Διαμαρτύρονταν στο πρόσφατο παρελθόν οι εγχώριοι οπαδοί των Μνημονίων όταν ο λαός τούς αποκαλούσε «Γερμανοτσολιάδες». Φαίνεται όμως ότι για κάποιους το «Μένουμε Ευρώπη» ισοδυναμεί με άκριτη υιοθέτηση των γερμανικών θέσεων, ακόμη κι όταν αυτές στρέφονται μετωπικά εναντίον των ελληνικών εθνικών συμφερόντων.
Το πιο κραυγαλέο δείγμα αυτής της σχολής «Γερμανοφιλίας», που προφανώς ευδοκιμεί στην αυλή του κυρίου Μητσοτάκη, έδωσε μόλις προχθές ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος, ο οποίος, κατά παρέκκλιση ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής, αλλά και της πάγιας εθνικής θέσης όλων των μεταπολεμικών κυβερνήσεων, απεμπόλησε τις απαράγραπτες ελληνικές αξιώσεις για την καταβολή των πολεμικών επανορθώσεων και του Αναγκαστικού Δανείου που χρωστάει το γερμανικό κράτος από την περίοδο της Κατοχής.
https://twitter.com/avgerinosx/status/1656934020406550528
Ο κ. Σκέρτσος ρωτήθηκε για τις αποζημιώσεις από το μεγαλύτερο κανάλι της κεντρικής Ελλάδας, ΤRT, με αφορμή την παρουσίαση, στη Λάρισα, την περασμένη Δευτέρα, του βιβλίου «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια», που έγραψε ο αρθρογράφος της «δημοκρατίας» Γιώργος Χαρβαλιάς και αναφέρεται στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Συντονιστής στην εκδήλωση με ομιλητή τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό ήταν ο κεντρικός άνκορμαν του ΤRT Σωτήρης Πολύζος, που μία ημέρα αργότερα φιλοξένησε στην εκπομπή του τον Ακη Σκέρτσο.
Ο έμπειρος Βολιώτης δημοσιογράφος, που, αν και εξαιρετικά προβεβλημένος, δεν αναλώνεται σε δημόσιες σχέσεις με τους πολιτικούς όπως κάποιοι «τηλεστάρ» της Αθήνας, θεώρησε ευλόγως σκόπιμο να «στριμώξει» τον κυβερνητικό εκπρόσωπο με διαδοχικές επισημάνσεις για τις γερμανικές αποζημιώσεις. Και έβγαλε πραγματικό λαβράκι, αφού ο κ. Σκέρτσος, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν ομιλεί εκ μέρους της κυβέρνησης ή εξ ονόματος του εαυτού του, ομολόγησε ότι δεν αποτελούν ζήτημα προς διεκδίκηση!
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση του Σωτήρη Πολύζου, αν σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνίας, που αξιώνει ένα ποσό-μαμούθ 1,3 τρισ. ευρώ από τη Γερμανία και να θέσουμε επιτέλους σε εθνική βάση την απαίτηση καταβολής των αποζημιώσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά και μάλιστα χωρίς κανέναν δισταγμό!
«Πρέπει να κοιτάμε μπροστά και όχι προς τα πίσω. Μιλάτε για μια υπόθεση που αφορά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ανερυθρίαστα ο κ. Σκέρτσος, για να προσθέσει ότι υπάρχουν πολύ σημαντικότερες προκλήσεις απ’ ό,τι τα οφειλόμενα γερμανικά χρέη, όπως… η προσέλκυση καλών επενδύσεων!
«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον, όπως η κλιματική κρίση, η ψηφιακή επέλαση της Τεχνητής Νοημοσύνης, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την προσέλκυση καλών επενδύσεων» συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να καταλήξει και στο… διά ταύτα: «Αν αναλωνόμαστε σε ζητήματα που αφορούν το παρελθόν, χάνουμε τη μάχη για το μέλλον. Εμείς είμαστε κυβέρνηση που κοιτάμε προς τα εμπρός».
Δείτε το χαρακτηριστικό στιγμιότυπο:
Εμφανώς σοκαρισμένος ο Σωτήρης Πολύζος προσπάθησε να μείνει στο ζήτημα, ρωτώντας αν αυτή η τοποθέτηση σημαίνει πως δεν υπάρχει το παραμικρό να περιμένουμε από την παρούσα κυβέρνηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Αλλά ο κ. Σκέρτσος παρέμεινε σιωπηλός και στην πρώτη ευκαιρία άλλαξε συζήτηση.
Υπενθυμίζεται ότι η άποψη πως οι πολεμικές αποζημιώσεις ανήκουν στο παρελθόν υιοθετείται μόνον από τη Γερμανία, ενώ ουδείς Ελληνας πολιτικός έχει διανοηθεί μέχρι σήμερα να παραιτηθεί από το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων και του Κατοχικού Δανείου. Ακόμη και ο εκλεγμένος με τα χρώματα της Ν.Δ. περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρισκόταν στο πάνελ της εκδήλωσης για το «Γιαβόλ!», τόνισε χωρίς περιστροφές την ανάγκη άμεσης διεκδίκησης των αποζημιώσεων και του Κατοχικού Δανείου.
Επιπλέον, από τις 17 Απριλίου του 2019 υφίσταται ομόφωνο πανηγυρικό ψήφισμα της ελληνικής Βουλής, που υποχρεώνει τις ελληνικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν με όλα τα απαραίτητα μέσα, ένδικα ή διπλωματικά, τις γερμανικές οφειλές.
Υπό το φως όλων αυτών, η πρωτοφανής διατύπωση του κυβερνητικού εκπροσώπου ισοδυναμεί με εθνική μειοδοσία ή και κάτι βαρύτερο, που έχει να κάνει με συνειδητή υιοθέτηση γερμανικών επιχειρημάτων. Γι’ αυτό ο ίδιος ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να διευκρινίσει στον ελληνικό λαό αν η αντεθνική δήλωση Σκέρτσου αποτελεί θέση της κυβέρνησής του, που θα πρέπει να αξιολογηθεί προεκλογικά, ή προσωπική άποψη του εκλεκτού του, που θα πρέπει να ανακληθεί στην τάξη και να απαλλαγεί άμεσα από τα καθήκοντά του.
Ταυτόχρονα με τον πρωθυπουργό όλα τα υπόλοιπα κόμματα οφείλουν όχι μόνο να καταδικάσουν τη δήλωση Σκέρτσου και να απαιτήσουν την απομάκρυνσή του, αλλά και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τι ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν για να προωθήσουν την υπόθεση των επανορθώσεων. Σημειώνεται ότι οποιαδήποτε «αδράνεια» σε αυτό το ζήτημα ισοδυναμεί με καταπάτηση του βουλευτικού όρκου, στον βαθμό μάλιστα που υπάρχει σχετική απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Κεραυνοί από την πρύτανη Μαρία Δελιβάνη
Η δήλωση Σκέρτσου αναμένεται να προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών από συγγενείς θυμάτων της Κατοχής, αντιστασιακούς και όσους γενικά παλεύουν για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων.
Ήδη η γνωστή βραβευμένη καθηγήτρια και τρεις φορές εκλεγμένη πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Μαρία Δελιβάνη κατακεραύνωσε τον Ακη Σκέρτσο, χαρακτηρίζοντας την τηλεοπτική του παρέμβαση «εθνική ντροπή» και καλώντας τους πολίτες να αντιδράσουν. Οι τοποθετήσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, αναφέρει χαρακτηριστικά η κυρία Δελιβάνη, εξηγούν το πώς και το γιατί υπογράφηκαν από ελληνικές κυβερνήσεις τα εγκληματικού περιεχομένου Μνημόνια.
Η αστεία απάντηση Σκέρτσου
«Η θέση της κυβέρνησης για τις πολεμικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο είναι καθαρή και εκφράστηκε στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού με τον καγκελάριο Σολτς. Παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα, ειδικά το κατοχικό δάνειο, και προσβλέπουμε σε συζήτηση και επίλυση με την γερμανική κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και τις νομικές εκκρεμότητες» τόνισε σε δήλωσή του ο Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος απαντώντας στο δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία», η οποία ανέδειξε την απαράδεκτη δήλωσή του.
«Το ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει τις ελληνογερμανικές σχέσεις και προοπτικές» σημειώνει και υπογραμμίζει με θράσος ότι «όλες οι άλλες ερμηνείες είναι εκ του πονηρού και δεν απηχούν την πραγματικότητα».
Δηλαδή θέλει να μας πει ο κ.Σκέρτσος ότι δεν είπε πως «αναλωνόμαστε σε ζητήματα που αφορούν το παρελθόν» και «χάνουμε τη μάχη για το μέλλον» και πως «η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν να αντιμετωπίσουν πολύ μείζονες προκλήσεις που έρχονται από το μέλλον»; Τι είναι αυτά, ξεκάθαρη θέση υπέρ της διεκδίκησης, ή υποβάθμιση και αδιαφορία;
Σύμφωνα με τη δήλωσή του, αν η θέση της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και το ζήτημα παραμένει ανοιχτό, τότε εξέφρασε την προσωπική του θέση. Κάτι που σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει άμεσα να τον θέσει εκτός κυβέρνησης αφού αποκλίνει από την εθνική γραμμή.