Ο Μάικ Πομπέο επιχείρησε να διακόψει με βίαιο τρόπο την συνάντηση του Πενς με Ταγίπ Ερντογάν. Όσα γράφει στα απομνημονεύματά του.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο προσπάθησε να «σπάσει» μια κλειδωμένη πόρτα στο προεδρικό συγκρότημα της Άγκυρας για να φτάσει στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος είχε ένα τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που διήρκεσε περισσότερο από το αναμενόμενο.
Στα απομνημονεύματά του «Never Give an Inch: Fighting for the America I Love», που κυκλοφόρησε την Τρίτη, ο Πομπέο εξηγεί πώς η κυβέρνηση Τραμπ τον Οκτώβριο του 2019 έπεισε τον Ερντογάν να υπογράψει μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βόρεια Συρία μετά από μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για την κατάληψη περιοχών που προηγουμένως ελέγχονταν από τον αμερικανικό στρατό.
Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την απόσυρση από τη Συρία αφού πείστηκε από τον Ερντογάν ότι η ομάδα Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) είχε ηττηθεί και η Τουρκία μπορούσε να φυλάξει τις περιοχές που εκκενώθηκαν από τους Αμερικανούς.
Ωστόσο, η τουρκική στρατιωτική επίθεση εξόργισε την αμερικανική κοινή γνώμη, μαζί με τις ελίτ του Πενταγώνου και της αμερικανικής ασφάλειας, οι οποίες πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο να στείλει τους Πενς και Πομπέο στην Άγκυρα για να συζητήσουν μια διέξοδο.
«Όταν φτάσαμε στο παλάτι του Ερντογάν, ζήτησε να συναντηθούμε ιδιαιτέρως με τον αντιπρόεδρο για «λίγα λεπτά». Μετά από περίπου μισή ώρα, είπα στους οικοδεσπότες μας ότι έπρεπε να δω τον αντιπρόεδρο. Καμία τύχη», γράφει ο Πομπέο.
«Πέρασαν άλλα είκοσι λεπτά και τώρα ήμουν αποφασισμένος. Χωρίς άδεια, περπάτησα στον διάδρομο και προσπάθησα να σπρώξω την πόρτα του δωματίου στο οποίο συναντιόντουσαν ο Ερντογάν και ο αντιπρόεδρος. Ήταν κλειδωμένη. Στη συνέχεια είπα στον ομόλογό μου ότι θα σπάσουμε την πόρτα».
Ο Πομπέο λέει ότι ανησυχούσε ότι ο Πενς είχε αναγκαστεί να δει το ίδιο τρίωρο βίντεο με την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016, το οποίο είχε αναγκαστεί να παρακολουθήσει στην πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία ως διευθυντής της CIA το 2017.
«Το βίντεο ήταν τόσο μεγάλο και τόσο αντιπαθητικό που το θεώρησα κίνδυνο για την ψυχική μου υγεία!», λέει. Η πραγματική προσπάθεια του Πομπέο να σπάσει το φράγμα τρόμαξε την ομάδα ασφαλείας του, η οποία πίστευε ότι οι Τούρκοι φρουροί θα αντιδρούσαν επιθετικά. Αλλά η τουρκική ασφάλεια τον άφησε γρήγορα να περάσει και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσήλθαν στη συνάντηση του Ερντογάν με τον Πενς.
Ο Πενς προσθέτει ότι τα μέρη κατέληξαν σε μια προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επέτρεψε στην Τουρκία να έχει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος της συνοριακής περιοχής στη Συρία που έλεγχαν οι Αμερικανοί.
Η υποτιθέμενη αντιπάθεια του Πομπέο για την Τουρκία και τους ηγέτες της είναι γνωστή.
Ο Πομπέο, στο βιβλίο, εμβαθύνει επίσης στις διαπραγματεύσεις του 2017 μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και ανώτερων Τούρκων αξιωματούχων για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την κατάληψη της Ράκα στη βορειοανατολική Συρία από το ΙΚ.
Ο Πομπέο λέει ότι η Ουάσινγκτον είχε δύο επιλογές: να συνεργαστεί με τους Κούρδους συμμάχους των ΗΠΑ, τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), ή να συνεργαστεί με τον τουρκικό στρατό. Η Άγκυρα θεωρεί τις SDF ως μέρος του PKK, μιας ένοπλης ομάδας που έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Τουρκία.
Τρομοκρατική οργάνωση
«Ο Ερντογάν και ο [επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Χακάν] Φιντάν μου τηλεφώνησαν επανειλημμένα για να μου τονίσουν πώς το PKK -μια τρομοκρατική οργάνωση που έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ- δεν διέφερε από τις SDF. Ισχυρίστηκαν ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστήριζαν τις SDF, αυτό θα διέλυε τη σχέση μας με την Τουρκία», γράφει ο Πομπέο.
Αλλά το Πεντάγωνο δεν είχε πειστεί ότι οι εκπαιδευμένες από την Τουρκία συριακές δυνάμεις είχαν αρκετή δύναμη για να νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος, οπότε επέλεξαν τη δεύτερη επιλογή.
«Τώρα ήρθε το διπλωματικό κομμάτι της διάδοσης των ειδήσεων στους Τούρκους. Η συνάντηση πήγε άσχημα», θυμάται σύμφωνα με το middleeasteye.
«Δεν έχω ξαναδεί τόσο θυμό να ξεσπά τόσο γρήγορα σε ένα δωμάτιο. Ο [επικεφαλής σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ] Καλίν και ο Φιντάν εξερράγησαν και στη συνέχεια έφυγαν γρήγορα. Δεν ήταν καλό για τη σχέση μας».
Στα απομνημονεύματα του Πομπέο συζητήθηκε επίσης η δολοφονία από τις ΗΠΑ το 2020 του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμάνι, τον οποίο συνέκρινε με πίνακα του Ρέμπραντ, και η δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, για την οποία υποστήριξε ότι ήταν μια υπερδιογκωμένη κρίση.