Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση με αφορμή την ουσιαστική κατάργηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η οποία θα προέλθει με την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη:
1. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, ουσιαστικά ακυρώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάς γυρίζει στην προγενέστερη της δεκαετίας του 1980 κατάσταση, επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στο κοινωνικό κράτος.
2. Σύμφωνα με το Άρθρο 10, «δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. […] η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, περιλαμβανομένης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας». Επίσης, σύμφωνα με το Άρθρο 7, «οι θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. που αποβαίνουν άγονες μετά από την προκήρυξή τους δύνανται […] να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης». Ομοίως, «ως θέσεις μερικής απασχόλησης δύνανται να προκηρύσσονται οι θέσεις σε άγονες και προβληματικές περιοχές της χώρας […] καθώς και οι θέσεις σε ειδικότητες που χαρακτηρίζονται ως άγονες».
3. Με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των ιατρών του Ε.Σ.Υ. και με την ταυτόχρονη είσοδο σε αυτό ιδιωτών ιατρών μερικής απασχόλησης, επέρχεται η ιδιωτικοποίηση και ουσιαστική κατάργηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Οι ασθενείς γίνονται αντικείμενα οικονομικής εκμετάλλευσης, επειδή πια η αγοραπωλησία των ιατρικών υπηρεσιών καθιερώνεται ως η κύρια μορφή σχέσης ιατρού-αρρώστου, από την οποία στην πράξη θα αποκλείεται όποιος ασθενής δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά.
4. Ταυτόχρονα, η ποιότητα της παρεχόμενης στο Ε.Σ.Υ. περίθαλψης υποβαθμίζεται και διαταράσσονται η συνέχεια στην παρακολούθηση των αρρώστων, η λειτουργία της θεραπευτικής ομάδας και η διεπιστημονική συνεργασία, επειδή οι γιατροί με το δικό τους ιατρείο θα λειτουργούν ως «ιατροί-επισκέπτες» στη δημόσια υγεία.
5. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις υπηρετούν την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας, και θα ωφελήσουν μόνο τους «μεγαλογιατρούς» και τους κλινικάρχες.
6. Αντίθετα, θα υποβαθμιστεί η θέση και της μεγάλης πλειοψηφίας των ιατρών. Και τούτο γιατί με την αύξηση της προσφοράς εργασίας στον ιδιωτικό τομέα θα πέσει η τιμή της ιατρικής εργασίας και θα συμπιεστούν οι μισθοί των ιατρών που απασχολούνται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια με σχέση εξαρτημένης εργασίας. Η επιπρόσθετη πίεση με την απασχόληση και στον ιδιωτικό τομέα θα υποβαθμίσει και την ποιότητα παροχής των υπηρεσιών και τις συνθήκες εργασίας τους, σε βάρος της υγείας και της ζωής τόσο τον ιδίων, όσο και των ασθενών τους, όπως έχει επισημάνει η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας).
7. Η κατάσταση αυτή θα διογκώσει το κύμα μετανάστευσης νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, όπως άρχισε να γίνεται την περίοδο επιβολής των μνημονίων.
8. Προκειμένου να πλήξει την δημόσια Υγεία προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έριξε το βάρος της νοσηλείας των ασθενών με COVID-19 εξ ολοκλήρου στο Ε.Σ.Υ., αποκλείοντας τη νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια ακόμη και ασθενών με ιδιωτική ασφάλιση ή που θα ήθελαν να νοσηλευτούν σε αυτά. Στις αιχμές των πανδημικών κυμάτων, ενώ δεκάδες ασθενείς παρέμεναν (και πέθαιναν)
διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, οι ιδιωτικές ΜΕΘ δεν επιτάχθηκαν.
9. Ταυτόχρονα, λόγω της επιβάρυνσης αυτής, τα χειρουργεία στο Ε.Σ.Υ. περιορίστηκαν κατά 60% τουλάχιστον, με αποτέλεσμα να διοχετεύεται «πελατεία» στον ιδιωτικό τομέα, του οποίου τα χειρουργεία και οι λοιπές υπηρεσίες λειτουργούσαν επικερδώς και απρόσκοπτα, για όποιον είχε να πληρώσει.
10. Σε περίπτωση που οι νοσηλευόμενοι για οποιαδήποτε αιτία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια κολλούσαν τον ιό, λόγω ενδονοσοκομειακής διασποράς, διακομίζονταν στο εφημερεύον δημόσιο νοσοκομείο, το οποίο επιβαρυνόταν ακόμα περισσότερο. Το μόνο που προσέφερε ο ιδιωτικός τομέας στην καταπολέμηση της πανδημίας ήταν (έναντι αδράς αποζημίωσης) ένας περιορισμένος αριθμός απλών κλινών για τη μεταφορά εκεί (από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.) ελαφρών περιστατικών, χωρίς συννοσηρότητες, σε φάση αποθεραπείας.
11. Για την αναβάθμιση της θέσης των ιατρών και για να γίνει ελκυστική η ένταξη στο ΕΣΥ, μόνη λύση είναι η αξιοπρεπής αμοιβή χωρίς το άγχος της κάλυψης των αναγκών τους. Με την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2012, την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και των επιδομάτων που έχουν μειωθεί ή καταργηθεί, την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, ώστε τα τμήματα να λειτουργούν υπό αξιοπρεπείς για τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και τους ασθενείς, συνθήκες. Η πανδημία απέδειξε ότι οι περικοπές στα εθνικά συστήματα υγείας προκάλεσαν πολλαπλάσια οικονομική ζημία, αφήνοντας τις κοινωνίες ανοχύρωτες.
12. Για το Κίνημα της Χριστιανικής Δημοκρατίας η δωρεάν περίθαλψη δεν είναι μόνο βασικό στοιχείο του κοινωνικού κράτους και βασικό αγαθό στο οποίο πρέπει ο κάθε πολίτης να έχει πρόσβαση. Είναι και στοιχείο του πολιτισμού που δημιούργησε η Ορθόδοξη Χριστιανική μας παράδοση, στη βάση του κοινωνικού μηνύματος του Ευαγγελίου, από τους πρώτους αιώνες μετά Χριστόν. Τότε γεννήθηκε το Νοσοκομείο ως εκκλησιαστικός- μοναστηριακός θεσμός και αποτέλεσε εξαρχής χώρο ανιδιοτελούς προσφοράς και φιλανθρωπίας.
13. Καταδικάζουμε τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους και την εμπορευματοποίηση της υγείας που επιφέρει η πρόταση νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Μια επιλογή συνεπή με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό. Συμπαραστεκόμαστε στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου κατά του νομοσχεδίου και ζητούμε την άμεση απόσυρσή του.
Αθήνα 30.11.2022.
Από το Γραφείο τύπου της Χ.Δ.
ΚΙΝΗΜΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ» ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ Ακαδημίας 78Δ Αθήνα 106 78
Τηλ: 2103806863, 2103811302 Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο[email protected] Ιστοσελίδα:www.xristianiki.gr