Η συνεχής ώθηση και έλξη μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και των δυνάμεων του Βάγκνερ, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη μάχη στο Μπαχμούτ, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη φύση της σχέσης μεταξύ του Κρεμλίνου και της Μισθοφορικής Στρατιωτικής Ομάδας.
Αφού ο επικεφαλής του Ομίλου Wagner, ο ισχυρός Ρώσος επιχειρηματίας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, όρισε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για την αποχώρηση από το Μπαχμούτ, εάν η ομάδα του δεν είχε τα πυρομαχικά που χρειαζόταν, ο άνδρας επέστρεψε για να επιβεβαιώσει ότι είχε λάβει μια υπόσχεση να αποκτήσει τον στόχο της παραλαβής των όπλων του.
Μετά από αυτό, είπε ότι τα πυρομαχικά του δεν ξεπερνούσαν το 10 τοις εκατό των απαιτούμενων, αλλά δεν ξαναέγινε λόγος για απόσυρση από το πεδίο της μάχης.
Από την άλλη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι όλα τα αιτήματα για πυρομαχικά για τις επιθετικές μονάδες ικανοποιούνται το συντομότερο δυνατό, αρνούμενο τις κατηγορίες του Βάγκνερ.
Αυτές οι δηλώσεις έρχονται σε μια στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις λένε ότι ελέγχουν τον πόλεμο του Μπαχμούτ και ότι οι άμυνές τους αντιμετωπίζουν με επιτυχία τα ρωσικά πυρά.
Η Μάχη του Μπαχμούτ, η μεγαλύτερη και σκληρότερη στον πόλεμο της Ουκρανίας, έθεσε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ του Βάγκνερ και του Κρεμλίνου . Είναι ένας ανταγωνισμός; Ή ενσωμάτωση; Ή μήπως αλλάχτηκαν οι ρόλοι;
Στις απαντήσεις τους, Ρώσοι αναλυτές αναφέρουν ότι η σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών είναι, στην πραγματικότητα, εκδήλωση μιας παλιάς σύγκρουσης μεταξύ της ρωσικής άμυνας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η οποία λέγεται ότι συνδέεται στενά με τη μισθοφορική ομάδα Βάγκνερ.
Προσθέτουν ότι το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας επιδιώκει να εξουθενώσει την ομάδα Βάγκνερ τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κανένας στίβος που να το εξυπηρετεί σε αυτή την προσπάθεια, περισσότερο από τον ανυπάκουο Μπαχμούτ… και για αυτόν τον λόγο, η Μόσχα έκλεισε την πόρτα στη στρατολόγηση Ρώσων φυλακισμένων».
Πολιτική φιλοδοξία
Εν μέσω της ασάφειας των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών, άλλοι αναλυτές διέκριναν, σύμφωνα με δηλώσεις τους μια αχαλίνωτη πολιτική φιλοδοξία στον ηγέτη της ομάδας Βάγκνερ, η οποία φαίνεται στη σκληρή κριτική του προς τις ρωσικές ελίτ, το Κρεμλίνο και τον ηγεμόνα του, και την προβολή του ως τον πιο ισχυρό και κατάλληλο άνθρωπο για την προστασία των συμφερόντων της Ρωσίας.
Για χάρη αυτής της φιλοδοξίας, αυτή η ανάγνωση πιστεύει ότι ο « μάγειρας του Πούτιν», όπως τον αποκαλούν, βγήκε από το παρασκήνιο στα ανοιχτά το περασμένο φθινόπωρο, προσπαθώντας να επιτύχει ηρωισμό στον αγώνα της Ρωσίας ενάντια στην Ουκρανία.
Ένα μάτι σε μια οικονομική αυτοκρατορία
Ωστόσο, άλλοι αναλυτές αναφέρουν ότι το μάτι της ομάδας Βάγκνερ και του ηγέτη της είναι ακριβώς σε μια οικονομική αυτοκρατορία της οποίας τα ταμεία ανθίζουν από έργα σε περισσότερες από μία ηπείρους, ειδικά στην Αφρική.
Sky News Arabia
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος