Οι μάχες στο Σουδάν έχουν ανησυχήσει τη μισθοφορική ομάδα της Ρωσίας υπό τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ο κύριος λόγος είναι ο σουδανικός χρυσός που διακινείται λαθραία από τους Ρώσους μισθοφόρους της Βάγκνερ που με αυτόν αγοράζει τα όπλα και τα πυρομαχικά που χρειάζεται η Ρωσία.
Η Ομάδα Βάγκνερ βρίσκεται στο Σουδάν από το 2017, προσκεκλημένος εκεί από τον πρώην δικτάτορα Ομάρ αλ Μπασίρ.
Ο Μπασίρ είχε συναντήσει τον Πούτιν στη Μόσχα εκείνο το έτος και, έχοντας την αίσθηση ότι ο σουδανικός πληθυσμός γινόταν ανήσυχος, πρόσφερε επενδυτικές ευκαιρίες στη Ρωσία σε αντάλλαγμα για υποστήριξη.
Η «επένδυση» ήρθε με τη μορφή μιας εταιρείας εξόρυξης, της Meroe Gold, που ανήκει στη ρωσική M-Invest.
Και οι δύο εταιρείες υπόκεινται σε κυρώσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ΕΕ, ενώ και οι δύο ανήκουν στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν – ο οποίος είναι επίσης ιδιοκτήτης της Βάγκνερ.
Μετά την ανατροπή του Μπασίρ στο πραξικόπημα του Απριλίου 2019, οι αξιωματούχοι της ομάδας Βάγκνερ φλέρταραν με το ασταθές Κυρίαρχο Συμβούλιο του Σουδάν, με επικεφαλής τώρα τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ αλ Μουρχάν, ο οποίος διοικεί επίσης τον επίσημο στρατό του Σουδάν.
Οι σχέσεις μεταξύ των Ρώσων μισθοφόρων και του Αλ Μπουρχάν, ενός στρατιωτικού σταδιοδρομίας, διαλύθηκαν και ο Βάγκνερ άρχισε να φλερτάρει με τον υπαρχηγό του, τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, ευρύτερα γνωστό με το παρατσούκλι του, Χεμένττι.
Η τρέχουσα σύγκρουση του Σουδάν φέρνει τον Αλ Μπουρχάν εναντίον του Χεμένττι, του αναπληρωτή του και ενός πρώην έμπορου καμήλας που εντάχθηκε στην πολιτοφυλακή Τζανζαβίντ που ενεπλάκη σε σφαγές στο Νταρφούρ πριν γίνει επαγγελματίας στρατιώτης.
Με μόνο τρία χρόνια εκπαίδευσης, ο Χεμένττι ανέβηκε στις τάξεις με δόλο και στρατηγική. Είναι επίσης ένας από τους πλουσιότερους άνδρες του Σουδάν.
Η Βάγκνερ χρειάζεται την προστασία της σουδανικής δύναμης και επιρροής, επειδή διακινεί λαθραία χρυσό από τη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Αυτή η μικρή, μεσόγεια χώρα κινδυνεύει από έναν πόλεμο εναντίον ομάδων ανταρτών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της επικράτειας και η ομάδα Βάγκνερ προσκλήθηκε για να «προστατεύσει» τα ορυχεία χρυσού.
Στην πραγματικότητα, η Βάγκνερ χρησιμοποιείται για την εξόρυξη χρυσού και τον μεταφέρει λαθραία μέσω του Χαρτούμ, της διαλυμένης πλέον πρωτεύουσας του Σουδάν.
Η Ομάδα Βάγκνερ χρησιμοποιεί μια παλιά, καθιερωμένη διαδρομή λαθρεμπορίου που βλέπει τον χρυσό να καταλήγει στο Ντουμπάι, όπου υπάρχουν λίγοι κανονισμοί που ελέγχουν το εμπόριο του.
Στη συνέχεια, ο χρυσός είτε πηγαίνει στη Μόσχα είτε πωλείται για δολάρια που χρηματοδοτούν τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Για να διατηρήσει αυτή τη διαδρομή λαθρεμπορίου, η ομάδα Βάγκνερ έχει τοποθετήσει άνδρες κατά μήκος των συνόρων Σουδάν-Κεντρικής Αφρικανικής Δημοκρατίας. Με πολλά από τα άλλα σύνορά του κλειστά και τον πόλεμο να κυριεύει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, δεν υπάρχει εύκολη εναλλακτική λύση για τη μετακίνηση του παράνομου χρυσού.
Ανησυχία…
Προς το παρόν, ωστόσο, η ανανεωμένη σύγκρουση μέσα και γύρω από το Χαρτούμ δεν πάει με τον Χέμενττι, κάτι που πρέπει να ανησυχήσει τον Βάγκνερ και τον Πριγκόζιν.
Στους σκονισμένους δρόμους της πόλης, υπήρξαν φήμες ότι ο Χέμενττι σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αψιμαχιών μεταξύ των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξής του και του επίσημου στρατού που ακολουθούσε κυρίως το δρόμο του στρατού.
Επιδεινώνοντας την κατάσταση, ο πρώην πολέμαρχος έχει πολύ περιορισμένη επικοινωνία με τις πολιτοφυλακές του Χέμενττι, επομένως, ακόμη και αν υπάρξει εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός, θα χρειαστεί χρόνος για να πει στις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης να καταθέσουν τα όπλα.
Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των νεκρών είναι χαμηλός, τουλάχιστον για τα πρότυπα της περιοχής, με περίπου 100 νεκρούς. Η ανησυχία είναι ότι κάτι περισσότερο από αψιμαχίες θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν εμφύλιο πόλεμο που θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία να προστατεύει τον χρυσό της.
Το Σουδάν είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του κίτρινου μετάλλου της Αφρικής, το Μάλι το τέταρτο, αν και ορισμένες πηγές δίνουν ελαφρώς διαφορετική κατάταξη. Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα δεδομένα εξαρτώνται από τα επίσημα στοιχεία παραγωγής, ενώ η Βάγκνερ ασχολείται με την παράνομη ροή του πόρου.
Αξιωματούχοι από τη ρωσική ομάδα μισθοφόρων βρέθηκαν πρόσφατα στη Μπουρκίνα Φάσο, πολεμώντας επίσης ισλαμιστές μαχητές, αλλά και μεταξύ των 10 κορυφαίων παραγωγών χρυσού της Αφρικής.
Είναι ένα μοτίβο που ανησυχεί τις δυτικές κυβερνήσεις και τους κατασκόπους τους. Ο Πριγκόζιν κέρδισε επίσης μια προσοδοφόρα άδεια εξόρυξης χρωμίου στη Μαδαγασκάρη, αφού η Βάγκνερ νόθευσε κατάφωρα τις εκλογές της χώρας υπέρ του Andry Rajoelina. Οι εργαζόμενοι σε εκείνο το ορυχείο έκαναν σύντομα απεργία, λέγοντας ότι ο Πριγκόζιν δεν τους πλήρωνε.
Η πρόθεση της Ρωσίας, σύμφωνα με Αφρικανούς διπλωμάτες, είναι να αποσταθεροποιήσει τόσο την κινεζική όσο και την αμερικανική επιρροή στην Αφρική.
Στην υπόθεση έχει εμπλακεί η Δυτική Συμμαχία και εξαιτίας αυτής διπλωμάτες των ΗΠΑ πυροβολήθηκαν και ένας διπλωμάτης της ΕΕ ξυλοκοπήθηκε τις τελευταίες 24 ώρες, γεγονός που δείχνει ότι οι Δυτικοί εμπλέκονται περισσότερο από ό,τι συνήθως στην επίλυση μιας αφρικανικής σύγκρουσης. Αυτά είναι επίσης άσχημα νέα για τη Ρωσία και την Βάγκνερ, που και οι δύο επιθυμούν να διατηρήσουν έναν βαθμό ελέγχου στο ταραγμένο αφρικανικό έθνος επειδή και οι δύο αναζητούν μετρητά για να χρηματοδοτήσουν, ίσως, την επιθετικότητα στην Ουκρανία.
Times BL
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος