Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση της συμμαχίας «πλήγμα στην ασφάλεια» της Ρωσίας.
«Πρόκειται για μια νέα επιδείνωση της κατάστασης. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ αποτελεί πλήγμα για την ασφάλειά μας και τα εθνικά μας συμφέροντα», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Αυτό μας αναγκάζει να λάβουμε αντίμετρα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Την ίδια στιγμή, ο Υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Ο Ρώσος ενημέρωσε τη στρατιωτική ηγεσία στη διάρκεια συνεδρίασης ότι η ένταξη της Φινλανδίας «προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και πρόσθεσε ότι η Ρωσία λαμβάνει πρακτικά μέτρα για την ενίσχυση της δυνατότητας πυρηνικού πλήγματος του στενού συμμάχου της Μόσχας, της Λευκορωσίας, στο πλαίσιο αντιποίνων.
«Ένα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο Σοϊγκού και συμπλήρωσε: «Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του (…) σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης».
Ο δυτικός γείτονας της Ρωσίας γίνεται το 31ο μέλος της Συμμαχίας, κάτι που σημαίνει επίσης ότι το μήκος των συνόρων της Ρωσίας με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχει πλέον διπλασιαστεί!
Η Φινλανδία μοιράζεται ανατολικά σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (832 μίλια) με τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ θα έχει πλέον επτά μέλη του στη Βαλτική Θάλασσα, απομονώνοντας περαιτέρω την παράκτια πρόσβαση της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη και τον μικρό θύλακα του Καλίνινγκραντ.
Επί σειρά δεκαετιών η Φινλανδία παρέμεινε αδέσμευτη και τήρησε καθεστώς ουδετερότητας. Στο εξής, θα έχει την συμβατική στρατιωτική συνδρομή των νατοϊκών της συμμάχων και θα απολαμβάνει την ομπρέλα της πυρηνικής αποτροπής.
Η Φινλανδία διαθέτει 12.000 επαγγελματίες στρατιωτικούς, αλλά εκπαιδεύει περισσότερους των 20.000 κληρωτών ετησίως. Σε καιρό πολέμου, μπορεί να υπολογίζει σε δύναμη 280.000 στρατιωτών εκπαιδευμένων για μάχη, περισσότερους των 600.000 εφέδρων, μία στρατιωτική δύναμη εξαιρετικού χαρακτήρα στην Ευρώπη.
Η Φινλανδία σχεδιάζει να αυξήσει κατά 40% τον αμυντικό της προϋπολογισμό μέχρι το 2026. Διαθέτει στόλο 55 μαχητικών αεροσκαφών F-18, τον οποίο σχεδιάζει να αντικαταστήσει με αμερικανικά F-35, 200 άρματα μάχης και περισσότερα των 700 συστήματα πυροβολικού.
Από την άλλα πλευρά, η ένταξή της σημαίνει για το ΝΑΤΟ «εκατοντάδες επιπλέον χιλιόμετρα συνοριακής γραμμής προς υπεράσπιση. Είναι ένα μη αμελητέο για το ΝΑΤΟ φορτίο», σύμφωνα με Ευρωπαίο παρατηρητή.