Η Ουκρανία συμφώνησε να ανταλλάξει τον Βιάτσεσλαβ Μπογκουσλάεφ, πρώην πρόεδρο της εταιρείας Motor Sich, με χίλιους Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου. Αυτό είπε την Παρασκευή ο σύμβουλος του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Μιχαήλ Ποντόλιακ.
«Αν μπορούμε να ανταλλάξουμε τον Μπογκουσλάεφ με χίλια παιδιά μας, τότε φυσικά θα πάμε σε οποιαδήποτε διαδικασία ανταλλαγής. <…> Μπορούμε πάντα να έχουμε κατά νου αυτήν την επιλογή. Δηλαδή, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τέτοιους συνεργάτες, αν χρειαστεί να πάρουμε τα παιδιά μας σε μεγάλες ποσότητες», είπε σε συνέντευξή του στο ουκρανικό τηλεοπτικό Κανάλ 24.
Την Τετάρτη, έγινε γνωστό ότι ήδη στις 20 Μαρτίου, ο Μπογκουσλάεφ έγραψε επιστολή στο γραφείο του Προέδρου της Ουκρανίας με αίτημα να συμπεριληφθεί στη λίστα για ανταλλαγή με τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) Βασίλι Μαλιούκ δεν απέκλεισε μια τέτοια πιθανότητα, αλλά σημείωσε ότι ο κατηγορούμενος «πρέπει να παράσχει όλα τα απαραίτητα στοιχεία και μόνο τότε θα γίνει ένα υψηλής ποιότητας συμφωνία ανταλλαγής».
Ποιος είναι ο Μπογκουσλάεφ
Στις 23 Οκτωβρίου 2022, η SBU κατηγόρησε τον 84χρονο Μπογκουσλάεφ για «συνεργατισμό» και ότι «εργάζεται για τη Ρωσία» και στις 24 Οκτωβρίου το δικαστήριο συνέλαβε τον ύποπτο.
Την 1η Φεβρουαρίου, η SBU άσκησε νέα κατηγορία εναντίον του Μπογκουσλάεφ για «υποστήριξη των δραστηριοτήτων τρομοκρατικής οργάνωσης».
Σύμφωνα με την SBU, η «Motor Sich» μέσω ξένων εταιρειών προμηθεύει πρώτες ύλες στο εργοστάσιο μηχανουργικής κατασκευής Snezhnyan στο Ντονέτσκ και λαμβάνει ανταλλακτικά για κινητήρες αεροσκαφών που κατασκευάζονται από αυτήν.
Τον Μάρτιο του 2023, ο πρώην επικεφαλής της εταιρείας κατηγορήθηκε με άλλη κατηγορία για παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της SBU, ο Μπογκουσλάεφ αποσυναρμολόγησε τα ελικόπτερα και έκρυψε τα έγγραφα για αυτά για να μην πέσει ο εξοπλισμός στα χέρια του ουκρανικού στρατού.
Η Motor Sich
Η Motor Sich (Мотор Сич)είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κινητήρων αεροσκαφών και βιομηχανικών αεριοστροβίλων.
Η εταιρεία παράγει κινητήρες αεροπορίας για ελικόπτερα Mi-8, Mi-17, Ka-226, An-70, An-124, An-140, An-148, Yak-130, μονάδες άντλησης αερίου και εξοπλισμό ισχύος. Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, η εταιρεία συνέχισε να συνεργάζεται ενεργά με τη Ρωσία.
Μετά το πραξικόπημα του 2014 στην Ουκρανία, το Κίεβο απαγόρευσε κάθε στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με τη Μόσχα.
tass
—