Η ημερομηνία 5/5 και ο συμβολισμός της για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πλύνε τα χέρια σου». Πόσο συχνά μας το έλεγαν οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά και πόσο δίκιο είχαν. Μέσω των χεριών μεταδίδονται πάρα πολλά μικρόβια. Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν ιατρεία και νοσοκομεία.

Επιτέλους μετά από πολύ ώρα αναμονής στο ιατρείο ο γιατρός δέχεται τον ασθενή. Δεν του δίνει όμως το χέρι. Το να δίνει το χέρι σε περιόδους που η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση δεν ενδείκνυται, λέει ο γιατρός αλλά και γενικότερα το αποφεύγει όταν δεν είναι απαραίτητο. Το να βήχεις δε και να μην βάζει το χέρι μπροστά στο στόμα δεν είναι μόνο αντικοινωνικό αλλά και επικίνδυνο. Εν τω μεταξύ δεν συνιστάται μόνο να βάζεις το χέρι μπροστά στο στόμα αλλά να βήχει κανείς στο εσωτερικό του αγκώνα.

Τα μικρόβια δεν μεταδίδονται όμως μόνο μέσω χειραψίας αλλά και μέσω των ακουστικών του τηλεφώνου, των πληκτρολογίων, των τηλεχειριστηρίων κτλ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τη σημερινή ημέρα σε Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινής των Χεριών.

Η ημερομηνία 5/5 συμβολίζει δυο παλάμες με πέντε δάχτυλα. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης μικροβίων αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία. Κάθε χρόνο 10.000 με 15.000 ανθρώπους χάνουν τη ζωή τους. «Το ένα τρίτο των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της σωστής υγιεινής των χεριών» δηλώνει η Πέτρα Γκαστμάγιερ, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Εποπτείας Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων.

Επικίνδυνες οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις

Στη Γερμανία οι συνθήκες υγιεινής στα νοσοκομεία έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Στις τρεις από τις τέσσερεις περιπτώσεις γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό τηρούν τους κανονισμούς. Παράλληλα όμως έχουν αυξηθεί οι εγχειρήσεις. Οι καθετήρες, οι ενέσεις και τα μηχανήματα υποστήριξης της αναπνοής αποτελούν και αυτά διόδους μεταφοράς μικροβίων εάν γιατροί και νοσηλευτές δεν έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους.

Στις κυριότερες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις ανήκουν αυτές του αναπνευστικού, του ουροποιητικού καθώς και σηψαιμίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της φετινής εκστρατείας. Σύμφωνα με το Ίδρυμα για τη Σήψη κάθε χρόνο πεθαίνουν στη Γερμανία 70.000 άνθρωποι εξαιτίας μολύνσεων του αίματος. Πολλές φορές δεν ευθύνονται μικρόβια που βρίσκονται στον εξωτερικό χώρο όπως λέει η Πέτρα Γκαστμάγερ. «Έχουμε στο σώμα μας δυο κιλά βακτήρια στο έντερο και στο δέρμα. Τη στιγμή που πέφτει το ανοσοποιητικό τότε αυτά μπορεί να δράσουν». Όσο περισσότερο για παράδειγμα χρησιμοποιεί κάποιος καθετήρα μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης.

Η Γερμανίδα ειδικός εκτιμά πως το 20% με 30% των περιπτώσεων κρυολογήματος και διάρροιας θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί εάν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής των χεριών. Φυσικά σε μια γρίπη το πλύσιμο των χεριών δεν μπορεί να αντικαταστήσει το εμβόλιο ωστόσο είναι ένα απαραίτητο συμπλήρωμα. Πολλές έρευνες σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αποδεικνύουν πως όσο πιο νωρίς μαθαίνουν τα παιδιά να πλένουν τα χέρια τους πριν από το φαγητό και μετά την τουαλέτα τόσο λιγότερο αρρωσταίνουν. Υπάρχουν πολλοί λόγοι λοιπόν να πλένουμε συχνά και σωστά τα χέρια μας.

[DW]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ