Ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας και η οικογένειά του «ήταν στόχος τρομοκρατικής ενέργειας», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας και διευθυντής της Εθνικής Έρευνας, Μπόρισλαβ Σαράφοφ.
Σε ενημέρωση κοντά στο σημείο της απόπειρας δολοφονίας με την αυτοκινητοπομπή του γενικού εισαγγελέα Ιβάν Γκέσεφ, είπε ότι «το περιστατικό ήταν προφανώς επαγγελματικά προετοιμασμένη και καλά εκτελεσμένη απόπειρα δολοφονίας … Δεν επρόκειτο για εκφοβισμό, αλλά για είχε σκοπό να σκοτώσει. Μόνο η τύχη έσωσε τον Γενικό Εισαγγελέα και την οικογένειά του».
Είπε ακόμα ότι η έκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι σε δρόμο μεταξύ της πρωτεύουσας Σόφιας και της πόλης Σαμόκοφ. Η βόμβα, τοποθετημένη στην άκρη του δρόμου σε μια στροφή όπου τα αυτοκίνητα επιβραδύνουν, δημιούργησε έναν κρατήρα διαμέτρου 3 μέτρων και βάθους 30-40 εκατοστών.
«Η έκρηξη ήταν τεράστια, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι η φωτιά ήταν 4-5 μέτρα ύψος. Ήταν δίπλα στο δρόμο … Η έκρηξη ήταν ξεκάθαρα στραμμένη προς το δρόμο και τα διερχόμενα αυτοκίνητα», σχολίασε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι η έκρηξη, ισοδύναμη με περίπου 3 κιλά TNT, μετακίνησε το θωρακισμένο αυτοκίνητο με τον Γκέσεφ προς τα αριστερά και εκτόξευσε πολλά θραύσματα στα δέντρα.
«Είμαι πεπεισμένος ότι θα φτάσουμε στους δράστες. Το κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να επιτρέψει τέτοια περιστατικά. Πρόκειται για επίθεση κατά του κράτους. Στέλνει ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Βουλγαρία δεν μπορεί να προστατεύσει τους θεσμούς της. Ο Γενικός Εισαγγελέας βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ασφαλές μέρος», είπε ακόμα.
Το παρασκήνιο
Η Βουλγαρία συνεχίζει να κατατάσσεται ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και υπήρξε ελάχιστη έως καθόλουβελτίωση σε αυτό το μέτωπο την τελευταία δεκαετία, παρά τη συνεχή παρότρυνση των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
Ο Γκέσεφ, ο οποίος έγινε γενικός εισαγγελέας το 2019 σε αμφιλεγόμενεςεκλογές στις οποίες ήταν ο μόνος υποψήφιος, κατέχει επίσημα την περισσότερη εξουσία για να πατάξει τη διαφθορά και να σπάσει τον ασφυκτικό της έλεγχο στη χώρα των 7 εκατομμυρίων κατοίκων, η οποία βρίσκεται στη στρατηγικής σημασίας Μαύρη Θάλασσα.
Ωστόσο, έχει σημειώσει μικρή πρόοδο στο να λογοδοτήσουν άτομα με επιρροή στα σχεδόν τέσσερα χρόνια στην εξουσία, λένε οι επικριτές του. Ενώ το γραφείο του ανακοινώνει περιστασιακά έρευνες για μέλη της ελίτ που είναι ύποπτα για αδικήματα, σπάνια οδηγούν σε κατηγορίες, πολύ λιγότερο σε καταδίκες.
Ο γενικός εισαγγελέας έχει επίσης κατηγορηθεί για κατάχρηση εξουσίας για την έναρξη πολιτικών ερευνών και την απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων από επιχειρηματίες, κάτι που επίσης αρνείται.
Πολιτικοί αντίπαλοι και αναλυτές ισχυρίζονται ότι ο Γκέσεφ είναι υπόχρεος του Μπόικο Μπορίσοφ και του μεγιστάνα Ντελιάν Πέεφσκι, ισχυρού επιχειρηματία και πρώην νομοθέτη που έχει επίσης εμπλακεί σε καταγγελίες για δωροδοκία.
Ιβάν Γκέσεφ
Σε αντίθεση με τους υπουργούς, ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας δεν μπορεί να απολυθεί από τον πρωθυπουργό. Αυτή η εξουσία ανήκει στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (SJC), ένα 25μελές σώμα που αποτελείται από νομικούς εμπειρογνώμονες που επιλέγονται από εισαγγελείς, δικαστές και νομοθέτες. Στα μέλη, που υπηρετούν πενταετή θητεία, περιλαμβάνονται και υφιστάμενοι του γενικού εισαγγελέα.
Ο Βούλγαρος γενικός εισαγγελέας έχει περισσότερες εξουσίες από τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανώτατη αρχή επιβολής του νόμου της χώρας, επιβλέπει το έργο όλων των άλλων εισαγγελέων και έχει τον τελευταίο λόγο για την έναρξη, την παράταση ή τον τερματισμό μιας έρευνας. Είναι σχεδόν αδύνατο στη Βουλγαρία να διωχθεί ο γενικός εισαγγελέας για εγκλήματα.