Σε ποταμό αποκαλύψεων, προς το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, εξακολουθεί να προβαίνει ο Ισραηλινός ντετέκτιβ Αβιράμ Αζάρι. Σύμφωνα με ακλόνητα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στον Αρειο Πάγο, ο Αζάρι είχε υποκλέψει (για λογαριασμό των εντολέων του) χιλιάδες e-mails 17 Ελλήνων βουλευτών, του εκδότη και συνεργατών της «δημοκρατίας», καθώς και των δικηγόρων της εφημερίδας στην Αθήνα και στο Λονδίνο.
Ο Αζάρι ομολόγησε την ενοχή του ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης πέρυσι τον Απρίλιο. Εκτοτε αναμένει την ανακοίνωση της -αναμενόμενης ως πολυετούς- ποινής του για το χάκινγκ υπολογιστών και e-mails υπηρεσιών, εταιριών και ιδιωτών στην Αμερική και την Ευρώπη.
Η ελληνική πτυχή της δράσης του Αζάρι αφορά την υποκλοπή στοιχείων από πρόσωπα που ερευνούσαν τους πρωταγωνιστές της «λίστας Λαγκάρντ» και από φορείς που εμπλέκονταν είτε στη διερεύνησή της είτε σε τομείς ύψιστου εθνικού ενδιαφέροντος, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής των Ελλήνων.
Ομως, ενώ η ανακοίνωση της ποινής του Αζάρι αναμενόταν να γίνει τον Ιούλιο του 2022, οι δικηγόροι του, οι αμερικανικές Αρχές και το δικαστήριο συμφωνούν σε διαδοχικές δίμηνες και τρίμηνες αναβολές της. Η αιτία είναι ότι ο Αζάρι -κατά το κοινώς λεγόμενο- «κελαηδάει» τόσο πολύ για τόσες πολλές υποθέσεις και για τόσο πολλά πράγματα, ώστε να καθίστανται απαραίτητες η μία παράταση μετά την άλλη. Ετσι, η ανακοίνωση της ποινής του, η οποία αναμενόταν σήμερα, μετατέθηκε στις 29 Μαρτίου 2023, δηλαδή λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες πριν από τις ελληνικές εκλογές.
«Αποκρυπτογράφηση» χιλιάδων e-mails
Οπως εξηγεί στη «δημοκρατία» δικηγόρος της Νέας Υόρκης με άμεση γνώση της υπόθεσης, ο Αζάρι, την περίοδο αυτή, αποκαλύπτει στις Αρχές των ΗΠΑ στοιχεία για μη ελληνικές υποθέσεις. Ωστόσο, ορισμένες ώρες (και όποτε χρειάζεται) συνεργάζεται με τις αμερικανικές Αρχές και για την «αποκρυπτογράφηση» εκατοντάδων (ίσως και χιλιάδων) e-mails που αντάλλασσε με τους εντολείς του σχετικά με τη «λίστα Λαγκάρντ».
Τα περισσότερα από αυτά τα e-mails είχαν γραφτεί στην εβραϊκή γλώσσα και περιείχαν συντομογραφίες, οπότε δεν ήταν δυνατόν να μεταφραστούν πέρυσι. Τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ανάμειξη και δεύτερου χάκερ (συνεργάτης του Αζάρι), αλλά και δεύτερου ντετέκτιβ με επαγγελματική έδρα σε χώρα της κεντρικής Ευρώπης.