Υπάρχει επίσης ένας εφιάλτης γραφειοκρατίας και η σημερινή γενιά στην Ελλάδα είναι στο επίκεντρο της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη». Έτσι ξεκινάει το ρεπορτάζ του BBC για τους νέους επιχειρηματίες που θέλουν να «ξαναχτίσουν» την Ελλάδα.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης και ενώ επί 50 χρόνια υπήρχε στην Ελλάδα η νοοτροπία εύρεσης μιας θέσης στο δημόσιο, τώρα κάποιοι Έλληνες έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο που σκέφτονται, θέλουν να μείνουν στη χώρα και να προσπαθήσουν ξανά από την αρχή.
«Πριν από 5 χρόνια η λέξη «εκκίνηση» δεν υπήρχε» λέει ο Πάνος Ζαμάνης αντιπρόεδρος της HSA, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης στήριξης της υψηλής ανάπτυξης και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Τη στιγμή που πολλοί νέοι Έλληνες θέλουν να φύγουν από τη χώρα, υπάρχουν άλλοι που θέλουν να μείνουν και να ανοίξουν επιχειρήσεις. «Η επιχείρηση παλιά θεωρούταν μια «κακιά» λέξη. Παλιότερα όταν η κυβέρνηση στήριζε τον ιδιωτικό τομέα, η αντιπολίτευση θα έβρισκε κάτι να γκρινιάξει. Τώρα νομίζουμε ότι αλλάζουν τα πράγματα» προσθέτει ο κ. Ζαμάνης.
Παρόλο που οι έρευνες δείχνουν ότι το 76% των νέων θέλουν να μεταναστεύσουν, υπάρχουν ακόμη αρκετοί που ζητούν συμβουλές για το πώς μπορούν να ανοίξουν και να στηρίξουν μια επιχείρηση. Μεγάλο είναι και το ποσοστό των γυναικών που θέλουν να ανοίξουν μια επιχείρηση στην Ελλάδα.
Όσον αφορά τον τεχνολογικό τομέα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στην Ελλάδα μπορούν να βρεθούν πολύ καλοί προγραμματιστές σε καλές «τιμές» οι οποίοι θα είναι πιστοί και δημιουργικοί.
Τέλος το 14% των φοιτητών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο θέλει να μείνει στην Ελλάδα γιατί πιστεύει ότι είναι η γενιά που θα κάνει τη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της.