Οι συνεχείς ασκήσεις της Τουρκίας με UAVs (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) στο Αιγαίο, που άρχισαν τον Ιούνιο 2022 και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, με την τελευταία μέχρι τώρα άσκηση να εκτελείται από 25 Νοεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2022, στοχεύουν σε πλείστες διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας, ορισμένες εκ των οποίων είναι: Η περιοχή έρευνας και διάσωσης (SAR), το ιδιοκτησιακό καθεστώς νησίδων του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών, και τα 10 ν.μ. εθνικού εναέριου χώρου.
- Από την Κύρα Αδάμ
Αυτά αποδεικνύονται από τα έγκυρα διεθνή στοιχεία που θα παρατεθούν, λαμβάνοντας υπόψη ότι το κόστος πτήσεων των τουρκικών UAVs είναι αμελητέο, σε σχέση με το κόστος πτήσης των ελληνικών αεροσκαφών που τα αναχαιτίζουν, το οποίο είναι τεράστιο. Χώρια την καταπόνηση (FATIGUE) του προσωπικού και μέσων των ελληνικών πολεμικών αεροπορικών μονάδων αναχαίτισης και του συστήματος αεράμυνας, που επηρεάζουν αρνητικά τη διαθεσιμότητα των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων.
Η Αγκυρα έστειλε αίτημα στην Ελλάδα για να εκδώσει διεθνή αγγελία στο FIR Αθηνών για άσκηση UAVs από τις 25 Νοέμβριου έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022 στη ΔΙΕΘΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ εντός του FIR Αθηνών και σε διαδρομή και περιοχές από Καστελόριζο μέχρι 23 ν.μ. νοτίως Θάσου και σε πέντε περιοχές κατά τη διαδρομή όπως απεικονίζεται στον αποκαλυπτικό χάρτη της «κυριακάτικης δημοκρατίας». Η τουρκική άσκηση αφορά σε υποστήριξη δυνάμεων έρευνας, διάσωσης και προστασίας του περιβάλλοντος και θα εκτελείται από τα 16 έως τα 20.000 πόδια σε καθημερινή βάση.
Μολονότι η Αγκυρα αναφέρει στο αίτημά της ότι η άσκηση θα εκτελεστεί στη διεθνή θάλασσα και στον εναέριο χώρο του Αιγαίου, εντούτοις έχει σχεδιαστεί 6 ν.μ. από τις ακτές των ελληνικών νήσων και επικαλύπτει την ελληνική κυριαρχία σε ορισμένες βραχονησίδες (Μελαμπιοί, Χταπόδια). Μολονότι η άσκηση θα εκτελείται εντός του FIR Αθηνών και στο κεντρικό Αιγαίο, όπου την αποκλειστική ευθύνη για έρευνα και διάσωση έχει η Αθήνα, εντούτοις η Αγκυρα απαιτεί να έχει τον έλεγχο, μολονότι έχει αποδεχθεί στο πλαίσιο του ΙCΑΟ ότι η Ελλάδα ασκεί τον έλεγχο της έρευνας, διάσωσης στα όρια του FIR Αθηνών.
Αποδεικνύεται ότι η Τουρκία εφαρμόζει στην πράξη τη ρητορική εναντίον της Ελλάδας με στόχο να σύρει την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις ή σε διαιτησία. Δηλαδή καλείται η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πληρώσει τις αμαρτίες του παρελθόντος πολιτικού συστήματος. Η Αθήνα δεν εξέδωσε αγγελία για εκτέλεση της τουρκικής άσκησης, με το αιτιολογικό ότι η τουρκική άσκηση καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία και ότι τον έλεγχο για έρευνα και διάσωση μέχρι τα όρια του FIR Αθηνών τον έχει αποκλειστικά και μόνον η Ελλάδα, γεγονός που αρνείται πεισματικά να αποδεχτεί η Τουρκία.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ως τεκμήριο την ελληνική αγγελία Α3867/22 που επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ. Παράλληλα αποκαλύπτει και χάρτη, στον οποίο απεικονίζεται η τουρκική άσκηση.
Η Τουρκία δηλώνει διεθνώς για πολλοστή φορά ότι σέβεται τα 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο με την αιτιολογία ότι με τη διεθνή νομιμότητα (ICAO – Δίκαιο Θάλασσας) κάθε χώρα ασκεί πλήρη και αποκλειστική κυριαρχία στην ξηρά, στα χωρικά ύδατα και στον υπερκείμενο εναέριο χώρο. Η Αγκυρα δεν σεβάστηκε την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυπριακά δικαιώματα και εξέδωσε παράνομα την αγγελία Α7896/22 για εκτέλεση της άσκησης, διασύροντας την Ελλάδα διεθνώς για έλλειψη συνεργασίας και παράβαση του Διεθνούς Δικαίου.
Προκλητικές πτήσεις πάνω από ελληνικές βραχονησίδες
Από τον Ιούνιο 2022 τα τουρκικά UAVs κατακερματίζουν την ελληνική κυριαρχία των βραχονησίδων του Αιγαίου σε 24ωρη βάση. Μολονότι η Αθήνα δεν εκδίδει διεθνείς αγγελίες για τις τουρκικές ασκήσεις με UAVs, με το αιτιολογικό ότι οι διαδρομές τους και οι περιοχές των τουρκικών ασκήσεων καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία, η Αγκυρα προχωρά ακάθεκτη στην εκτέλεση των ασκήσεών της.
Τόσο οι περιοχές των τουρκικών ασκήσεων όσο και οι διαδρομές των UAVs κατακερματίζουν και διασπούν την ενότητα της ελληνικής κυριαρχίας στις βραχονησίδες, για τις οποίες η Αγκυρα έχει θέσει θέμα ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Η κυβέρνηση δεν εστιάζει τις αντιδράσεις της στους τίτλους ελληνικής ιδιοκτησίας των βραχονησίδων, που απορρέουν κυρίως και ασφαλώς από διεθνείς συμφωνίες που έχει προσυπογράφει και η Τουρκία. Από τον Μάιο του 2022 η κυβέρνηση Μητσοτάκη δηλώνει επισήμως και ψευδώς ότι οι ελληνικοί τίτλοι ιδιοκτησίας των βραχονησίδων είναι οι Συνθήκες Λωζάνης και Παρισίων, όπως αναγράφεται στην ελληνική επιστολή στον ΟΗΕ τον Μάιο 2022. Ωστόσο, στις δύο Συνθήκες δεν υπάρχει ο όρος βραχονησίδα, με αποτέλεσμα η ελληνική κυριαρχία των βραχονησίδων να καθίσταται έωλη και οι ίδιες οι βραχονησίδες αδέσποτες, χωρίς ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν(!) τις προκλητικές και επεκτατικές θέσεις του «σουλτάνου» Ερντογάν
Η περιοχή έρευνας και διάσωσης ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (μέσω του Αιγαίου) είναι επικαλυπτόμενη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Την επικάλυψη αυτή έχει καταχωρίσει ο ΙΜΟ στο διεθνές εγχειρίδιό του (GLOBALSAR PLAN), που αφορά σε όλες τις περιοχές ευθύνης έρευνας και διάσωσης της υφηλίου.
Η επικάλυψη αυτή οφείλεται σε αδυναμία των ελληνικών κυβερνήσεων 1978, 1979, 1980, οι οποίες δεν φρόντισαν να καθοριστεί το FIR Αθηνών για θαλάσσια έρευνα και διάσωση, ώστε να ταυτίζεται με την ήδη συμφωνημένη και από την Τουρκία περιοχή έρευνας, διάσωσης του ICAO, που είναι το FIR Αθηνών. Την επικάλυψη αυτή αποδέχονται, δυστυχώς, και την εφαρμόζουν οι φίλοι μας οι Αμερικανοί και οι φίλοι μας στο ΝΑΤΟ. Και τούτο διότι στο εγχειρίδιο της USA COAST GUARD (ακτοφυλακή των ΗΠΑ) παρουσιάζονται οι περιοχές έρευνας και διάσωσης σε όλον τον κόσμο, δεδομένου ότι η αμερικανική ακτοφυλακή μαζί με το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ ενεργούν σε όλες τις θάλασσες του πλανήτη.
Στο εγχειρίδιο αυτό υπάρχει ο χάρτης με επικάλυψη των περιοχών Ελλάδας – Τουρκίας από τον 25ο μεσημβρινό και ανατολικά μέχρι το FIR Αθηνών, και ακόμη καλύπτει όλο το τμήμα βόρεια της Κύπρου. Το παράδοξο είναι ότι οι ΗΠΑ, παρ’ όλες τις παροχές που τους έχει δώσει η κυβέρνηση, δεν διστάζουν να θέτουν κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Από την άλλη, το ΝΑΤΟ στο αεροπορικό εγχειρίδιο για την έρευνα και διάσωση ATP-10C έχει αφαιρέσει παράνομα τον χάρτη με την περιοχή έρευνας, διάσωσης της Ελλάδας, που είναι το FIR Αθηνών, καθορισμένο με περιοχική συμφωνία του ΙCΑΟ και σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Δηλαδή, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ μεμονωμένα ως χώρα αλλά και ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν τις θέσεις της Τουρκίας.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει ως τεκμήριο τον χάρτη του εγχειριδίου έρευνας, διάσωσης των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση για τον καθορισμό των περιοχών θαλάσσιας έρευνας κα διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα είναι καταστροφική στην παρούσα φάση για τη χώρα, δεδομένου ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση ή διαιτησία θα έχει αφετηρία τον χάρτη του ΙΜΟ με επικαλυπτόμενες περιοχές και τον χάρτη του εγχειριδίου των ΗΠΑ επίσης με επικαλυπτόμενες περιοχές.
Αβάντα στον Ερντογάν η πολιτική της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου
Η Τουρκία, με τις ασκήσεις με UAV, εφαρμόζει κατά γράμμα την πολιτική των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε βάρος της Ελλάδας. Οπως είναι γνωστό, το 1931 η Ελλάδα με Π.Δ. όρισε εθνικό εναέριο χώρο 10 ν.μ. για σκοπούς αστυνομίας και αεροναυτιλίας, ενώ είχε 3 ν.μ. χωρικά ύδατα, τα οποία το 1936 επέκτεινε στα 6 ν.μ.
Στο ερώτημα ή στην απορία γιατί οι τότε κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και υιοθέτησαν αυτή τη διαφορά μεταξύ χωρικών υδάτων και εθνικού εναερίου χώρου, η απάντηση βρίσκεται στην τότε πολιτική των ΗΠΑ, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Από αυτή την πολιτική των ΗΠΑ προκύπτει αβίαστα ότι ΗΠΑ και Βρετανία δεν επέτρεψαν ή επέβαλαν στην Ελλάδα να μην έχει χωρικά ύδατα 10 ν.μ. και εθνικό εναέριο χώρο 10 ν.μ.
Και τούτο διότι σήμερα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στο αναθεωρημένο εγχειρίδιο του για τις θαλάσσιες διαφορές αναφέρει τα εξής: «Οι ΗΠΑ δεν δέχονται εθνικό εναέριο χώρο (beyond) πέραν των χωρικών υδάτων». Σήμερα ο 6ος Στόλος, με τον οποίο κάνουμε ασκήσεις μαζί και η κυβέρνηση προβάλλει για κομματικούς λόγους ότι μας υποστηρίζουν οι ΗΠΑ, εφαρμόζει επακριβώς το εγχειρίδιο αυτό και παραβιάζει τα 10 ν.μ.
Πέραν του γεγονότος αυτού, για τα 10 ν.μ. υπάρχουν χάρτες και πίνακες στο εγχειρίδιο αυτό, στο οποίο αναγράφονται και φαίνονται τα 6 ν.μ. της Τουρκίας στο Αιγαίο και τα 6 ν.μ. της Ελλάδας χωρικά ύδατα. Που αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα έχει 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο στο Αιγαίο και 6 ν.μ. χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο η Τουρκία.
Η επικίνδυνη πολιτική των ΗΠΑ σε βάρος της Ελλάδας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στο εγχειρίδιο αυτό αναγράφεται ότι η Τουρκία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα, δηλαδή και εναέριο χώρο, ταυτόχρονα στα 12 ν.μ. στην περιοχή του Αιγαίου. Ομως για την Ελλάδα δεν αναγράφεται το ίδιο, οι ΗΠΑ «μαντρώνουν» την Ελλάδα στα 6 ν.μ.
Από την άλλη, σε πρόταση της Βρετανίας, τον Σεπτέμβριο 2002, προς την ελληνική κυβέρνηση για υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για πτήσεις των αγγλικών αεροσκαφών στο FIR Αθηνών στον διεθνή εναέριο χώρο απαίτησαν να μην αναγραφεί στη συμφωνία ότι τα αγγλικά αεροσκάφη θα σέβονται τα 10 ν.μ. του εθνικού εναερίου χώρου και ότι δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, ενώ σε αντίστοιχη ήδη διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας σαφώς αναφέρεται ότι η Γαλλία σέβεται τα 10 ν.μ. και ότι τα γαλλικά αεροσκάφη καταθέτουν σχέδια πτήσης.
Από όλα αυτά τα επίσημα στοιχεία προκύπτει και μάλλον αποδεικνύεται ότι ΗΠΑ και Βρετανία θέλουν να αλωνίζουν στο Αιγαίο χωρίς περιορισμούς, δηλαδή να πετάνε ανεξέλεγκτα εντός του FIR Αθηνών, δεδομένου ότι με τα 10 ν.μ. εναέριου χώρου δημιουργούνται εσώκλειστες περιοχές, στις οποίες δεν επιτρέπεται η διέλευση αεροσκαφών, ενώ με τα 6 ν.μ. υπάρχει χώρος να πετάνε ανεξέλεγκτα. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Τουρκία με τα UAV στο Αιγαίο.
Το ερώτημα αφορά ευθέως την παρούσα κυβέρνηση. Δεν μπορεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη να παραχωρεί ανεξέλεγκτα την Αλεξανδρούπολη, τη Σούδα, τη Λάρισα κ.λπ. στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που η Ουάσινγκτον υποστηρίζει επισήμως την Τουρκία στην έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο στα 10 ν.μ. και στα σχέδια πτήσης, με την Τουρκία να εκμεταλλεύεται απολύτως την πολιτική αυτή υπέρ αυτής.