ΤΑΙΠΕΔ:Σχέδιο για τέσσερα μεγάλα κέντρα ιαματικού τουρισμού – Ουδέν νεότερον για Καιάφα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρόκειται για εκτάσεις που αθροίζουν συνολικά 3.000 στρέμματα με πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές.

Όπως αναφέρει το kathimerini.gr σε σημερινή (7/1) ανάρτηση του: «Τη λειτουργία δύο νέων ξενοδοχείων και μιας επιπλέον ιαματικής πηγής στην έκταση των περίπου 400 στρεμμάτων στα Καμένα Βούρλα, που φιλοξενεί σήμερα το ξενοδοχείο «Γαλήνη», προβλέπει το επιχειρηματικό σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης. Εκτός από το συγκεκριμένο ακίνητο της λουτρόπολης Καμένων Βούρλων, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ή πρόκειται να θέσει σε διαγωνιστική διαδικασία και το ακίνητο με την ιαματική πηγή Λουτρά Θερμοπυλών, άλλο ακίνητο του κάμπινγκ Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης), ενώ παράλληλα ωριμάζει και ειδικό σχέδιο ανάπτυξης δημοσίου ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για το ακίνητο που περιλαμβάνει την ιαματική πηγή της Υπάτης. Πρόκειται για εκτάσεις που αθροίζουν συνολικά 3.000 στρέμματα με πιστοποιημένες και αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές».

Επί δεκαετίες… στο περίμενε!

Για τις ιαματικές πηγές του Καιάφα δεν γίνεται λόγος… ένας χώρος που ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ να αποτελεί σημείο αναφοράς για την Ηλεία και τον ιαματικό τουρισμό της Ελλάδας βρίσκεται -επί δεκαετίες- στο περίμενε για την αξιοποίηση του και απλά… ρημάζει!

Πρόκειται για διαχρονική απαξίωση του χώρου την αξιοποίηση του οποίου ζητούν ή επιδιώκουν σπασμωδικά -κατά καιρούς- βουλευτές, αυτοδιοικητικοί φορείς, ομάδες πολιτών αλλά και Κυβερνήσεις…

Δεν έχει -όμως- επί της ουσίας υπάρξει ποτέ μια συντονισμένη πρωτοβουλία που θα «αναγκάσει» τους αρμόδιους να υλοποιήσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο…

Να σημειώσουμε ότι τα ιαματικά λουτρά του Καϊάφα διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ (οι δύο φορείς, αμφότεροι… αποτελούν θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ – Υπερταμείο) που μάλιστα είχε προκηρύξει και σχετικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή και Λίμνη Καϊάφα», πλην όμως δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι παρά το γεγονός ότι είχε δοθεί και παράταση…

Στόχος της αξιοποίησης θα ήταν η ουσιαστική αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του ακινήτου, και η μετατροπή του σε ένα νέο, διεθνούς ακτινοβολίας, «πράσινο» πόλο ανάπτυξης για όλη την περιοχή, με έμφαση στα μοναδικά του χαρακτηριστικά και λαμβάνοντας υπόψη τους κανόνες προστασίας του μοναδικού οικοσυστήματος, όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν σε σχετικές ανακοινώσεις του φορέα…

Θυμίζουμε πως η  ΕΤΑΔ έχει τη διοίκηση και διαχείριση του εν λόγω ακινήτου συμπεριλαμβανομένων: της έμπροσθεν αυτού παραλιακής ζώνης, της λίμνης Καϊάφα και της Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας (Υδροθεραπευτηρίου) Λουτρών Καϊάφα. Το εν λόγω ακίνητο, καταλαμβάνει έκταση 5.210.342 τ.μ. και περιλαμβάνει: α) τη Λίμνη Καϊάφα, β) ιαματικές πηγές: των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή Ατλαντίδων Νυμφών, οι οποίες έχουν αναγνωρισθεί (ΦΕΚ 1043/Β/2016 και ΦΕΚ 3323/Β/2019), γ) εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας, με κεντρική αίθουσα υποδοχής, κυλικείο, ιατρείο, αποδυτήρια, γεώτρηση για την παροχή του ιαματικού νερού, πισίνα υδροθεραπείας που τροφοδοτείται απευθείας από την γεώτρηση, κ.λ.π., δ) το νησάκι της Αγίας Αικατερίνης στο οποίο υπάρχουν: Κτήριο υποδοχής, το Ξενοδοχείο Γεράνιο, το Ξενοδοχείο Ολύμπια, το Ξενοδοχείο Αρήνη, τρία επιμήκη μονώροφα κτήρια (ξενώνες), το εκκλησάκι της Αγ. Αικατερίνης, αποθήκες, λοιπές βοηθητικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικές δραστηριότητες (θαλάσσιο σκι).

Από τα Ξενοδοχεία, λειτουργεί μόνο το Ολύμπια (κατηγορίας 2*, με 18 δωμάτια – 34 κλίνες), ενώ τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν, ε) χερσαία έκταση περιμετρικά της λίμνης και εκατέρωθεν της σιδηροδρομικής γραμμής, μεταξύ της οδικής αρτηρίας Ε55 και του κόλπου Κυπαρισσίας που περιλαμβάνει και την παράκτια ζώνη δάσους και αμμοθινών.

Kaiafas 600x400 1

Ιδιότητες του Ιαματικού Νερού των Πηγών Καϊάφα

Ο φυσικός ιαματικός πόρος του Καϊάφα προέρχεται από δύο πηγές:

Πόρος «Γερανίου Καϊάφα» που έχει αναγνωριστεί ως φυσικός ιαματικός πόρος για λουτροθεραπεία, ενώ αναμένεται να συμπεριληφθούν και οι τρόποι χρήσης της εισπνοθεραπείας, των ρινοπλύσεων και της ποσιθεραπείας

Πόρος «Ανιγρίδων Νυμφών Καϊάφα».

Η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η σπηλιά (πηγή) είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, τη «μεγάλη» και τη «μικρή». Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32ο – 35ο C ενώ στη μικρή από 29ο – 34ο C. Το νερό αναβλύζει από το έδαφος αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται, δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ.

Το νερό των πηγών ενδείκνυται για:

-Παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος (οσφυαλγία, ισχιαλγία, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριακή ρευματοπάθεια και άλλες που έχουν σχέση με τα οστά και τους μύες)

-Παθήσεις του δέρματος

-Γυναικολογικές παθήσεις

-Το νερό των πηγών αντενδείκνυται για συστηματικά, μεταδοτικά και κακοήθη νοσήματα, ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.

ΦΩΤΟ: unseengreece

Πηγη: https://www.iliaenimerosi.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ