Το βουλγαρικό κράτος αναμένεται να καταβάλει αποζημίωση 1,6 εκατ. ευρώ στον πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας , Συμεών Σαξκομπουργκότσκι , ο οποίος κέρδισε την υπόθεση κατά της χώρας του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Ο Σαξ-Κομπουργκότσκι, ο οποίος πήρε πίσω πολλές από τις περιουσίες του από το κράτος μέσω του δικαστηρίου με το σκεπτικό ότι ανήκαν στην τσαρική οικογένεια στη Βουλγαρία πριν από 14 χρόνια, κατέθεσε μήνυση στο ΕΔΑΔ σχετικά με τον περιορισμό της πρόσβασης σε ορισμένες από τις περιουσίες του.
Το ΕΔΑΔ αποφάνθηκε υπέρ του Σαξ-Κομπουργκότσκι
Σύμφωνα με την απόφαση, εάν ο πρώην βασιλιάς Σαξ-Κομπουργκότσκι δεν καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία με το βουλγαρικό κράτος εντός 6 μηνών, το κράτος θα του καταβάλει 1.635.875 ευρώ ως αποζημίωση και θα καλύψει τα έξοδα της αγωγής.
Εν τω μεταξύ, η υπόθεση του βουλγαρικού κράτους κατά του Σαξ-Κομπουργκότσκι για τη δασική έκταση 16.000 στρεμμάτων που διεκδικεί η βασιλική οικογένεια στο βουνό Ρίλα της χώρας συνεχίζεται.
Αντιδικίες κτημάτων βασιλικής οικογένειας
Οι κομμουνιστές, που ήρθαν στην εξουσία με πραξικόπημα στη Βουλγαρία το 1944 με την υποστήριξη του Κόκκινου Στρατού, κήρυξαν δημοκρατικό τάγμα στη χώρα υπό τον έλεγχο της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) μετά από ένα πλαστό δημοψήφισμα το 1946.
Τότε ο Σαξ-Κομπουργκότσκι, που ήταν 6 ετών, εξορίστηκε με την οικογένειά του στο εξωτερικό.
Μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού στη Βουλγαρία το 1989, ο Σαξ-Κομπουργκότσκι, ο οποίος επέστρεψε από την εξορία το 2001, ίδρυσε ένα πολιτικό κόμμα που ονομάζεται Κίνημα Εθνικής Ελευθερίας και Ανάληψης (NDSV) και εξελέγη πρωθυπουργός την περίοδο 2001-2005.
Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του, ο Σαξ-Κομπουργκότσκι ανέκτησε διάφορα ακίνητα με εκτιμώμενη αξία άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων με το σκεπτικό ότι ανήκαν στην οικογένειά του.
Θεωρούμενος ως «σωτήρας» στην αρχή της πολιτικής του καριέρας, όταν έγινε κατανοητό ότι ο κύριος στόχος του Σαξ-Κομπουργκότσκι ήταν οι «ιδιοκτησίες» του, έχασε πρώτα την υποστήριξη του λαού και μετά αναγκάστηκε να διαλύσει το κόμμα του.
Κάποια από αυτά τα ακίνητα τα πήρε πίσω το βουλγαρικό κράτος τα επόμενα χρόνια.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος