Ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, κυρίως ριζοσπαστικά, εκφράζουν δυσπιστία προς τις ομάδες διασωστών τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, ισχυριζόμενα ότι υπάρχουν «ύποπτοι σκοποί».
Έτσι, έντυπο που έχει ως μήνυμα «Το να είσαι ελεύθερος σημαίνει να λατρεύεις τον Αλλάχ», εκφράζει επιφυλάξεις για την ομάδα διασωστών του ισραηλινού στρατού.
Μετά τον μεγάλο σεισμό, γράφει το δημοσίευμα, που σημειώθηκε στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, πολλές ξένες χώρες έστειλαν ομάδες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Μία από αυτές τις χώρες ήταν το Ισραήλ, το κατοχικό καθεστώς που η κυβέρνηση του ΑΚ Κόμματος είχε πρόσφατα αποφασίσει να ομαλοποιήσει.
Από τον επίσημο λογαριασμό της πρεσβείας του στο Twitter στις 8 Φεβρουαρίου, στις 11:50, το Ισραήλ ανακοίνωσε: «Στέλνουμε μια ομάδα έκτακτης ανάγκης IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) 230 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών έρευνας και διάσωσης, γιατρών, γιατρών, νοσοκόμων και παραϊατρικών για την ίδρυση ενός νοσοκομείου πεδίου στη ζώνη του σεισμού και 15 ισραηλινά στρατιωτικά αεροπλάνα φορτίου που μετέφεραν εκατοντάδες τόνους προμηθειών έφτασαν στην Τουρκία σήμερα το απόγευμα».
Υπάρχουν άτομα με καλυμμένα πρόσωπα στην ομάδα του Ισραήλ!
Η ισραηλινή ομάδα, που ήρθε στην Τουρκία, μεταφέρθηκε στη ζώνη του σεισμού για δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και πρώτων βοηθειών.
Ωστόσο, σε μία από τις φωτογραφίες που τοποθετήθηκαν κάτω από τη δήλωση, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι ορισμένα από τα πρόσωπα της ισραηλινής ομάδας ήταν καλυμμένα.
Επίσης, η φωτογραφία ανέβηκε σε πολύ χαμηλή ανάλυση. Όταν δει κανείς και τις υπόλοιπες φωτογραφίες στη σχετική σελίδα, γίνεται αμέσως αντιληπτό ότι αυτή η κατάσταση είναι επίσης ασυνήθιστη.
Η ίδια κατάσταση φάνηκε στη φωτογραφία που κοινοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου στην επίσημη σελίδα του Ισραήλ στο Twitter. Υπάρχουν τουλάχιστον 16 άτομα στη φωτογραφία με τα πρόσωπά τους ‘θολωμένα’, όπως σημειώνεται.
Αυτά τα ευρήματα έφεραν στο μυαλό τα ακόλουθα ερωτήματα:
Γιατί είναι θολά τα πρόσωπα ορισμένων ατόμων της ισραηλινής ομάδας, που ήρθαν στην Τουρκία για ανθρωπιστικές παρεμβάσεις, όπως δραστηριότητες διάσωσης από σεισμό και πρώτες βοήθειες;
Γιατί το Ισραήλ δεν ήθελε να εντοπιστούν τα πρόσωπα ορισμένων από την ομάδα του;
Είναι κατάσκοποι οι καλυμμένοι στο πρόσωπο;
Αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν στην περιοχή για αντισεισμικές ενέργειες δεν συμμετείχαν σε αυτές τις δραστηριότητες;
Ποια είναι τα κύρια καθήκοντα αυτών των ανθρώπων;
Εάν έχει ληφθεί μια τέτοια προφύλαξη για λόγους ασφαλείας, ποια είναι η κατάσταση;
Γιατί να υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας με άτομα που εμπλέκονται σε αντισεισμικές δραστηριότητες;
Λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική καταπίεσης, ηττοπάθειας και αταξίας του Ισραήλ τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στη Μέση Ανατολή, αυτή η σκόπιμη παρέμβαση στις φωτογραφίες γίνεται ακόμη πιο ύποπτη. Λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο που έπαιξε το Ισραήλ στον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε στη Συρία, γίνεται σαφές ότι το περιστατικό πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο σοβαρά.
Οι εσωτερικές συγκρούσεις μπορεί να τους ερεθίζουν
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρώην αντιναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί τράβηξε την προσοχή με τις δηλώσεις που έκανε αμέσως μετά το σεισμό.
Στο κανάλι του Ezber Bozan TV στο Youtube, ο καλεσμένος του Hakan Tunç, Γιαϊτζί , είπε ότι στο σενάριο της άσκησης που ονομάζεται «Millennium Challenge 2002», μια χώρα καταλήφθηκε μετά τον σεισμό και ότι ο αμερικανικός Τύπος έγραψε τότε ότι αυτή η χώρα ήταν η Τουρκία. Τόνισε ότι όλος ο λαός, συμπεριλαμβανομένου του στρατού και του στρατού, θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.
Υπενθυμίζοντας ότι είδε τις ομάδες έρευνας και διάσωσης από ορισμένες χώρες όπως η Ελλάδα κατά τον σεισμό του 99, είπε ότι είναι πιθανό να βιώσει την ίδια κατάσταση και σε αυτόν τον σεισμό.
Επιπλέον, ο Γιαϊτζί είπε η ένταση στην περιοχή μπορεί να χρησιμοποιείται για να προκαλέσει εσωτερική σύγκρουση και είναι απαραίτητο να είμαστε σε εγρήγορση.
Ποια είναι η «Millennium Challenge 2002»
Τί είναι η Πρόκληση Χιλιετίας 2002; Καταγράφηκε ως άσκηση διάρκειας 22 ημερών που διεξήχθη από τον Αμερικανικό Στρατό στην έρημο της Νεβάδα στις 24 Ιουλίου 2002, στην επέτειο της Λωζάνης, με την ονομασία «Η Πρόκληση της Χιλιετίας».
Γιατί το σενάριο της άσκησης ήταν αρκετά ενδιαφέρον;
Μια άσκηση που αφορά μια χώρα που έχει νησιωτικό πρόβλημα στη Μεσόγειο και φιλοξενεί πολλές μειονότητες. Η χώρα-στόχος βρίσκεται στρατηγικά σε μια πλωτή οδό που χωρίζει τις δύο ηπείρους και έχει γη σε δύο ηπείρους.
Το σενάριο της άσκησης μιλάει για 96 ώρες
Σενάριο : Η χώρα προορισμού ελέγχει ορισμένες θαλάσσιες διαδρομές και έχει σοβαρά προβλήματα με ένα νησιωτικό έθνος. Θα γίνει μεγάλος σεισμός σε αυτή τη χώρα. Η πολιτική κυβέρνηση δεν μπορεί να πολεμήσει τον σεισμό και σε περίπτωση χάους, ο στρατός αρπάζει την κατάσταση και γίνεται διεθνή κλήση για βοήθεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες απαιτούν η βοήθεια να παρέχεται από τους δικούς τους στρατιώτες.
Έτσι, ξεσπά πόλεμος μεταξύ του στρατού της χώρας στόχου και του αμερικανικού στρατού, ο οποίος είναι ύποπτος για την ποσότητα και τις δραστηριότητες των Αμερικανών στρατιωτών που εισέρχονται στη χώρα, και η χώρα καταλαμβάνεται μέσα σε 96 ώρες.
Σύμφωνα με τον ισχυρισμό του Associated Press, αναφέρθηκε ότι η χώρα στόχος ήταν η Τουρκία στο σενάριο της άσκησης.
Οι μεγάλες δυνάμεις αλλάζουν μεθόδους, όχι στόχους!
Στο σημείο αυτό η Ελλάδα, με την υποστήριξη που λαμβάνει από τις ΗΠΑ και άλλες δυτικές δυνάμεις, κάνει δηλώσεις ότι θα απειλήσει πολιτικά και στρατιωτικά την Τουρκία και ότι τα κέντρα υπό την ομπρέλα της θα εισβάλουν στην Τουρκία.
Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ξεκάθαρα ότι «η Τουρκία θα καταληφθεί από τις ΗΠΑ εντός 96 ωρών» χρησιμοποιώντας ακριβώς τις εκφράσεις στο σενάριο της άσκησης του 2002.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται από τις μεγάλες δυνάμεις ως αντιπρόσωπος σε κάθε επίθεση κατά του Τουρκικού Έθνους τα τελευταία 200 χρόνια, αναγνωρίζεται από τα ελληνικά ΜΜΕ ότι τα διεθνή σχέδια κατά της Τουρκίας θα εφαρμοστούν μέσω της Ελλάδας.
Ajanslar
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος