Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιασάρ Γιακίς σε συνέντευξή του στην Azeri Daily δήλωσε πώς θα μπορούσαν η Αρμενία και η Τουρκία να συμφωνήσουν για τα γεγονότα του 1915, μάλιστα να παραδεχθεί η Τουρκία ότι σκότωσε Αρμένιους, γεγονότα που είναι γνωστά διεθνώς ως Γενοκτονία των Αρμενίων.
Μιλώντας για τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αρμενία, ο διπλωμάτης σημείωσε ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των ειδικών αντιπροσώπων της Άγκυρας και του Ερεβάν για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων.
Σημαντικό γεγονός ήταν η βοήθεια προς την Αρμενία που εστάλη στους Τούρκους που υπέφεραν από τον σεισμό.
Ταυτόχρονα, η πολιτική της Άγκυρας για αποκατάσταση των σχέσεων με τη χώρα αυτή ασκείται λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη του Μπακού.
Ο πρώην ΥΠΕΞ Τουρκίας, Γιασάρ Γιακίς – Yaşar Yakış
Η Ρωσία, η ΕΕ και η αρμενική διασπορά στην Καλιφόρνια έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτή τη διαδικασία.
Η πολυπλοκότητα του προβλήματος της αρμενο-τουρκικής ομαλοποίησης έγκειται στο γεγονός ότι πρέπει να επιλυθεί σε ένα σύμπλεγμα με σεβασμό στα συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν.
Με μια λέξη, η αποκατάσταση της συνεργασίας θα πρέπει να είναι κοινή απόφαση των τριών μερών – της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Τουρκίας.
Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, εξακολουθεί να ακολουθεί μια πολύ υπεύθυνη προσέγγιση στο θέμα των σχέσεων με τον δυτικό γείτονά του.
Ο επικεφαλής του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, προσπαθεί επίσης να μην εμποδίσει την αποκατάσταση του τουρκοαρμενικού διαλόγου.
Αλλά σε αυτό το μονοπάτι βρίσκεται το άλυτο ζήτημα του ανοίγματος του διαδρόμου του Ζανγκεζούρ.
Ο Γιακίς εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εάν η κυβέρνηση Πασινιάν παραμείνει στην εξουσία, θα μπορέσει σταδιακά να λύσει τα προβλήματα που εμποδίζουν την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία.
Πώς μπορούν να συμφωνήσουν…
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, η Άγκυρα και το Ερεβάν μπορούν μια μέρα να συμφωνήσουν στο θέμα της «γενοκτονίας των Αρμενίων», εάν ο Πασινιάν καταφέρει να αντισταθεί στην πίεση που του ασκεί η Καλιφορνέζικη διασπορά.
Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας υπήρχε η έννοια του «mukatele», η οποία είχε δύο σημασίες: «πόλεμος» και «χτυπήστε, σκοτώστε ο ένας τον άλλον».
Ένας συμβιβασμός είναι δυνατός για το αρμενικό ζήτημα: η Τουρκία θα σταματήσει να ισχυρίζεται ότι τίποτα δεν συνέβη καθόλου το 1915 και η Αρμενία θα παραδεχτεί ότι η ενοχή ήταν αμοιβαία και οι Αρμένιοι είναι επίσης υπεύθυνοι για τη δολοφονία των Τούρκων.
Με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές θα συμφωνήσουν ότι οι Αρμένιοι σκότωσαν Τούρκους και οι Τούρκοι σκότωσαν Αρμένιους.
Ο Γιακίς επιμένει ότι η ευθύνη πρέπει να είναι αμοιβαία, γιατί υπάρχουν στοιχεία για εμπρησμούς τζαμιών με Τούρκους κλεισμένους μέσα σε αυτά.
Μέχρι τώρα, η Αρμενία κατηγορούσε μόνο την τουρκική πλευρά για τις δολοφονίες και αποσιώπησε τα εγκλήματα των Αρμενίων κατά των Τούρκων. Έτσι, η διεθνής κοινότητα παραπλανήθηκε και η Τουρκία απέτρεψε τη διάδοση μιας τέτοιας παραπληροφόρησης.
Η «Χρυσή Τομή» για τους Τούρκους
Η αλήθεια για τα γεγονότα του 1915, σύμφωνα με τον Γιακίς, βρίσκεται στη «χρυσή τομή», δηλαδή και οι δύο πλευρές πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη.
Είναι αδύνατο να επαναφέρουμε στη ζωή εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.
Ωστόσο, αυτοί είναι ακριβώς εκατοντάδες χιλιάδες, και όχι εκατομμύρια, όπως προσπαθούν να παρουσιάσουν το θέμα ορισμένοι Αρμένιοι ερμηνευτές της ιστορίας.
Εάν δεν υπάρξει πίεση από εξωτερικές δυνάμεις, τότε με τον καιρό ο αρμενικός λαός θα συνειδητοποιήσει την αλήθεια ότι οι δολοφονίες έγιναν και από τις δύο πλευρές και είναι καιρός να γυρίσουμε αυτή τη σελίδα της ιστορίας, είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος διπλωμάτης.
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος