πρωτοεκλεγέντες υποψηφίους ή σε πρόσωπα που είχαν εκλεγεί κατά το παρελθόν.

(από αριστερά): Νόνη Δούνια, Γιάννης Δραγασάκης, Νίκος Φίλης, Χάρης Καστανίδης, Ανδρέας Λοβέρδος, Μιθριδάτης, Γιάννης Οικονόμου, Κώστας Σκανδαλίδης, Πάνος Σκουρλέτης και Γιάννης Τραγάκης
Εκτός Βουλής μένουν την ίδια ώρα και δεκάδες λαμπερά ονόματα της σόουμπιζ, των τεχνών αλλά και της δημοσιογραφίας, τα οποία δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν. Ανάμεσά τους ο ράπερ Μιθριδάτης, ο οποίος έμεινε αρκετά πίσω στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Στην ίδια περιφέρεια, προς έκπληξη πολλών, δεν εξελέγησαν ούτε ο γνωστός ηθοποιός Μάριος Αθανασίου αλλά ούτε και η σεναριογράφος Αννα Χατζησοφιά. Εκτός έμειναν και προβεβλημένοι υποψήφιοι οι οποίοι έδωσαν τη μάχη του σταυρού με τη Νέα Δημοκρατία, όπως ο ποδοσφαιριστής Γιούρκας Σεϊταρίδης, η ηθοποιός και πρώην βουλευτής Νόνη Δούνια, ο ηθοποιός Σταύρος Νικολαΐδης και ο πανελίστας Ποσειδώνας Γιαννόπουλος.

Και στα μικρότερα κόμματα αρκετοί celebrities έμειναν εκτός, όπως ο μουσικός Διονύσης Τσακνής, ο Βαγγέλης Σερίφης, γνωστός και ως Dj Rico, και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου, που κατέβηκαν με το ΚΚΕ.

Οσον αφορά την εκπροσώπηση των γυναικών στη νέα Βουλή, αυτή είναι σαφώς αυξημένη σε σχέση με το 2019, καθώς συνολικά οι γυναίκες οι οποίες κατάφεραν να κερδίσουν μία θέση στο Κοινοβούλιο είναι 75. Πριν από μια τετραετία είχαν καταφέρει να μπουν στη Βουλή 66 γυναίκες. Μέσω των ψηφοδελτίων Επικρατείας κατάφεραν να μπουν στη Βουλή από τη «γαλάζια» παράταξη οι Ειρήνη Αγαπηδάκη, Ιωάννα Λυτρίβη, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Μαρία Πολύζου και από τον ΣΥΡΙΖΑ οι Ελενα Ακρίτα και Πόπη Τσαπανίδου.

Οσον αφορά τις νεοεισερχόμενες οι οποίες έδωσαν τη μάχη του σταυρού, ξεχωρίζουν από τη Ν.Δ. η Σέβη Βολουδάκη, χήρα του αείμνηστου Μανούσου Βολουδάκη, ο οποίος έχασε πριν από λίγους μήνες την άνιση μάχη με τον καρκίνο, σκορπώντας απέραντη θλίψη στα Χανιά, αλλά και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σάρωσε στους σταυρούς.

Μπαίνουν ακόμη στη Βουλή η σύντροφος του Γιάννη Ραγκούση, Μαρίνα Κοντοτόλη, η οποία κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, η γνωστή δημοσιογράφος Σεμίνα Διγενή, που έδωσε τη μάχη με το ΚΚΕ, όπως και η Ερη Ρίτσου, κόρη του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, η οποία επίσης βρέθηκε στο πλευρό του Δημήτρη Κουτσούμπα. Την είσοδό της εξασφάλισε με το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη, που άφησε εκτός Βουλής έπειτα από δεκαετίες τον Κώστα Σκανδαλίδη.

Σε κάθε περίπτωση, και παρόλο που οι εκλογές της 25η Ιουνίου θα διεξαχθούν με λίστα, χωρίς σταυρό δηλαδή, αναμένεται να επέλθουν σημαντικές ανακατατάξεις όσον αφορά τις έδρες. Η σύνθεση δηλαδή της εθνικής αντιπροσωπίας η οποία θα προκύψει από την κάλπη της ενισχυμένης αναλογικής θα είναι αρκετά διαφορετική από την παρούσα.

Εάν οι εκλογικοί συσχετισμοί παραμείνουν πάνω κάτω οι ίδιοι, η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει πάνω από 20 επιπλέον έδρες, τις οποίες θα αποσπάσει από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι ενδεικτικό ότι, αν τα κόμματα λάβουν τα ίδια ακριβώς ποσοστά σε έναν μήνα με αυτά που έλαβαν την περασμένη Κυριακή, θα υπάρξουν καραμπόλες σε συνολικώς 20 περιφέρειες. Ενδεικτικά, ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κινδυνεύουν είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, η Σουλτάνα Ελευθεριάδου και ο Νίκος Συρμαλένιος.

Από την άλλη, αρκετοί «γαλάζιοι» που δεν κατόρθωσαν να εκλεγούν βρίσκονται σε φάση αναμονής και ελπίζουν να μπουν μετά την προσεχή εκλογική αναμέτρηση, όπως ο Γιάννης Οικονόμου και ο Γιάννης Τραγάκης. Σε περίπτωση δε που τα μικρά μικρά κόμματα ΝΙΚΗ και Πλεύση Ελευθερίας καταφέρουν αυτήν τη φορά να διαβούν το όριο του 3%, με αποτέλεσμα να έχουμε επτακομματική Βουλή, τότε οι ανακατατάξεις θα είναι ακόμη πιο ριζικές σε έναν μήνα από τώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ