Τουρκία: Η προειδοποίηση των ΗΠΑ ακούγεται σαν απειλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τζέιμς Ο’ Μπράιεν, Επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Κυρώσεων του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, δήλωσε ότι θα εξετάσουν τα εμπορικά στοιχεία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σημαντική μείωση μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν τις πιέσεις προς την Τουρκία για «μείωση του εμπορίου με τη Ρωσία». Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του βρετανικού πρακτορείου ειδήσεων Reuters που έχει ως τίτλο «Οι ΗΠΑ πρέπει να δουν ότι το εμπόριο της Τουρκίας με τη Ρωσία έχει μειωθεί», επικαλούμενο Αμερικανό αξιωματούχο. Αυτό έρχεται μετά τη συμφωνία της Τουρκίας να σταματήσει τη μεταφορά προϊόντων που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Ρωσία ως αποτέλεσμα πιέσεις από τις χώρες της G7.

Το Reuters επεσήμανε ότι παρά τις κυρώσεις, τα κανάλια εφοδιασμού στη Ρωσία από εμπορικά κέντρα, όπως της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα και του Χονγκ Κονγκ, παραμένουν ανοιχτά.

Τα απαγορευμένα από την 1η Μαρτίου

Η ένωση εξαγωγέων σιδηρούχων και μη σιδηρούχων μετάλλων της Κωνσταντινούπολης (IDDDMIB) ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι η τουρκική κυβέρνηση έδωσε στις εταιρείες κατάλογο με απαγορευμένα ξένα προϊόντα και τους έδωσε εντολή να μην τα μεταφέρουν στη Ρωσία από την 1η Μαρτίου.

Η Άγκυρα στην προσπάθειά της να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Reuters σημειώνει ότι η Άγκυρα αντιτίθεται κατ’ αρχήν στις κυρώσεις, αλλά λέει ότι δεν στέλνει προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον ρωσικό στρατό και ότι δεν παρακάμπτει τις κυρώσεις.

Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ , Γουόλι Αντεγιέμο, μετέβησαν στην Τουρκία μετά την έναρξη της εισβολής, προειδοποιώντας τις τουρκικές εταιρείες και τράπεζες να μην παραβιάζουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

«Παίζουν ρωσική ρουλέτα»

Ο O’Brien δήλωσε ότι το Καζακστάν αποφάσισε επίσης να επανεξετάσει το εμπόριο με τη Ρωσία και να εντοπίσει τα στοιχεία που ενδέχεται να παραβιάζουν τις κυρώσεις, και είπε ότι αναμένουν να δουν πρόοδο και σε αυτόν τον τομέα.

Επίσης, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) θα επανεξετάσουν το εμπόριο τους με τη Ρωσία,  ωστόσο ο O’Brien είπε ότι αυτή η χώρα δεν υποσχέθηκε να κάνει ένα βήμα, «Η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα προϊόντα για την κατασκευή όπλων. Λέμε ανοιχτά ότι αυτό είναι κορυφαία προτεραιότητα για την G7», και εξέφρασε την ακόλουθη απειλή:

«Έτσι παίζουν (ρωσική) ρουλέτα με το μέλλον της επιχείρησής τους αν συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτό το εμπόριο».

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει προηγουμένως τη διοίκηση των ΗΑΕ με την αιτιολογία ότι δεν συμμορφώθηκαν με τις κυρώσεις.

Τεράστια η αύξηση του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσία

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία, που ήταν 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021 , αυξήθηκαν κατά 62 τοις εκατό το 2022 σε 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια και έσπασαν το ρεκόρ σε ετήσια βάση.

Οι εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία, που ήταν 29 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, είχαν επίσης σημειώσει την ιστορική τους κορύφωση, αυξάνοντας κατά 103 τοις εκατό στα 58,9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Ο όγκος του εξωτερικού εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, που ήταν 34,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021, έφτασε τα 68,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 με αύξηση 96 τοις εκατό.

Οι εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία, που ήταν 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, αυξήθηκαν κατά 4 τοις εκατό στα 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2023.

Από την άλλη πλευρά, τον Μάρτιο του 2023, οι εισαγωγές της Τουρκίας από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 5 τοις εκατό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, στα 4,2 δισ. δολάρια.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία, που ήταν 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, αυξήθηκαν κατά 168 τοις εκατό στα 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2023.

Τον Μάρτιο του 2023, οι εξαγωγές της Τουρκίας στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 285 τοις εκατό σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, φτάνοντας το 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ