Συγκλονιζει Εγκλωβισμένος Έλληνας ξενοδόχος στο Σουδαν: Ακούμε κανονιές, πιστολιές, δεν σκεφτόμαστε να βγούμε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τις δραματικές στιγμές που βιώνει στο Σουδάν όπου έχουν ξεσπάσει ταραχές με συγκρούσεις και επεισόδια από το Μεγάλο Σάββατο περιγράφει ένας Έλληνας που βρίσκεται εκεί.

Πρόκειται για τον Θανάση Παγουλάτο ο οποίος διατηρεί το ξενοδοχείο «Acropole» στο στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 βρίσκεται αποκλεισμένος στο κατάλυμα εδώ και τέσσερις μέρες, μαζί με την κουνιάδα του και πέντε ακόμη ξένους πολίτες.

Ο ίδιος τονίζει πως ρεύμα δεν υπάρχει ενώ συνεχώς ακούνε ήχους από εκρήξεις και βολές όπλων και φυσικά δεν σκέφτονται να βγουν έξω σε καμία περίπτωση. Όπως τόνισε το ρεύμα θα μπορούσε να επανέλθει με μια γεννήτρια η οποία, όμως, βρίσκεται εκτός του κτιρίου.

«Παραμένουμε συνέχεια για 4η μέρα μέσα το ξενοδοχείο. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγούμε έξω. Ούτε καν το σκεφτήκαμε να βγούμε έξω γιατί είναι επικίνδυνο. Ακούμε κανονιές, πιστολιές τα πάντα, βλέπουμε καπνούς. Είμαι στο ξενοδοχείο μαζί με την κουνιάδα μου και με 5 πελάτες αλλοδαπούς», ανέφερε ο Έλληνας ξενοδόχος.

Σχετικά με τις προμήθειες που είναι διαθέσιμες ο κ. Παγουλάτος τόνισε ότι υπάρχουν ενώ έχουν και νερό.

«Το μόνο που έχουμε μερικές προμήθειες και νερό. Ρεύμα δεν έχουμε ακόμα. Δυστυχώς επειδή η γεννήτριά μας είναι σε εξωτερικό χώρο δεν μπορούμε να την γυρίσουμε», είπε.

150 οι Έλληνες στο Σουδάν

Πάνω από 1.000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες βρίσκονται στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους Έλληνες είναι και 15 Ορθόδοξοι, μεταξύ των οποίων και Έλληνες και παιδιά, που βρίσκονται μέσα στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, η κατάσταση των τραυματιών παραμένει σταθερή.

Όπως είπε ο κ. Κατσανιώτης, «από την πρώτη στιγμή το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους».

Ο υφυπουργός είπε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν. Τόνισε, δε, ότι «αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο».

Μάλιστα, εξήγησε ότι «η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους». Επεσήμανε, επίσης, ότι μπορούν να κινηθούν σαν Υπουργείο «κεντρικά», «ευρωπαϊκά», ενώ αν κριθεί απαραίτητο οι χώρες της ΕΕ θα προχωρήσουν είτε σε απεγκλωβισμό των πολιτών είτε σε εφοδιασμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ