Ζαχαροβα: Η Σουηδία κρύβει πληροφορίες για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα καταγγέλλει τη Στοκχόλμη ότι δεν μοιράζεται τις πληροφορίες από την έρευνα για τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τη Μαρία Ζαχάροβα να υποστηρίζει πως η Σουηδία «κάτι κρύβει», όσον αφορά στα αποτελέσματα των ερευνών.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Μόσχα, δήλωσε πως η άρνηση της Σουηδίας να συζητήσει με Ρώσους εισαγγελείς «προκαλεί σύγχυση», επιμένοντας πως η Μόσχα έχει δικαίωμα να γνωρίζει τις λεπτομέρειες της έρευνας για τις εκρήξεις στους αγωγούς, υπονοώντας πως υπάρχουν λόγοι για την απόφαση αυτή.

«Ίσως οι Ρώσοι ερευνητές, διενεργώντας μια αντικειμενική έρευνα, θα κατέληγαν σε ένα άβολο συμπέρασμα… για το ποιος διενήργησε αυτή την πράξη δολιοφθοράς, τρομοκρατίας. Για το ποιος τη σκέφτηκε και ποιος την έφερε σε πέρας», δήλωσε  χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους η Ζαχάροβα, υποστηρίζοντας πως η Σουηδία «αποκρύπτει» πληροφορίες για το τι ανακάλυψε κατά την έρευνά της, πεπεισμένη πως «οι σουηδικές αρχές έχουν κάτι να κρύψουν».

Σουηδοί και Δανοί απέρριψαν τη συμμετοχή Ρώσων στις έρευνες

Οι αρχές της Σουηδίας και της Δανίας ερευνούν τέσσερις οπές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, οι οποίοι συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας. Η Μόσχα πρότεινε στη Στοκχόλμη τη διενέργεια κοινής έρευνας για τις εκρήξεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να αχρηστεύσουν μόνιμα τρεις από τις τέσσερις γραμμές των συγκεκριμένων αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου. Όμως, τόσο η Σουηδία όσο και η Δανία απέρριψαν την ιδέα της συμμετοχής της Ρωσίας στις έρευνες.

Πάντως, η Σουηδία και άλλοι Ευρωπαίοι ερευνητές υποστηρίζουν πως πρόκειται για εσκεμμένες επιθέσεις, αλλά δεν έχουν πει ποιος, κατά τη γνώμη τους, φέρει την ευθύνη. Από την πλευρά της, η Μόσχα, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, απέδωσε τις εκρήξεις σε δυτικό σαμποτάζ.

Η κατασκευή του Nord Stream 2, που σχεδιάστηκε για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία, ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, αλλά ο αγωγός δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς το Βερολίνο ανέστειλε την πιστοποίησή του, λίγες, μόλις, ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ