Δεν θα κλάψει κανείς για σας: Το μήνυμα Πούτιν στους ολιγάρχες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Αυτοί ήταν που εξαπέλυσαν τον πόλεμο. Η ευθύνη για αυτή τη σύγκρουση ανήκει εξ ολοκλήρου στη Δύση. Εμείς κάναμε τα πάντα για την ειρήνη, ενώ στο μεταξύ οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ εκπαίδευσαν τη ναζιστική Ουκρανία, τον υπηρέτη τους, για να μας πολεμήσει με κάθε τρόπο».

Το βασικό μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόταν στην εσωτερική αγορά, μια πρόσκληση για συμφιλίωση που έγινε με ρήματα στον μέλλοντα. Θα κάνουμε, θα χτίσουμε, θα παρέχουμε. Με σαφή στόχο να καθησυχάσει ένα ακροατήριο , δηλαδή το λαό, που άρχισαν να εμφανίζονται κάποια σημάδια ανησυχίας μπροστά στη συνέχιση της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Για τους Δυτικούς, το μήνυμα που απευθυνόταν προς τα έξω ήταν το πιο σημαντικό, αναφέρει η corriere.

Οι συνήθως καλά πληροφορημένοι άνθρωποι στο Κρεμλίνο διαβεβαίωναν ότι θα γινόταν μια σημαντική ανακοίνωση. Αυτή ήρθε στο τέλος, σχεδόν ως δευτερεύουσα σημείωση, ως συνέπεια των όσων είχαν δηλωθεί προηγουμένως. Η Ρωσία «δεν αποχωρεί, αλλά αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη New Start» η οποία περιορίζει την παραγωγή και τη συσσώρευση στρατηγικών όπλων, δηλαδή πυρηνικών κεφαλών.

Στη βάση της απόφασης, που προφανώς έγινε δεκτή με χειροκροτήματα, το γεγονός ότι η Γαλλία και η Αγγλία έχουν επίσης ξεκινήσει μια διαδικασία πυρηνικού επανεξοπλισμού, αλλά αυτό μοιάζει σχεδόν με πρόσχημα, και κυρίως το αίτημα που υπέβαλε το ΝΑΤΟ στις αρχές Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους για τη διενέργεια επιθεώρησης των πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας.

«Μια παραληρηματική πρόταση, διότι η Ατλαντική Συμμαχία συμμετέχει πλέον ενεργά στην ουκρανική σύγκρουση. Μαζί με τις ΗΠΑ, λέει ανοιχτά ότι θέλει να μας προκαλέσει μια στρατηγική ήττα. Και σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ισχυρίζονται ότι θα επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις μας. Αλλά οι σχέσεις μας έχουν πλέον υποβαθμιστεί. Φταίνε αποκλειστικά οι ΗΠΑ, οι οποίες μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με στόχο να σπάσουν την αρχιτεκτονική των διεθνών συμφωνιών προς όφελός τους».

Η εκτόξευση μιας υπονοούμενης πυρηνικής απειλής δεν είναι καθόλου καινούργια. Ο Πούτιν λέει ότι διέταξε το υπουργείο Άμυνας και την Ατομική Υπηρεσία να είναι έτοιμοι να επαναλάβουν τις πυρηνικές δοκιμές, πραγματικές και όχι προσομοιωμένες. «Εμείς δεν θα ακολουθήσουμε ποτέ πρώτοι αυτόν τον δρόμο, αλλά αν το κάνουν οι ΗΠΑ, και καταλαβαίνουμε ότι το σκέφτονται, θα το κάνουμε κι εμείς». Από το 1996, ακριβώς λόγω των διεθνών συνθηκών, καμία χώρα που διαθέτει πυρηνικά όπλα δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ επιχειρησιακές δοκιμές.

Το πρώτο μέρος της ομιλίας, αυτό για διεθνή χρήση και κατανάλωση, ήταν μια σύνοψη των προηγούμενων επεισοδίων. «Οι δυτικές ελίτ έχουν γίνει σύμβολο του ψεύδους. Θα προμήθευαν την ναζιστική κυβέρνηση του Κιέβου με πυρηνικά όπλα. Αν δεν τους νοιάζει ποιος πολεμά εναντίον μας, θα μπορούσαν να είναι και τρομοκράτες, ναζί ή ο φαλακρός διάβολος (ρωσικός τρόπος να εκφράσει την έννοια του υπέρτατου κακού), θα ήταν εντάξει με αυτό ούτως ή άλλως. Τον Φεβρουάριο του 2022, αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε βία για να σταματήσουμε μια επίθεση εναντίον Ρώσων που ζούσαν στην Ουκρανία, η οποία οικοδομούσε ένα αντιρωσικό κράτος».

Ο Ρώσος πρόεδρος εγείρει επίσης το φάσμα μιας πιθανής κλιμάκωσης που συνδέεται με νέες προμήθειες όπλων στην Ουκρανία. «Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: όσο περισσότερο προμηθεύονται τα πολεμικά υλικά που δωρίστηκαν στους ναζί στο Κίεβο, τόσο περισσότερο θα αντιδράσουμε ανάλογα. Διότι η ίδια η ύπαρξη της χώρας μας βρίσκεται πλέον σε κίνδυνο. Η Ρωσία έχει σχέδια όπλων που ξεπερνούν σε χαρακτηριστικά εκείνα της Δύσης. Τώρα πρέπει να ξεκινήσουμε τη σειριακή παραγωγή τους».

Στη συνέχεια ο Πούτιν προχώρησε σε κοινωνικά θέματα , σε μια συνεχή σύγκριση μεταξύ του ρωσικού και του δυτικού τρόπου ζωής, τον οποίο θεωρεί πλέον ασυμβίβαστο, τον πραγματικό λόγο ύπαρξης του σημερινού διχασμού, αν κρίνει κανείς από τον αγανακτισμένο τόνο με τον οποίο εκφώνησε τις ακόλουθες προτάσεις. «Κοιτάξτε τι κάνουν με τους γάμους των ομοφυλοφίλων, με τη νομιμοποίηση της παιδοφιλίας. Αν θέλουν να καταστρέψουν τις ιερές αξίες, ας το κάνουν. Αντ’ αυτού, εμείς παραθέτουμε την Παλαιά Διαθήκη: οικογένεια σημαίνει ένωση μεταξύ άνδρα και γυναίκας, τίποτα άλλο. Και θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας από αυτές τις τρέλες, ενώ η Δύση αποτυγχάνει οικτρά».

Υπάρχει επίσης ένας πέτρινος επισκέπτης. Μια ώρα και τρία τέταρτα ομιλίας, χωρίς να κατονομάζεται ποτέ η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ΝΑΤΟ, οι μισητοί, οι ΗΠΑ, μερικές μεμονωμένες χώρες που αναφέρονται γρήγορα. Ούτε λέξη για την ΕΕ. Σαν να μην υπάρχει. Σαν να ήταν ένα απλό εξάρτημα της αμερικανικής βούλησης. Στον κατάλογο των χειρονομιών καλής θέλησης που έκανε η Ρωσία στο πρόσφατο παρελθόν, είναι εντυπωσιακό πώς ο Πούτιν ανέφερε μόνο ένα κράτος της Ένωσης. Την Ιταλία, και αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο, σε μια ομιλία που προετοιμαζόταν επί μήνες. «Όλοι θυμούνται πώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας βοηθήσαμε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας».

Αλλά βρισκόμαστε ήδη προς το τέλος, οπότε ο Πούτιν έχει αρχίσει να κλίνει ρήματα στον μέλλοντα, απαριθμώντας υποσχέσεις και έργα «για τα οποία έχω ήδη διαβουλευτεί με την κυβέρνηση», όλα σε εξέλιξη, υπό τη σημαία της πιο απόλυτης αυτονομίας. Υπάρχουν επίσης ελάχιστες αναφορές στην πολυμέρεια, καμία αναφορά σε μεγάλους συμμάχους όπως η Ινδία ή η Κίνα. Λες και η Ρωσία τυλίγεται γύρω από τον εαυτό της και τα δικά της πιστεύω. Θα το κάνουμε μόνοι μας και θα τα καταφέρουμε, είναι το μήνυμα. Νέες υποδομές, αυτοκινητόδρομοι, δημόσια κτίρια, τεχνολογίες. «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία γεμίζει τις θέσεις που αφήνουν κενές οι ξένοι επενδυτές».

Το πιο ειλικρινές χειροκρότημα το εισπράττει όταν μιλάει για τους ολιγάρχες, οι οποίοι πόνταραν στο εξωτερικό και τώρα τα χάνουν όλα. «Να ξέρετε ότι κανένας Ρώσος δεν θα χύσει ούτε ένα δάκρυ για εσάς». Η πρόσκληση που απευθύνεται στους πλούσιους ομογενείς, που είναι σχεδόν όλοι παρόντες στην αίθουσα, μοιάζει πολύ με διαταγή. «Αν μείνετε στο εξωτερικό, θα είστε πάντα πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχετε όμως άλλη επιλογή: επιστρέψτε να επενδύσετε στη χώρα σας, εργαστείτε για τους συμπατριώτες σας, αλλάξτε τη ζωή γύρω σας». Η τελευταία φράση για την ανάγκη να κάνετε τα πάντα στο όνομα και για λογαριασμό της πατρίδας ανήκει στον άνθρωπο που ακόμη και σήμερα θεωρείται ο κύριος αρχιτέκτονας των κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων της ρωσικής κοινωνίας. Πρωθυπουργός της τσαρικής αυτοκρατορίας από το 1906 έως το 1911, ο Πιοτρ Στόλιπιν δολοφονήθηκε από έναν μπολσεβίκο ενώ παρακολουθούσε συναυλία κλασικής μουσικής στην Όπερα του Κιέβου.

ieidiseis.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ