Μπορεί η έλευσή της στην ελληνική αγορά ενέργειας να είχε γίνει μετά βαΐων και κλάδων και με διθυράμβους για « επενδυτική απόβαση», προ δύο μόλις ετών, από την νεόκοπη τότε κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, ωστόσο, η συνέχεια μάλλον δεν είχε την αναμενόμενη εξέλιξη. Ή ίσως είχε ακριβώς την αναμενόμενη εξέλιξη κατά άλλους παράγοντες της ελληνικής αγοράς…
Ο λόγος για τον αμερικανικό κολοσσό Invenergy, ο οποίος ήταν μεταξύ των εταιριών που ακολούθησαν την αποστολή του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τον Οκτώβριο του 2020 και για τον οποίον χύθηκαν τόνοι κυβερνητικής μελάνης ως χαρακτηριστικό «ψήφου εμπιστοσύνης» στην ελληνική αγορά και δη την αγορά ενέργειας και ΑΠΕ.
Για την ιστορία, πρέπει να επισημανθεί ο σημαντικός ρόλος που διαδραμάτισε διαχρονικά και… διακυβερνητικά ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ, κ. Τζέφρι Πάιατ για την «απόβαση» της Invenergy στην Ελλάδα ήδη από την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το 2017 ελληνική κυβερνητική αποστολή συμμετείχε σε road shows στις ΗΠΑ.
Δύο χρόνια μετά την έλευσή του πάντως, ο αμερικανικός κολοσσός που έχει καταφέρει να δραστηριοποιείται σε ΗΠΑ, Μεξικό, Λ. Αμερική, Ιαπωνία, Βρετανία, Πολωνία με ένα σύνθετο portfolio από αιολικά, και φωτοβολταϊκά, έως μονάδες φυσικού αερίου και αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες), και που σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει αναπτύξει συνολικά 150 έργα, ισχύος 24.100 MW, ικανά να ηλεκτροδοτήσουν 4,77 εκατομμύρια σπίτια, απλά αγνοείται.
Αν και δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση αποχώρησης από την ελληνική αγορά, παράγοντες της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «δείχνουν» σιωπηρή αποχώρηση της Invenergy, χωρίς να καταφέρει να κάνει κανένα απολύτως έργο στην Ελλάδα. «Ήρθε, είδε και απήλθε», σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Το θέμα είναι – όπως λένε – μην ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλοι επενδυτές από το εξωτερικό, μετά και την αδιαφανή απόφαση του κ. Σκρέκα για αλλαγή των όρων προτεραιοποίησης για σύνδεση στο δίκτυο…