Φόβοι ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα σπάσει το μέτωπο των G – 7 κατά της Ρωσίας. Η Ιαπωνία δεν θα μπορέσει να επιβιώσει χωρίς το πετρέλαιο της Ρωσίας.
«Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία εξαρτάται σχεδόν πλήρως από ξένες χώρες για τις ενεργειακές της ανάγκες, επομένως είναι αδύνατο να διακόψουμε τους δεσμούς με τη Ρωσία λόγω κυρώσεων. Δεν θα επιβιώσουμε εάν δεν συνεχίσουμε να εισάγουμε από τη Ρωσία».
Αυτή ήταν η ξεκάθαρη δήλωση έκανε ο ισχυρός άνδρας του Ιαπωνικού κολοσσού Itochu, Masahiro Okafuji μιλώντας στους Financial Times. Η Itochu μάλιστα είναι μέτοχος στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 που βρίσκεται στη Ρωσία και έχει μπει στο στόχαστρο των δυτικών κυρώσεων.
Δεν πρόκειται όμως για μία απλή τοποθέτηση ενός πανίσχυρου στελέχους, αλλά όπως φαίνεται για την κεντρική πολιτική της ιαπωνικής κυβέρνησης, όπως προκύπτει από την τελευταία εξέλιξη.
Η ιαπωνική κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε να συνεχίσει να συμμετέχει στο έργο πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1 στη Ρωσία παρά την αποχώρηση της Exxon, καθώς επιδιώκει σταθερό εφοδιασμό ενέργειας παρά τις διεθνείς κυρώσεις στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η ExxonMobil, η οποία κατείχε μερίδιο 30% στο Sakhalin-1, ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα αποσυρθεί από το έργο.
Η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια νέα εταιρεία για να αναλάβει το έργο βάσει προεδρικού διατάγματος που ουσιαστικά ανάγκασε τους επενδυτές να επιλέξουν πλευρά.
Το Υπουργείο Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας είναι μέτοχος στην Sakhalin Oil and Gas Development με έδρα το Τόκιο η οποία κατέχει το 30% του τρέχοντος φορέα εκμετάλλευσης του Sakhalin-1, μαζί με άλλους επενδυτές όπως η Itochu, η Japan Petroleum Exploration και η Marubeni.
Η ιαπωνική κοινοπραξία θα λάβει την τελική απόφαση σχετικά με το αν θα παραμείνει επένδυση στο έργο μετά από συζητήσεις με άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.
Η Ομάδα των G-7 αποφάσισε τον Μάιο να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού πετρελαίου. Αν και η G-7 δεν καθόρισε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, παρά μόνο ότι η απαγόρευση θα εφαρμοστεί με «έγκαιρο και τακτικό τρόπο», η συνέχιση της συμμετοχής της Ιαπωνίας στο Sakhalin-1 θα ήταν αντίθετη με την συγκεκριμένη απόφαση των G-7.
Καθώς η Ιαπωνία βασίζεται στη Μέση Ανατολή για το 95% των εισαγωγών αργού πετρελαίου, θεωρεί ότι η ιδιοκτησία σε ρωσικά έργα είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση ενός σταθερού διαύλου εφοδιασμού.
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε στις 7 Οκτωβρίου ένα διάταγμα για τη μεταφορά της Sakhalin-1 σε μια νεοσύστατη εταιρεία, η οποία εγγράφηκε στις 14 Οκτωβρίου. Στα ενδιαφερόμενα μέρη του έργου δόθηκε προθεσμία ενός μήνα για να αποφασίσουν εάν θα επενδύσουν στη νέα εταιρεία, καθώς και στους Ιάπωνες φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για να εξετάσουν τις επιλογές τους.
Μονάδα της ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Rosneft αναμένεται να λειτουργήσει το Sakhalin-1 μετά την ExxonMobil. Η Rosneft και η κρατική εταιρεία Oil and Natural Gas Corp. της Ινδίας κατείχαν προηγουμένως το 20% του έργου.
Οι επιχειρήσεις στο Sakhalin-1 έχουν ουσιαστικά κλείσει. Η Ιαπωνία δεν εισήγαγε πρόσφατα πετρέλαιο προερχόμενο από το έργο, επομένως η απώλεια του μερίδιού της δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον εφοδιασμό με καύσιμα της χώρας.
Η Ρωσία έχει μεταβιβάσει επίσης τις εργασίες του έργου φυσικού αερίου Sakhalin-2 σε νέα εταιρεία. Οι Ιάπωνες επενδυτές Mitsui & Co. και Mitsubishi Corp. αποφάσισαν να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στο έργο και η συνέχιση της επένδυσής τους εγκρίθηκε από τη ρωσική κυβέρνηση.