Ο Καλλικράτης Σφακίων είναι ένα από τα πιο ιστορικά και μαρτυρικά χωριά της Κρήτης. Κάηκε τρεις φορές από τους Τούρκους και μία από τους Γερμανούς.
Φωτογραφία από: https://www.patris.gr/2018/10/01/ton-kallikrati-kaioyne-germanika-foysata/
Η σφαγή 31 αμάχων στον Καλλικράτη, στις 8 – 11 Οκτωβρίου 1943, αποτελεί ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα του Γ΄ Ράιχ.
Ο Καλλικράτης Σφακίων ανακηρύχθηκε πέρυσι μαρτυρικό χωριό, σε μια λιτή τελετή στο μνημείο των πεσόντων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Καλλικράτης έχει πυρποληθεί και λεηλατηθεί 4 φορές, από Τούρκους και Γερμανούς.
*Στις 26 Απριλίου 1770, μετά την Επανάσταση του Δασκαλογιάννη.
*Στις 15 Ιουλίου 1821, στο ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.
*Στις 13 Δεκεμβρίου 1866, στο πρώτο έτος της Μεγάλης Κρητικής Επανάστασης.
*Στις 8 – 11 Οκτωβρίου 1943, από τους ναζί
Το Ολοκαύτωμα του 1943
Τον Οκτώβριο του 1943, στον Καλλικράτη ζούσαν περίπου 120 οικογένειες. Οι ναζί μπήκαν στο χωριό στις 8 Οκτωβρίου και άρχισαν να λεηλατούν τα σπίτια. Σκότωσαν 21 άνδρες και 10 γυναίκες. Έκλεψαν τρόφιμα, ζώα, υφαντά, πολύτιμα αντικείμενα, έκαψαν ιερές εικόνες, άρπαξαν άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη από τον ναό της Παναγίας, βασάνισαν τον ιερέα, Σήφη Παπαδόσηφο.
Οι περισσότερες γυναίκες που εκτελέστηκαν ήταν ηλικιωμένες. Κάποιες τις έκαψαν ζωντανές. Μια 80χρονη την σκότωσαν στο κρεβάτι της. Από τους άνδρες, περίπου 15, τους οδήγησαν σε ένα παλιό σπίτι και τους εκτέλεσαν. Άλλοι δολοφονήθηκαν από δοσίλογους στις αυλές των σπιτιών τους. Άλλοι βασανίστηκαν πριν ξεψυχήσουν.
Τέσσερις ημέρες κράτησε το μαρτύριο. Ήταν τέτοια η μανία των Γερμανών, που δεν επέτρεψαν στους ντόπιους ούτε να θάψουν τους νεκρούς τους. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους 20 γυναίκες, σαν ομήρους. Ο Καλλικράτης ερήμωσε… Και όταν οι επιζώντες επέστρεψαν στον τόπο τους, μετά από πολλούς μήνες, τίποτα δεν θύμιζε το χωριό τους…
Στον Καλλικράτη, όπου κι αν στρέψεις το βλέμμα σου, ό,τι ακουμπήσεις, μια πέτρα στην άκρη του δρόμου, έναν τοίχο σπιτιού, ένα κλαδί ενός αιωνόβιου δέντρου, όλα στάζουν αίμα. Το αίμα των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν στα τέσσερα ολοκαυτώματα, το αίμα των ανθρώπων του, που δόθηκε απλόχερα στην πατρίδα, στις δεκάδες επαναστάσεις για ελευθερία, ανεξαρτησία και Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Οι λέξεις επανάσταση – προσφυγιά είναι συνδεδεμένες άρρηκτα με τους Καλλικρατιανούς.
Πηγή: kritimono.gr