Η Τουρκία ζήτησε για μια ακόμα φορά από την Ελλάδα, μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, «να τερματίσει το συντομότερο δυνατόν τις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και όλες τις παραβιάσεις διεθνών συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου».
Από την Κύρα Αδάμ
Ο τελικός στόχος της Αγκυρας, πίσω από τις περίπλοκες και βαρύγδουπες διατυπώσεις της, είναι ένας και μοναδικός: η αμφισβήτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ελληνικών νήσων της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η Τουρκία έχει σχεδιάσει τον στόχο της αυτόν από το 1995, όταν ο τότε εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης Οϊμέν, έθεσε επισήμως θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκοψε αμέσως τον βήχα στην Αγκυρα, αλλά, αντιθέτως, με τις δραματικά ήπιες και αναποτελεσματικές παρεμβάσεις της, το αίτημα της Τουρκίας όχι απλά συντηρήθηκε ενεργά στο πλαίσιο της συμμαχίας, αλλά παρανόμως το ΝΑΤΟ υιοθέτησε τις θέσεις της Τουρκίας και τις εφαρμόζει μέχρι σήμερα, απαρεγκλίτως.
Οι απαράδεκτες και επιζήμιες δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα, τον Μάιο του 2021, περί εξοπλισμών των ελληνικών νησιών, διευκόλυνε την Αγκυρα να εμπλουτίσει τον ισχυρισμό της και να απαιτεί τώρα τον τερματισμό των εξοπλισμών ΣΤΑ ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης.
Στρατιωτικές ασκήσεις
Ωστόσο η Τουρκία δεν εμμένει στον ισχυρισμό της περί αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νήσων διότι η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά με επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, που πράγματι θα αποτελούσε παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, κάτι το οποίο ουδέποτε έχει κάνει η Ελλάδα. Η Τουρκία έχει δηλώσει σταθερά 13.736 φορές διεθνώς μέχρι σήμερα ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης διότι… εκτελεί στρατιωτικές ασκήσεις, και μάλιστα αεροναυτικές, στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης.
Η διαφορά ανάμεσα στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών λόγω υπερβολικών εξοπλισμών (π.χ., άρματα και άλλα οπλικά συστήματα. κ.λπ.) και την αποστρατιωτικοποίηση λόγω εκτέλεσης ασκήσεων στα νησιά -στην οποία είναι κολλημένη η Τουρκία- είναι τεράστια και εξόχως επικίνδυνη επιχειρησιακά και διπλωματικά για την ελληνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης. Και τούτο διότι υπερβολικός εξοπλισμός των νήσων με οπλικά συστήματα πέραν των προβλεπόμενων από τη Συνθήκη της Λωζάννης μπορεί να αποτελεί παραβίαση της ίδιας της συνθήκης, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να οδηγήσει σε αμφισβήτηση του ελληνικού ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νήσων, που είναι ο τελικός στόχος της Τουρκίας.
Αντιθέτως, η Τουρκία, ζητώντας την απαγόρευση εκτέλεσης ασκήσεων, και κυρίως αεροπορικών, στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης, λόγω αποστρατιωτικοποίησής τους, αμφισβητεί ταυτόχρονα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων. Και τούτο διότι καμιά συνθήκη στον κόσμο και καμιά απόφαση δικαστηρίου δεν απαγορεύει στρατιωτικές ασκήσεις και πτήσεις πάνω από αποστρατιωτικοποιημένα νησιά, παρά μόνο (στη συγκεκριμένη περίπτωση) όταν αυτά δεν είναι ελληνικά.
Με τις «ευχές» του ΝΑΤΟ
Δυστυχώς, τη θέση αυτή της Τουρκίας παράνομα και απαράδεκτα έχει αποδεχθεί και εφαρμόζει το ΝΑΤΟ, το οποίο απαγορεύει ασκήσεις στις Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις στα νησιά της Συνθήκης της Λωζάννης, λες και τα νησιά αυτά δεν είναι ελληνικά.
Δυστυχέστερο ακόμα για τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες είναι το γεγονός ότι καμιά απολύτως ελληνική κυβέρνηση δεν απαίτησε ποτέ και δεν πέτυχε την κατάργηση ισχύος και εφαρμογής των παράνομων φιλότουρκων διαταγών του ΝΑΤΟ, δίνοντας την ευκαιρία στην Τουρκία να κατακερματίζει και να διασπά την ενότητα της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και να συντηρεί στο ακέραιο την αμφισβήτηση της ελληνικότητας των νήσων Συνθήκης της Λωζάννης.