Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος
Διαβάζω σε γνωστή ειδησεογραφική ιστοσελίδα ότι η γειτονική χώρα ζητά από εμάς τα εξής: «Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων (μέσα σε ορίζοντα πενταετίας) , έναρξη κοινών ερευνών για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, συνέχιση των διερευνητικών επαφών των δύο πλευρών, επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), η συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και αναγνώριση «πακέτου» δικαιωμάτων στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Δωδεκανήσων».
Αυτά είναι τα έξι μέτρα που ζήτησε η Τουρκία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη,προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της «διπλωματίας των σεισμών» Και τα οποία έθιξε χωρίς να τα κατονομάσει συνολικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου.
Και πείτε μου εσείς φίλοι αναγνώστες, αν με όλα αυτά που ζητούν οι πολίτικοι της Τουρκίας (εξαίρω τον λαό της γειτονικής χώρας), δεν οδηγούν την Ελλάδα σε δορυφοροποίηση και τι άλλο να σημαίνουν; Γνωρίζω ότι όταν δύο χώρες θέλουν να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να τα βρουν δεν βάζει ο ένας όρους και ο άλλος κάθεται σαν μυγοχάφτης να κοιτά τον απέναντι του, αλλά συζητούν σε ισότιμη βάση, εδώ τι μας λένε;
Αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Δηλαδή εμπάτε σκύλοι και αλέστε.
Κοινές έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Δεν καταλαβαίνω την λογική των γειτόνων μας, ήρθαμε εμείς να σας ζητήσουμε δικαιώματα υδρογονανθράκων από την μαύρη θάλασσα, που στο κάτω της γραφής ελεώ Πόντου έχουμε και ιστορικά δικαιώματα. Τι θέλετε δηλαδή τα δικά μας δικά σας και τα δικά σας ακέραια;
Επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Φτάνει να γίνεται με ειλικρίνεια (η πατρίδα μας έχει ανοικτά θέματα και είναι σημαντικότατα) και όχι συζητώντας μόνο τις τουρκικές απαιτήσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Συνέχιση των στρατιωτικών συνομιλιών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αυτό με ένα φιλοτουρκικό γραμματέα καλύτερα να πάει στις καλένδες.
Αναγνώριση «πακέτου» δικαιωμάτων στην μουσουλμανική μειονότητα Θράκης και Δωδεκανήσων». Οι Έλληνες μουσουλμανικού θρησκεύματος, έχουν την αγαθή τύχη να ζουν στην Ελλάδα, αυτό τα λέει όλα.
Τελικά στους πολιτικούς της γειτονικής μας χώρας τους ταιριάζει απόλυτα το εξής: «αχάριστο ευεργετείς, νεκρό δανείζεις», μια και φαινομενικά είπαν ευχαριστώ, αλλά στην ουσία παραμένουν ίδιοι και απαραλακτοι στην σκληρή γραμμή των διεκδικήσεων τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έπραξε κακός, που στήριξε τους βάναυσα δοκιμαζόμενους πολίτες της Τουρκίας.