Η Κίνα διεξήγαγε μια εναέρια εμπλοκή δύο drones, το ένα που λειτουργούσε από τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το άλλο από άνθρωπο – χειριστή.
Η άσκηση διεξήχθη από μια ομάδα Κινέζων ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Huang Juntao του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.
Κατά τη διάρκεια της αεροπορικής μάχης, το drone που λειτουργούσε από ανθρώπους έκανε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου του που λειτουργεί με AI.
Αλλά η ειρωνεία είναι ότι το drone της AI προέβλεψε την πρόθεση του άλλου drone και ήταν σε θέση να ελιχθεί, να δελεάσει και να καταστρέψει το drone του ανθρώπινου αντιπάλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αερομαχία διακόπηκε μετά από 90 δευτερόλεπτα επειδή το μη επανδρωμένο drone δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον αντίπαλό του.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το drone που τροφοδοτείται από AI έδειξε «ανώτερες επιδόσεις» σε μάχη κοντινής εμβέλειας.
Σύμφωνα με την ομάδα, το αποτέλεσμα της εσωτερικής μάχης δείχνει τον πιθανό ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στις εναέριες μάχες και ότι τα αεροσκάφη με αυτόνομες δυνατότητες λήψης αποφάσεων μπορούν να ξεπεράσουν τελείως τα αεροσκάφη που λειτουργούν από τον άνθρωπο, γράφει η ‘Αραβική Άμυνα’.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος