Για μια φορά ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να εκθέσει τη χώρα μας σε διεθνές επίπεδο αφού η άτακτη φυγή του από τη Βουλή μετά τις ερωτήσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, έγινε θέμα στην ισπανική εφημερίδα El Pais!
Επισημαίνοντας ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει προκαλέσει τριγμούς στην κυβέρνηση, η El Pais σημειώνει: «Η κατασκοπεία δημοσιογράφων, πολιτικών και στρατιωτικών πολιορκεί την κυβέρνηση της Ελλάδας».
Εστιάζοντας στην αποχώρηση του πρωθυπουργού όταν κλήθηκε να απαντήσει αν η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών παρακολουθούσε τον αρχηγό του ΓΕΣ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, η El Pais γράφει στο εκτενές ρεπορτάζ της: «Ο Μητσοτάκης φεύγει από τη συζήτηση στη Βουλή όταν ο αριστερός Τσίπρας τον ρωτά αν οι μυστικές υπηρεσίες κατασκόπευαν τον αρχηγό του Στρατού. Το σκάνδαλο παράνομων υποκλοπών δημοσιογράφων, πολιτικών και στρατιωτικών που καταδιώκει την ελληνική κυβέρνηση εδώ και οκτώ μήνες οδήγησε σε ένα σημαντικό επεισόδιο Πέμπτη στη Βουλή».
«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο συντηρητικός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποχώρησε από την αίθουσα αφού ο Αλέξης Τσίπρας, πρώην πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αντιπολίτευσης, τον ρώτησε εάν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας, γνωστές με το ελληνικό ακρωνύμιο ΕΥΠ, κατασκόπευε τον αρχηγό του ΓΕΣ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε τους υπόλοιπους βουλευτές: ”Η εικόνα του Μητσοτάκη να φεύγει χωρίς να δώσει απάντηση θα τον ακολουθεί για πάντα”» αναφέρει το ρεπορτάζ.
Μάλιστα, τονίζει ότι οι παραιτήσεις Κοντολέοντα και Δημητριάδη που βρίσκονταν κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν στάθηκαν αρκετές για κοπάσουν τον σάλο που έχει προκαλέσει το σκάνδαλο, ενώ κάνει αναφορά στις νέες αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στο φως για τις παρακολουθήσεις: «Άρθρα για νέες παράνομες υποκλοπές εμφανίζονται στον τοπικό τύπο κάθε εβδομάδα. Πρώτα κυκλοφόρησαν ονόματα κατασκόπων δημοσιογράφων και μετά εμφανίστηκαν διάφοροι επιχειρηματίες και πολιτικοί».
Αναφορά και στις αποκαλύψεις των New York Times
Φυσικά, από το ρεπορτάζ δεν έλειπε και η αποκάλυψη-«βόμβα» των New York Times ότι η ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι χορήγησε άδειες στην εταιρεία που κατέχει το Predatorνα εξάγει το πρόγραμμα «σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορία καταστολής: τη Μαδαγασκάρη».
Αναφορά γίνεται και στην Ολλανδή ευρωβουλευτή Sophie in’t Veld η οποία τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στην επιτροπή PEGA, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν περισσότερες αμφιβολίες για το σκάνδαλο.
Το ρεπορτάζ καταλήγει με την παρέμβαση του Pavol Szalai, επικεφαλής των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα στην Ελλάδα, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι η πιο σοβαρή υπόθεση που καταγράφηκε φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Ελευθερίας του Τύπου.