Αλέξης Τσίπρας: Ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη – Η επόμενη Βουλή θα ερευνήσει τι έγινε

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δικαιοσύνη και αλήθεια για τα Τέμπη ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας σε παρέμβασή του στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου. Μάλιστα είπε ότι η επόμενη Βουλή θα ερευνήσει τα γιατί, χωρίς να αποκαλύψει αν θα κάνει Εξεταστική ή Προανακριτική Επιτροπή: «η επιλογή της κυβέρνησης να πάμε σε εκλογές χωρίς απαντήσεις υποχρεώνει όλους εμάς που θα είμαστε στην επόμενη Βουλή – πολλοί από τους βουλευτές της ΝΔ δεν θα είναι – να απαντήσουμε».

Προσβλητικό το ακαταδίωκτο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε το ακαταδίωκτο που δίνει η κυβέρνηση με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στα μέλη της Επιτροπής που ερευνά τι έγινε στα Τέμπη. «Γιατί ο πρωθυπουργός έσπευσε να ορίσει τριμελή επιτροπή ελέγχου όταν ήδη είχε αναλάβει η δικαιοσύνη;», ρώτησε ο Αλ. Τσίπρας και σχολίασε: «διορίσατε αυτούς που θα σας ερευνήσουν». «Σήμερα κάνετε κάτι ακόμα πιο προσβλητικό. Ψηφίζετε το ακαταδίωκτο των ανθρώπων αυτών. Το φοβάστε και θέλετε να μην διώκονται οι πραγματογνώμονες; Φοβάστε μη διωχθούν για την αλήθεια; Σας το ζήτησαν ή εσείς μόνοι σας το προσφέρετε; Τι φοβούνται; Όποιος θέλει να αποκαλύψει την αλήθεια δεν φοβάται. Η συγκάλυψη φοβίζει. Εσείς επικαλείστε το απόρρητο για να μην βγει η αλήθεια και τώρα καλύπτετε με ακαταδίωκτο», τόνισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «μια κυβέρνηση που επιλέγει την συγκάλυψη είναι κυβέρνηση και πρωθυπουργός που γεμίζει με φόβο για την ασφάλεια και τη ζωή όλης της κοινωνίας. Η αίσθηση ότι οι υπεύθυνοι για τις ζωές των ανθρώπων δεν νοιάζονται όταν με τόση ευκολία σπεύδουν να κάνουν μπαλάκι τις ευθύνες. Αυτό προετοιμάζει νέες τραγωδίες. Δεν είναι θέμα εκδίκησης να μάθουμε τις ευθύνες αλλά προϋπόθεση να μην ξαναζήσουμε τραγωδίες».

Ο Μητσοτάκης έπρεπε να είναι εδώ

Επέκρινε επίσης τον Κ. Μητσοτάκη που δεν πήγε στη Βουλή (και προτίμησε προεκλογική περιοδεία στο Γέρακα και τη Νέα Μάκρη). «Θα έπρεπε να είναι σήμερα», σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε πως «η εύκολη δικαιολογία για Κ. Μητσοτάκη που εδώ είναι ότι δεν έχει ευθύνη. Δεν ήξερε ότι εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν οι ασθενείς της πανδημίας. Δεν ήξερε ότι ο ανιψιός του παρακολουθούσε δεν ήξερε για την κατάσταση των σιδηροδρόμων». «Πίσω από το “δεν ήξερα” κρύβεται ο φόβος ανάληψης της ευθύνης. Γι’ αυτό πήγε πρώτα στον σταθμάρχη, μετά στην ευθύνη όλων μαζί», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο έμπρακτος σεβασμός στα θύματα δεν σημαίνει υποκριτικές συγγνώμες αλλά ανάδειξη της αλήθειας». Όμως, συνέχισε, «η κυβέρνηση πορεύεται και γι’ αυτό το τραγικό συμβάν απέναντι στην αλήθεια και την δικαιοσύνη».

Ασέβεια

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η ανάγκη για σεβασμό γίνεται πιο επιτακτική όταν το πάνδημο πένθος γίνεται πάνδημο αίτημα για δικαιοσύνη. Αυτό απαιτούν οι νέοι και νέες που διαδήλωσαν σε όλη την Ελλάδα και δέχθηκαν τα χημικά της ΕΛΑΣ» και έκανε λόγο για «συγκεκριμένες και στρατηγικές επιλογές για την απαξίωση των σιδηροδρόμων που έφεραν δυο τρένα να κινούνται στην ίδια γραμμή μετωπικά».

Αναφερόμενος στην απουσία σεβασμού προς τους συγγενείς των θυμάτων ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων θα έπρεπε να είναι σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Αντ’ αυτού τι έκανε η κυβέρνηση; Το έβαλε σε ένα συνολικό νομοσχέδιο με 111 άρθρα να είναι εξυπηρετήσεις της τελευταίας στιγμής. Αυτό είναι ασέβεια στους ανθρώπους που χάσαμε και τους συγγενείς τους». Υπενθύμισε ακόμη το σόου στις κάμερες για την ανύπαρκτη τηλεδιοίκηση στη Λάρισα. «Δεν ντραπήκατε σε μια δήθεν επίδειξη πυγμής να ξηλώσετε τον πρόεδρο του ΟΣΕ και να βάλετε στην θέση του ένα άλλο στέλεχος του ΟΣΕ που ήταν υπεύθυνος για την ανύπαρκτη τηλεδιοίκηση». Είναι, είπε, μία «προσβλητική» στάση της κυβέρνησης απέναντι στα 57 θύματα.

Θυσία και ευκαιρία για ποιον;

«Αυτά τα τέσσερα χρόνια που η μια κρίση διαδέχεται την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση που βαφτίζει τις μεγάλες πληγές στην κοινωνία ως αναπότρεπτες, εισαγόμενες και τον άδικο χαμό 57 συνανθρώπων μας τις χαρακτηρίζει θυσία και τις κρίσεις ευκαιρία. Θυσία για ποιον και ευκαιρία για ποιον; Για ποιον θυσιάστηκαν αυτά τα νέα παιδιά; Και για ποιον ήταν ευκαιρία οι κρίσεις που περάσαμε; Ευκαιρία για λίγους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε πως «η αλήθεια έχει να κάνει με τον σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειές τους είναι όμως και απαραίτητος όρος για να νιώσει ξανά ασφάλεια ο πολίτης και η ελληνική κοινωνία που αισθάνεται ότι έχει απέναντί του κράτος εχθρικό. Σε ό,τι μας αφορά προσπαθήσαμε από την αρχή όχι να σηκώσουμε το δάχτυλο τις κρίσιμες ώρες του πένθος ιδίως, αλλά να βάλουμε στο δημόσιο διάλογο τις πραγματικές αιτίες. Τις παραλήψεις. Δεν κάναμε το δυστύχημα αρένα αντιπαράθεσης. Αναλάβαμε το χρέος που μας αναλογεί για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φρίκη. Παρεμβαίνουμε τώρα για να μην γίνει η οργή δύναμη ισοπέδωσης».

«Η αλληλουχία των γεγονότων δείχνει ότι μοιράζεστε τα λάφυρα του κράτους και μετά μοιράζετε τις ευθύνες του κράτους που εσείς δημιουργήσατε. Δεν νοιάζεστε για τίποτα, πρωτίστως για την ανθρώπινη ζωή. Αυτό είναι το κρίσιμο που έχει αλλάξει. Ο κόσμος το έχει καταλάβει. Ποιος μπορεί να εμπιστευτεί τον πρωθυπουργό; Τον πρωθυπουργό που έδειξε ότι δεν θέλει και δεν μπορεί να καταλάβει;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα γιατί

Ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη» και τώρα «ο μόνος δρόμος είναι της αλήθειας. Να απαντηθούν τα γιατί για να πάμε μετά στο πώς. Πώς θα έχουμε ασφαλή δίκτυα, μηχανισμούς ελέγχου και εποπτείας. Πώς οι ζωές θα μετρούν πάνω απ’ όλα».

Τα γιατί που πρέπει να απαντηθούν είναι:

Γιατί το κέντρο τηλεδιοίκησης στη Λάρισα που καταστράφηκε τον Αύγουστο 2019 δεν επισκευάστηκε. Αν υπήρχε δεν θα γινόταν το δυστύχημα;
Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης ήταν παράνομα διορίσμένος;
Γιατί το σύστημα GSMR που ήταν έτοιμο από το 2019 δεν τέθηκε σε λειτουργία;
Γιατί ο υπουργός δεν απαντούσε στα εξώδικα εργαζόμενων για την ασφάλεια;
Γιατί η σύμβαση που προέβλεπε επενδύσεις από την εταιρεία άλλαξε;
«Εδώ που φτάσαμε ξεπεράστηκε και η τελευταία κόκκινη γραμμή: ως εδώ. Αυτό το μήνυμα στέλνει η κοινωνία. Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να προστατεύσει ούτε την ανθρώπινη ζωή τότε η αλλαγή γίνεται ανάγκη και η ανάγκη γίνεται ιστορία με την συμμετοχή και την ψήφο του λαού» κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ