Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της Ε.Ε., δεν μπόρεσε ποτέ να σπάσει τους γερούς εμπορικούς δεσμούς Γερμανίας – Τουρκίας;
Η Γερμανία δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από την Τουρκία, και αντιστρόφως, καθώς οι διμερείς εμπορικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και επωφελείς και για τις δύο χώρες. Αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο δεν πρόκειται να προτάξει το κοινοτικό συμφέρον και την επίδειξη αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, σε σημείο ώστε να επιφέρει βλάβη στις οικονομικές σχέσεις Βερολίνου – Αγκυρας.
Της Κύρας Αδάμ
Παρά την ενεργειακή κρίση και παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, τους εννέα πρώτους μήνες του 2022 οι τουρκικές εξαγωγές προς τη Γερμανία, πρώτη στη λίστα των αγορών τουρκικών προϊόντων, έφτασαν σε ύψος-ρεκόρ, σύμφωνα με τα επίσημα τουρκικά στοιχεία. Οι πωλήσεις στη Γερμανία την περίοδο Ιανουάριος – Σεπτέμβριος 2022 έφτασαν τα 14,26 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 10,6%.
Οι συνολικές εξαγωγές της Τουρκίας παρουσίασαν ετήσια αύξηση 17,1% και έφτασαν τα 188,22 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές έφτασαν τα 272 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα.
Οι τουρκικές εξαγωγές στη Γερμανία μόνον τον Σεπτέμβριο σημείωσαν αύξηση 18,2% και ξεπέρασαν τα 2 δισ. δολάρια. Ενώ οι συνολικές εξαγωγές έφτασαν το 41,5% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, στα 33 δισ. δολάρια, εξαιτίας των υψηλών τιμών στα καύσιμα και στις μεταφορές.
Ανά τομέα, οι τουρκικές εξαγωγές στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας έφτασαν τα 3,23 δισ. δολάρια το πρώτο εξάμηνο 2022 και στον τομέα της βιομηχανίας ετοίμων ενδυμάτων τα 2,8 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές ατσαλιού και άλλων μη σιδηρούχων μεταλλευμάτων έφτασαν τα 1,6 δισ. δολάρια.
Τα χημικά προϊόντα, καθώς και ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά προϊόντα προς τη Γερμανία έφτασαν περίπου το 1 δισ. δολάρια το ίδιο διάστημα.
Στον αγροτικό τομέα, η Γερμανία κρατάει τα σκήπτρα των εισαγωγών τουρκικών προϊόντων, με 536.400.000 δολάρια σε ξηρούς καρπούς και 232.800.000 δολάρια σε αποξηραμένα φρούτα, ενώ σε φρούτα και λαχανικά τα 274.300.000 δολάρια. Ακολουθεί κατά πόδας το Ιράκ με αγορές δημητριακών και σε σπορέλαια (1,63 δισ. δολάρια), ενώ οι ΗΠΑ είναι η πρώτη αγορά τουρκικού καπνού, ελαιολάδου και προϊόντων του. Τέλος, η Ρωσία είναι ο βασικός αγοραστής σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά με 1,14 δισ. δολάρια.
Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος της Ε.Ε., δεν μπόρεσε ποτέ να σπάσει τους γερούς εμπορικούς δεσμούς Γερμανίας – Τουρκίας, με την τελευταία να απολαμβάνει, λόγω και της τελωνειακής ένωσης, ειδικά στον αγροτικό τομέα, την απουσία δασμών, που κάνουν τις τιμές της ιδιαίτερα ελκυστικές.
Ετσι είναι πολύ δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Γερμανία αλλά και άλλες κοινοτικές χώρες (π.χ. η Ισπανία στον τομέα της άμυνας) θα επιβάλουν μόνες τους αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία επειδή παρενοχλεί και απειλεί κράτος-μέλος, όπως η Ελλάδα ή η Κύπρος.
Ειδικά η συμπεριφορά των εταίρων απέναντι στην Κύπρο αποτελεί ζωντανό παράδειγμα παρεκτροπών της κοινοτικής αλληλεγγύης.
Οι διμερείς εμπορικοί δεσμοί δεν θα επιτρέψουν στο Βερολίνο να στηρίξει πλήρως την Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, όποια και αν είναι η παραβατική συμπεριφορά της Αγκυρας. Υπάρχει το πρόσφατο γεγονός της άτυπης μεσολάβησης της πρώην καγκελαρίου Μέρκελ, περίπου πριν από δύο χρόνια, όταν άνοιξε τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα διά των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, μετά την κρίση με το «Oruc Reis».
Ωστόσο, το Βερολίνο δεν έγειρε την πλάστιγγα της αλληλεγγύης προς την πλευρά της Ελλάδας και έμεινε μεσολαβητής ίσων αποστάσεων, με αποτέλεσμα οι άτυπες εκείνες διαβουλεύσεις να επιτρέψουν στην Τουρκία να βάλει στο τραπέζι του διαλόγου όλη την γκάμα των διεκδικήσεών της απέναντι στην Ελλάδα. Με κατάληξη αυτή τη στιγμή η Τουρκία να θέτει ως προϋποθέσεις της για την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα, από την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νήσων μέχρι την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης κ.λπ.