Το 81% των Βουλγάρων είναι περήφανοι για την ιστορία τους, το 6% ντρέπονται για την καταγωγή τους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Βούλγαροι βρίσκουν πολλούς λόγους για να είναι περήφανοι, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς βρίσκονται στην ιστορία τους και όχι στο παρόν.

Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, η γνώση και η χρήση της  βουλγαρικής γλώσσας, η βουλγαρική αυτογνωσία και η γνώση της ιστορίας και των εθνικών ηρώων τους καθορίζουν ως Βούλγαρους.

Το 81% δήλωσε περήφανο για την καταγωγή του και ανέφερε την ένδοξη ιστορία, τις πλούσιες παραδόσεις και έθιμα και την όμορφη φύση ως κύρια κίνητρα.

Αυτό προκύπτει από μελέτη του πρακτορείου έρευνας αγοράς JTN.

Ένα μικρό ποσοστό των ερωτηθέντων (6%) ντρέπεται που είναι Βούλγαροι, παρακινούμενοι  από την άμετρη διαφθορά, την μικροπρέπεια και το αίσθημα οπισθοδρόμησης στην ανάπτυξη της χώρας.

Το υπόλοιπο 13% δηλώνει ότι δεν συνδέει με κανέναν τρόπο την αυτοεκτίμησή του με την εθνικότητά του.

Αν πρέπει να κατατάξουν τους λόγους υπερηφάνειας κατά σειρά σπουδαιότητας, σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες επισημαίνουν τους εθνικούς ήρωες που πολέμησαν για την Απελευθέρωση και την Ενοποίηση (με την Ανατολική Ρωμυλία).

«Μαζί με αυτά τα μάλλον ιστορικά κίνητρα είναι τα Golden Girls της ρυθμικής μας γυμναστικής και τα βουλγαρικά επιτεύγματα στην τεχνολογία των υπολογιστών», επισημαίνει το Dnes.bg.

  Επίσης, ως τον μεγαλύτερο λόγο ντροπής, σχεδόν το 90% των ερωτηθέντων αναφέρουν τη λεγόμενη «Διαδικασία Αναβίωσης» και  τις αναγκαστικές αλλαγές ονομάτων των Τούρκων και  τη μετανάστευση τους από τη Βουλγαρία στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Στην ερώτηση πώς η Βουλγαρία μπορεί να γίνει καλύτερη σε ηγετική θέση, οι ερωτηθέντες ανέφεραν συμμόρφωση με το νόμο (71%), αποχή από τη βία (50%), πληρωμή φόρων (47%).

Είναι περίεργο το γεγονός ότι δραστηριότητες που συμβάλλουν άμεσα σε ένα καλύτερο επίπεδο, αλλά απαιτούν περισσότερη προσωπική συμμετοχή, όπως συμμετοχή σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, αγορές σε μικρά τοπικά καταστήματα και επίσκεψη βουλγαρικού θεάτρου, κινηματογράφου ή συναυλιών, συγκεντρώνουν υποστήριξη από λιγότερο από το 15% των ερωτηθέντων.

Το 85% δηλώνει ότι είναι κομματική η προστασία της βουλγαρικής φύσης, αλλά παρόλα αυτά, μόνο το 27% θεωρεί σημαντική την προστασία των φυσικών πόρων, το 18% θεωρεί τη σημασία της απόρριψης των απορριμμάτων στους καθορισμένους χώρους και το 15% τείνει να συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες καθαρισμού, ανακύκλωσης ή αναδάσωσης.

«Η Βουλγαρία είναι για τους Βούλγαρους»



Υπάρχουν επίσης ορατά παράδοξα στις αντιλήψεις μας σχετικά με τις παραδοσιακά αναφερόμενες ιδιότητες των Βουλγάρων όπως η ανεκτικότητα.

Το 66% υποστηρίζει τη διατριβή «Η Βουλγαρία είναι για τους Βούλγαρους», αλλά σχεδόν το ίδιο ποσοστό των ερωτηθέντων (61%) δηλώνει ότι οι Βούλγαροι είναι ανεκτικοί με άλλες εθνικότητες.

«Φαίνεται να έχουμε ανοχή απέναντι σε διαφορετικές εθνικότητες και φυλές, αλλά μόνο εάν δεν βρίσκονται στην επικράτειά μας».

 Όσον αφορά τον διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, δεν υπάρχουν αντιφατικά στοιχεία – το 49% πιστεύει ότι καταστρέφει τα θεμέλια της κοινωνίας και μόνο το 19% συμφωνεί ότι οι Βούλγαροι το αποδέχονται.

 Δεν υπάρχει διαφωνία, ωστόσο, όσον αφορά τη στάση της πολιτείας προς τους νέους και τους μεγαλύτερους – όσο το 85% τη θεωρεί κακή.

Επίσης, το 28% θεωρεί σημαντικό να υιοθετήσει η Βουλγαρία το ευρώ.

Συμπερασματικά, η κυρίαρχη υπερηφάνεια για τη βουλγαρική ταυτότητα, η μεγάλη σημασία της βουλγαρικής ιστορίας και η ισχυρή σύνδεση με τη μητρική γλώσσα και τις παραδόσεις διασφαλίζουν ότι «έχουμε μια σαφή ιδέα για το ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε. Ταυτόχρονα, εξετάζουμε νηφάλια τι μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε με επιτυχία, αλλά κατά κάποιο τρόπο εκτός της τήρησης των νόμων και της πληρωμής φόρων, δεν θεωρούμε σημαντικό να συμμετέχουμε προσωπικά σε παράπλευρες πρωτοβουλίες για αυτήν την εξέλιξη».

Οι Βούλγαροι πιστεύουν στην ανοχή, , αλλά περισσότερο στα λόγια παρά στην πράξη, σε σχέση με άτομα διαφορετικής εθνικότητας, φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

***

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Βούλγαρων, ανδρών και γυναικών ηλικίας 16-75 ετών,  από τις 10 έως τις 27 Φεβρουαρίου 2023.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ