Κόλιντα Μπάμπω: Το έθιμο που διατηρείται αναλλοίωτο, κάνει την Πέλλα το βράδυ της προπαραμονής των Χριστουγέννων να φωτίζεται και τον ουρανό να παίρνει φωτιά! Κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής σε Γιαννιτσά και Κουφάλια αλλά και πολιτιστκοί σύλλογοι, άναψαν φωτιές σύμφωνα με το έθιμο, φωνάζοντας «Κόλιντα μπάμπω» δηλαδή «σφάζουν γιαγιά». Περιμετρικά του δήμου Πέλλας, σε όλες τις γειτονιές στήθηκε γλέντι και χορός μέχρι τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Το παραδοσιακό έθιμο «Κόλιντα Μπάμπο» αναβίωσε τα μεσάνυχτα της 23ης και 24ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με την παράδοση, κάτοικοι σε πόλεις και χωριά της περιοχής Πέλλας στη βόρεια Ελλάδα άναψαν τεράστιες φωτιές κατά τη διάρκεια της νύχτας, φωνάζοντας «Κολίντα Μπάμπο» που σημαίνει «σφάζουν, γιαγιά». Πρόκειται για ένα έθιμο που αντιπροσωπεύει τη σφαγή αρσενικών νηπίων από τον Ηρώδη. Έτσι η φωτιά ενημερώνει τους κατοίκους να προσέχουν όχι μόνο τον βασιλιά Ηρώδη αλλά και από τα κακά που μπορεί να επιφυλάσσει η νέα χρονιά. Οι άνθρωποι κάθε γειτονιάς και κυρίως τα παιδιά αναλαμβάνουν να ταΐσουν τη φωτιά με κέδρο και άλλα ξύλα που έχουν φροντίσει να προμηθευτούν και να μαζέψουν τις προηγούμενες μέρες.
Οι φωτιές είναι ένα έθιμο με παγανιστικές ρίζες που βρίσκονται στην αρχαιότητα, συνδέονται με τη γονιμότητα και την καρποφορία και έχουν προσαρμοστεί και εκχριστιανιστεί στο πέρασμα των αιώνων, συνδέεται επίσης με το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 Δεκεμβρίου, όπου μετά τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου οι άνθρωποι προετοιμάζονται για η αναγέννηση της φύσης. Για να γιορτάσουν οι άνθρωποι έχουν αυτό το φεστιβάλ στα μέσα του χειμώνα για να γιορτάσουν τον ήλιο που «κερδίζει» το σκοτάδι του χειμώνα. Στα χριστιανικά χρόνια μέρος του εθίμου ταυτίστηκε με τις φωτιές που άναβαν οι βοσκοί στη φάτνη του Χριστού για να τον ζεστάνουν και να αναγγείλουν στον κόσμο τη γέννηση του Θεανθρώπου.