Η ιδέα της δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία είναι μια κομψή κίνηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ενώ η ΕΕ αργά ή γρήγορα θα συμφωνήσει με αυτήν την επιλογή και υπό τις παρούσες
συνθήκες γίνεται σχεδόν αδιαμφισβήτητο, δήλωσε στο RIA Novosti ο διευθυντής της επιστημονικής εργασίας του ταμείου για την ανάπτυξη και την υποστήριξη της διεθνούς λέσχης συζητήσεων «Βαλντάι», Φέντορ Λουκιάνοφ.
Πριν λίγες ημέρες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μεταφέρει τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου από το Nord Stream στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και στην Τουρκία. Ο Ρώσος ηγέτης συζήτησε την ιδέα με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και έδωσαν εντολή να διευθετηθεί το θέμα λεπτομερώς και γρήγορα.
Εν τω μεταξύ, στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, οι συζητήσεις για την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού εντάθηκαν.
Την Παρασκευή, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η ΕΚ θα συνεργαστεί με τις χώρες της ΕΕ για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη διόρθωση της αγοράς φυσικού αερίου της ΕΕ ώστε να «περιορίσει τις περιπτώσεις υπερβολικών τιμών» και ότι οι ηγέτες της ΕΕ υποστήριξαν την ιδέα των υποχρεωτικών κοινών αγορών φυσικού αερίου για την ένωση.
Με τη σειρά του, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ ότι «το ακριβό αέριο είναι καλύτερο από το καθόλου» και ότι σε περίπτωση περιορισμών στις τιμές του μπλε καυσίμου, η προσφορά στην αγορά θα μειωθεί.
Η «υπερ πλεονεκτική» θέση της Τουρκίας
«Η πρόταση του Πούτιν στον Ερντογάν να μετατρέψει την Τουρκία σε ευρωπαϊκό κόμβο φυσικού αερίου είναι μια κομψή ιδέα. Εάν η Τουρκία μετατραπεί σε κόμβο και όλα τα άλλα σταματήσουν να λειτουργούν, τότε για την Ευρώπη γίνεται αδιαμφισβήτητο γεγονός. Και δεδομένου ότι ο κόμβος προϋποθέτει ότι η Τουρκία θα λαμβάνει φυσικό αέριο όχι μόνο από Ρωσία, τότε αυτό θα επιτρέψει στην ΕΕ να προσποιηθεί ότι αρνήθηκε το ρωσικό αέριο», είπε ο Λουκιάνοφ.
Η Τουρκία σε αυτή την περίπτωση, σημείωσε ο ειδικός, βρίσκεται σε «υπέρ – πλεονεκτική» θέση.
Και η Ρωσία, χάνοντας μέρος των κερδών, εξακολουθεί να διατηρεί τις αγορές και μπορεί να συνεχίσει τις παραδόσεις, πουλώντας φυσικό αέριο στην Τουρκία για να μεταπωληθεί στην Ευρώπη.
«Η Ευρώπη, αν και η ιδέα επικρίθηκε, θα συνεχίσει να καταλήγει σε αυτήν εάν όλα πάνε όπως είναι τώρα. Αυτή θα είναι η κύρια επιλογή που θα επιτρέψει στην ΕΕ να λάβει φυσικό αέριο. Ακριβό, αλλά θα υπάρχει», συνόψισε ο Λουκιάνοφ.
Η Δύση αύξησε την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία , η οποία οδήγησε σε αύξηση των τιμών του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και των τροφίμων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, σχολιάζοντας την ιδέα της Δύσης να περιορίσει τις τιμές για τους ρωσικούς ενεργειακούς πόρους, είπε ότι η Ρωσία δεν θα προμήθευε τίποτα στο εξωτερικό εάν αυτό ήταν αντίθετο με τα δικά της συμφέροντα.
—
© Βαλκανικό Περισκόπιο –Γιῶργος Ἐχέδωρος