Τουρκικό Δημοσίευμα: Ελληνίδα δημοσιογράφος είχε εμμονή με την Τουρκία σε συνέντευξη με τον Μπλίνκεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επισκέψη στην Ελλάδα μετά την επίσκεψή του στην Τουρκία, δεν έδωσε ευκαιρία σε δημοσιογράφο που προσπάθησε να προκαλέσει την Τουρκία στη συνέντευξή του, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Μπλίνκεν, ο οποίος επισκέφτηκε, προχθές, τις σεισμογενείς ζώνες με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μίλησε για τη βοήθεια που θα προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία. Προς το τέλος της επίσκεψής του ο Μπλίνκεν, είχε επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επόμενος σταθμός του Μπλίνκεν, που έφυγε από την Τουρκία,  ήταν η Ελλάδα.

Σε συνάντηση με τους Έλληνες ηγέτες και την αντιπολίτευση, ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την Τουρκία σε αυτές τις δύσκολες μέρες. Αναφέρθηκε ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις βελτιώθηκαν μετά τις θετικές συνομιλίες.

Ωστόσο, παρά την εξέλιξη των σχέσεων, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να προκαλέσουν την Τουρκία στη χώρα αυτή. 

Τέτοια στιγμή υπήρξε μεταξύ του Μπλίνκεν και της δημοσιογράφου Νίκης Λυμπεράκη, η οποία απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου στο ελληνικό κανάλι Mega.

Ξεκάθαρη απάντηση του Αμερικανού υπουργού στην ερώτηση της Ελληνίδας δημοσιογράφου

2


Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα της Λυμπεράκη απαντώντας στο ερώτημα «Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνήθως ζητούν να λυθούν οι διαφορές και στις δύο χώρες μέσω διαλόγου. Ωστόσο, πολλοί αναρωτιούνται πώς διατηρείς ίση απόσταση μεταξύ μιας απειλητικής χώρας και μιας απειλούμενης χώρας».

Ο Μπλίνκεν είπε, «Φυσικά, λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Ελλάδας για την ασφάλεια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι υπάρχει καλή θέληση, επιθυμία για βελτίωση της καλής θέλησης, διαχείριση των συγκρούσεων και επίλυση και από τις δύο πλευρές».

Ωστόσο, η Λυμπεράκη επέμεινε στο θέμα και είπε «Συζητήσατε αυτό το θέμα με τον συνομιλητή σας στην Τουρκία και λάβατε τέτοια δέσμευση;». 

Ο Μπλίνκεν σκλήρυνε τη στάση του στο ερώτημα:

«Κοιτάξτε, δεν χρειάζεται να μιλήσουμε για αυτό το θέμα. Μπορώ να πω ότι υπάρχει σίγουρα ενδιαφέρον και βούληση να χειριστούμε την κατάσταση πιο παραγωγικά, κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα».

 

«Δεν θα μπω σε υποθετικά επιχειρήματα»

 

3


Στην ερώτηση της Λυμπεράκη «Τι γίνεται αν μια χώρα του ΝΑΤΟ επιτεθεί σε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ χωρίς λόγο», ο Μπλίνκεν απάντησε, «Δεν θα μπω σε υποθετικές συζητήσεις. Μπορώ όμως να πω ότι καλούμε όλους τους φίλους μας να επιλύσουν τις διαφορές στα διπλωματικά πεδία μέ ειρηνικά μέσα», είπε χαρακτηριστικά.

Με την υπενθύμιση ότι ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ , ο οποίος είναι γνωστός για την αντίθεσή του στην Τουρκία, και τίθεται κατά της πώλησης F-16,  η Λυμπεράκη ρώτησε:

«Θα σκεφτόσασταν να δώσετε τα F-16 στην Τουρκία με την προϋπόθεση ότι δεν  θα χρησιμοποιούνται σε παράνομες πτήσεις στην Ελλάδα;».

Απαντώντας στην ερώτηση, ο Μπλίνκεν είπε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να δώσουμε F-16 στη σύμμαχό μας και μέλος του ΝΑΤΟ Τουρκία», καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα.

The Hellenic Information Team

               

 

 © Βαλκανικό ΠερισκόπιοΓιῶργος  Ἐχέδωρος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ