Στις 22 Δεκεμβρίου η Εύα Καϊλή θα καταθέσει ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες, όπου και θα κριθεί εάν θα προφυλακιστεί για την εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς Qatargate, ωστόσο, καθημερινά «βλέπουν» το φως της δημοσιότητας νέες λεπτομέρειες για την πρώτη της «επαφή» με τις βελγικές Αρχές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με ανταπόκριση του ΣΚΑΪ στις Βρυξέλλες, η Εύα Καϊλή, μετά την προσαγωγή της στο κέντρο των Βρυξελλών, την ανέκριναν για περίπου πέντε ώρες, ενώ, κατόπιν, παρέμεινε στα κρατητήρια. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, η πρώην ευρωβουλευτής φέρεται να βρισκόταν σε καθεστώς σύγχυσης και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, όμως, δεν επικαλέστηκε ούτε στιγμή τη βουλευτική της ασυλία, γεγονός που εκτιμάται ότι ενδέχεται να μετρήσει θετικά στην εικόνα που διαμορφώνουν για εκείνη οι δικαστές.
Το στοιχείο, ωστόσο, που ενδέχεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά για την Εύα Καϊλή, είναι, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, αλλά και με πληροφορίες της εκπομπής Live News του MEGA, ότι σε αυτήν ακριβώς την πρώτη της κατάθεση, φέρεται να ανέφερε ότι είχε δει και παλιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι όπου διέμενε με τον Ιταλό σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι.
«Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και τού ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο όπου έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα», φέρεται να είπε στην κατάθεσή της η πρώην ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Και εδώ εντοπίζεται ένα βασικό στοιχείο προβληματισμού, καθώς προκύπτει το ερώτημα γιατί η Εύα Καϊλή δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, εφόσον δεν ανήκαν σε εκείνη, αλλά προτίμησε να ζητήσει από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί; Σύμφωνα, πάντα, με τα ρεπορτάζ που βασίζονται σε πληροφορίες για την πρώτη κατάθεση της κυρίας Καϊλή στους Βέλγους, προκύπτει ένα ακόμη βασικό ερώτημα: εάν η ίδια δεν γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στο σπίτι της, πώς γνώριζε σε ποιον έπρεπε να επιστραφούν;
Σημειώνεται πως, εκτός των άλλων ερευνών, στο μικροσκόπιο των βελγικών Αρχών έχουν μπει και οι επισκέψεις που είχε πραγματοποιήσει η Εύα Καϊλή στο Κατάρ, στις 31 Οκτωβρίου, οπότε και συναντήθηκε με τον ανώτατο αξιωματούχο του εμιράτου και ακολούθως με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εργασίας, και όταν ξαναπήγε για την έναρξη του Μουντιάλ.
Όσο αφορά δε στην υπερασπιστική γραμμή που πρόκειται να ακολουθήσει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ η Εύα Καϊλή αναμένεται να επιβεβαιώσει τη διαφορετική στάση από τους υπόλοιπους κρατούμενους και κυρίως από τον σύζυγό της, που φέρεται να έχει δηλώσει στους δικαστές πως η ευρωβουλευτίνα δεν γνώριζε το παραμικρό.
Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του STAR, η πρώην ευρωβουλευτής ισχυρίζεται πως έχει στο κινητό της μηνύματα sms και whatsapp από την πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων, τα οποία, όπως υποστηρίζει, αποδεικνύουν ότι όσα έλεγε για το Κατάρ ήταν σύμφωνα με τη γραμμή των ευρωπαϊκών θεσμών. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η πρώην ευρωβουλευτής θεωρεί πως τα μηνύματα αυτά αποτελούν σημαντικό στοιχείο για την υπερασπιστική της γραμμή, στην προσπάθεια να αποδείξει πως λειτουργούσε με βάση την ευρωπαϊκή ατζέντα και όχι για να κάνει «ξέπλυμα» χρημάτων.